Afbouw Actueel

CMI en duurzaamheid: toegang tot het eerlijke verhaal

CMI Nederland

Dream Big & Stay Humble. Het staat niet alleen met grote letters op het pand, maar zit ook in het hart van de mensen die er werken. CMI-Nederland wil in alles een betrouwbaar ijkpunt zijn. Bij het zakendoen met haar relaties in de afbouwwereld, als werkgever naar de eigen mensen toe, maar ook waar het gaat om het realiseren van haar ambities op het gebied van duurzaamheid. In een sector waar de verduurzaming door de enorme dagelijkse zakelijke uitdagingen gemakkelijk onder druk kan komen te staan. Ook hier wil CMI toegevoegde waarde leveren. Niet door middel van beloften, maar door transparantie en feitelijke benadering. Door iedereen toegang te geven tot het eerlijke verhaal. Of dat nu uitkomt of niet. De werkelijkheid als eiland vol antwoorden op weg naar belangrijke keuzen. In deze Afbouw Actueel – bedoeld als het spreekwoordelijke eerste kopje koffie van de dag - bespreken we het met Bert Dekker en Sebastiaan van der Vegt, respectievelijk algemeen en commercieel directeur van CMI. at je je abonneert om geen enkele aflevering te missen!

Speaker 1:

Hallo, je luistert naar Afbouw Actueel, een maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector in Nederland. Informeel, actueel en verdiepend tegelijk, vol relevante ontwikkelingen en interessante mensen. Een initiatief van CMI Nederland en een sectorbaken, dat je niet wilt missen. Fijn, dat je luistert. Dream big and stay humble. Het staat niet alleen met grote letters op het pand, maar zit ook in het hart van de mensen, die er werken. Cmi Nederland wil in alles een betrouwbare partner zijn Bij het zaken doen met haar relaties in de afbouwwereld, als werkgever naar de eigen mensen toe, maar ook waar het gaat om het realiseren van haar ambities op het gebied van duurzaamheid In een sector, waar de verduurzaming door de enorme dagelijkse zakelijke uitdaging gemakkelijk onder druk kan komen te staan. Ook hier wil CMI toegevoegde waarde leveren, niet door middel van belofte, maar door transparantie en feitelijke benadering, door iedereen toegang te geven tot het eerlijke verhaal, of dat nu uitkomt of niet, de werkelijkheid als eiland vol antwoorden op weg naar belangrijke keuze.

Speaker 1:

In deze Afbouw Actueel, bedoeld als het spreekwoordelijke eerste kopje koffie van de dag. Eerste kopje koffie van de dag, bespreken we het met Bert Dekker en Sebastian van der Vecht, algemene commerciële directeur van CMI Heren. Van harte welkom in Afbaal. Dank je wel. Wat leuk, dat jullie er zijn Fantastisch, bert. Laat me eerst eens kijken. Die duurzaamheid Wat motiveert jullie om die duurzaamheid? vertel, hoe kijk jij daarnaar.

Speaker 2:

Ja, ik vind dat niet zo heel moeilijk, koos. Als wij het probleem niet oplossen voor de wereld of voor de aarde, dan wordt het probleem door de aarde zelf opgelost, en dan houden wij gewoon op het bestaan. Dus dat heeft mij gemotiveerd, om er wat aan te doen. Ja, er is er wat aan te doen, er is geen keus, voor mij niet.

Speaker 3:

Voor ons niet, sebas, hoe zit jij daarin? Anders vind ik dat wel heel groot, wat Bert zegt Ik wil persoonlijk nog niet. Je wil natuurlijk goed voor de aarde zijn. Ik denk, dat het voor iedereen geldt, dat je binnen je mogelijkheden er alles aan wil doen, om het zo zuinig, zo goedkoop, zo duurzaam, zo milieuvriendelijk mogelijk te doen. En het kan nooit geen kwaad, om kries te kijken naar de dingen, die je doet. En ik denk, dat we dat nu doen, eens Binnen de mogelijkheden, die we hebben, want we zijn natuurlijk allemaal maar redelijk beperkt.

Speaker 3:

Ik vind het, duurzaamheid heeft een enorme lading gekregen, dat is voor iedereen superbelangrijk, maar het is zo breed, zo wijd, zo ver, dat het ook wel ongrijpbaar blijft Wordt. En ik denk, dat we een aantal puntjes hebben gepakt, waarin we zeggen, dat kunnen we beter doen Of dat kunnen we anders doen. En daarnaast wil je graag ook iedereen die informatie geven Wat is het nou eigenlijk? Waar hebben we het over, en wat kan, en hoe zit het dan? En als ik dit doe, wat gebeurt er dan? En daar probeer je, een verhaal van te maken.

Speaker 1:

Maar dat vind ik zo bijzonder in de benadering, die jullie hebben gekozen en daar kunnen we het over hebben is dat je kunt op twee manieren grofweg naar duurzaamheid kijken. Je kunt je eigen visie of je eigen perceptie van duurzaamheid en de ambitie, die je daarbij hebt, die kun je dan hebben, en vervolgens er allerlei dingen bij zoeken, die die perceptie onderschrijven. Dan ben je mensen aan het overtuigen, zou ik maar zeggen, van jouw positie. Maar dat is niet wat jullie doen, dat is niet, wat jullie willen. Wat jullie willen, is, dat je En of dat nou jullie zelf uitkomt of niet, dat maakt niet uit Je wilt het eerlijke verhaal vertellen, en dan zeg ik maar ik neem dat woord voor mijn eigen rekening. Je wilt dus eigenlijk een soort eikpunt zijn, waardoor je anderen in de gelegenheid stelt, om hun eigen conclusie te trekken. Dat is het toch.

Speaker 2:

Ja, je kan het noemen, zoals je zelf wil, natuurlijk Net als Sebas, net al zei. Wij willen gewoon een aantal punten bij de kop pakken En daarmee aan de slag gaan En ook laten zien, dat het kan. Jij bent over het eerlijke verhaal, wat wij ook willen doen. Bijvoorbeeld We krijgen natuurlijk heel veel dingen aangereikt Van allerlei fabrikanten, van de overheid, en klopt het, wat die fabrikant of wat de overheid zegt? Klopt dat, wat die fabrikant of wat de overheid zegt, klopt dat ook echt? Dus, wij gaan natuurlijk echt onderzoeken. Wij hebben geen mening, het onderzoek wordt gewoon verteld, en dan mag iedereen er zelf van vinden, wat ze van vinden willen. Dat is, wat wij willen doen.

Speaker 1:

Dus de grap is Je bent niet, om dingen te verkopen, je bent puur, om te vertellen, hoe het zit.

Speaker 3:

Maar ook de dingen te vertellen, die er misschien niet bij worden, verteld zal ik maar zeggen Petrakoza zijn een heleboel intelligente koppen, die vele malen langer gestudeerd hebben en vele malen meer ervaring hebben dan wij hier allemaal. En dat vormt dan een regering. En elektrificatie is een van de dingen, waarop wij willen verduurzamen. En dan komen we erachter, dat ons elektriciteitsnet niet toereikend is. Wie zijn wij dan, om te zeggen, van zo gaat het worden en zo moet het zijn? Als zij het dan niet kunnen bedenken, met alle input en alle informatie, die ze hebben, wie zijn wij dan? Dus, je wilt gewoon een verhaal vertellen En daarnaast we zijn gewoon een commercieel bedrijf En wij dienen onze klanten, die hun klanten weer dienen.

Speaker 3:

En als dit een nieuwe modus wordt, een nieuw verdienmodel, dan zijn we er klaar voor. Wij willen eigenlijk niks meer hebben dan een tasje vol met gereedschap, dat we kunnen zeggen Heb je dat nodig? Wij kunnen dat. Heb je dit, dan kunnen we dat. En ik denk dat dat, we doen het leefgafbaar materialen. In basis is dat wel een beetje onze rol, om te leveren, wat de klant nodig heeft.

Speaker 1:

Bert, kun jij een voorbeeld geven uit de praktijk? Je hoeft geen namen te noemen, maar kun je een voorbeeld geven, waarbij je illustreert, wat dat eerlijke, verhaal, dan zou kunnen zijn.

Speaker 2:

Ja, dat kan ik. Er is natuurlijk heel veel te doen om bijbeestisolatie Klinkt heel mooi, het is sexy, daar word ik enorm gehyped. Zoem je daar echt op in? Dan moet je jezelf echt afvragen Is het wel zo milieuvriendelijk, als dat wordt gesteld? Dat zijn eigenlijk de onderwerpen, waar wij echt goed onderzoek naar willen doen. Daar willen wij ook verschillende partijen bij betrekken, die er veel meer verstand van hebben dan mijzelf. Maar ik wil daarin wel het eerlijke verhaal verteld hebben, zodat ook weer de klanten van onze klanten een weloverworgde keuze kunnen, maken, of het wel of het niet te doen. Dat is het Gek, gaat het niet worden.

Speaker 3:

Nee eigenlijk niet, nee, en je weet ook, hoe het werkt, coach, want je hebt er zelf jarenlang rondgelopen. Die lobbyclubs, die zijn best stevig daar zo.

Speaker 1:

Zeker heel stevig.

Speaker 3:

Dat zijn volgens mij ook geen stichtingen. Daar zit een enorm belang in, en sommigen hebben gewoon een belang bij, om een bepaald iets te promoten of in gang te zetten. Ik denk, dat het Goed. Wij hebben de rol op ons genomen, om proberen, daar een genuanceerd, duidelijk verhaal over te vertellen, en als het klopt, dan klopt het, en klopt het niet, dan klopt het niet, en het is er dan niet, om daar een eigen invulling aan te geven.

Speaker 1:

Dat ben ik met je eens, en je hebt ook gelijk. Ik heb in de Tweede Kamer rondgelopen en daaromheen, maar daar kom je heel weinig mensen tegen, die de instelling hebben zoals jullie die nu hebben, welke politieke partij aan de linker of de rechterkant, ze hebben het altijd over het eerlijke verhaal. Maar de definitie van dat eerlijke verhaal is de bouwstenen, die leiden tot hun gelijk, en dat geldt voor lobbyclubs ook. Maar wat jullie doen En daar zijn belangen, en dat kun je ook accepteren, en als je daar open over bent, is dat ook allemaal niet erg. Maar wat jullie doen, is dat jullie zeggen, ja, we hebben wel een belang als onderneming, en wij vinden het fijn, om onze klanten en onze relaties Zo goed mogelijk te informeren Over de dingen, zoals die zijn.

Speaker 3:

Dat is ons belang.

Speaker 1:

Wij doen ons best, om zoveel mogelijk informatie daarvoor beschikbaar te stellen, want ja, je weet ook niet alles, je kan ook niet alles, dat is nou helemaal zo. Maar dat gaat verder vind ik, dat gaat verder dan het dienen van je eigen belang, en dat vind ik een hele goede ontwikkeling.

Speaker 3:

Dat zie ik niet zoveel. Maar Koos, ik denk, dat Je begint met dream big, stay humble. Dat is natuurlijk ook een combo, dat is wel groot, maar in dit geval beleven we toch wel een klein beetje bij de gratie van onze klanten.

Speaker 1:

Maar dat geldt voor hun opdracht, en zolang zij hun werk houden.

Speaker 3:

Bij hun regent het, en bij ons druppelt het. Dat is natuurlijk ook in ons belang, dat zij altijd aan tafel blijven En dat zij hun opdracht geven. We kunnen vertellen van joh luister, zo is het.

Speaker 2:

Nou weet je, het is Koos en Sebas, het is niet zo moeilijk. Kijk, als wij alleen naar het commerciële belang kijken, kunnen we bij de bijbeestje isolatie verkopen, vijf keer z'n welen op. Ja niet zo heel moeilijk. Dus dan kan je zeggen, we doen er lekker niks aan, en we horen het wel. Maar dat vinden wij niet voldoende. We hebben ook een verantwoordelijkheid, om daarin ook te vertellen, hoe het echt zit, en dat is ook, wat wij, wat ons meerdere keren al gevraagd is. Ik ben bijvoorbeeld gisteren bij een van onze relaties geweest, ook over dit verhaal dan. Dit verhaal is ook al verteld aan hun opdrachtgever, en die zijn daardoor wel enorm in vertwijfeling geraakt over deze type isolatie.

Speaker 2:

Ja, En dat vind ik gewoon heel mooi, om dat te horen.

Speaker 1:

Ja, nou ja, maar dat is de afweging, die je maakt, En uiteindelijk maak je een keuze, en je zult merken, in verduurzaming Er is niet een keuze, waarin je volledig verduurzaamt of volledig niet. Dat zit altijd ergens tussen, er zitten altijd elementen, als wij het over batterijen of over elektrische auto's, ja, als je naar de totale productieproces kijkt. Nou, dat is weer de vraag, want het levert uiteindelijk wel een situatie op, waardoor je uiteindelijk die fossiele brandstoffen kunt uitfaseren, en uiteindelijk is dat, denk ik, het hoofddoel van het hele verhaal. Dat is toch het idee.

Speaker 2:

Ja, dat is ook, waar wij mee gaan starten, even terug ook een aantal beloftes doen in deze. Dus we gaan niet alleen over andermans producten spreken, maar waarom dingen zelf doen. We beginnen met met de truc ringen van van onze eigen c2 uitstoot, en dat, de gaan we in fase doen. Wij willen echt en binnen afzienbare tijd onze af magazijn omzet zoals hij, die ze mooi, dat ze mooi heet. Wij gaan met met bijna 100% reduceren. Dat gaat niet in een keer keer, we gaan dat in een aantal stappen doen. Dat gaan we ook gewoon in eerste instantie natuurlijk in het algemeen gaan, maar dat ook in ons dashboard zetten. Maar dat gaat uiteindelijk ook toe naar elke klant Kan laten zien, dit hebben wij aan stikstof bespaard. Heel mooi, denk ik.

Speaker 2:

Een tweede stap is, dat wij ook in overleg met onze relaties gaan spreken over het verminderen van transportkilometers. Daar is ook nog heel veel in te winnen, denk ik, ook goed voor je duurzaamheid. En het derde is gewoon, dat we op termijn geen afval meer op de bouw willen hebben. Daar hebben we meer voor nodig. Wat zeg je? dat laatste? Geen afval meer op de bouw, dus de spullen, die over zijn Na het monteren van de materialen, dat, die teruggaan Naar de bedrijven, waar ze zijn geproduceerd, die cirkels hebben wij rond Alleen. Daar zal ook voor betaald moeten worden. Dat is alleen niet het rare, maar dat is wel hetgeen, waar wij mee bezig zijn.

Speaker 3:

Het zou ook heel hypocriet zijn, als je natuurlijk je mond vol hebt van duurzaamheid en er zelf geen kloot aan doet.

Speaker 1:

Ja, maar dat zou. Ja, dat is waar, dat ben ik met je eens. Maar er zijn vrij veel partijen, die zo in de wedstrijd zitten.

Speaker 3:

Ja, daarom zeg ik, het zou vrij hypocriet zijn. Ja, dat is ook zo, en dat willen wij dus niet zijn.

Speaker 1:

Nee, dat snap ik. En hoorde ik jou nou zeggen, dat jij naar CO2-neutraal wil? Oké, heel bijzonder. Nou hebben wij in Afbouw Actueel. We hebben het vaak over de ontwikkeling van de afbouw, en ik heb jullie toch regelmatig horen zeggen, van verduurzaming poeh, als ik jou citeer, bert, ze zijn daar niet zo erg mee bezig. Dat verandert, denk ik. Ja, klopt.

Speaker 2:

Ik zit natuurlijk een beetje raar te knikken. zo, we horen er wel meer over.

Speaker 1:

Dat kan je niet zien als luisteraar.

Speaker 2:

Dat heb ik ook gezegd. Dat klopt ook. We horen het wel steeds meer. Gelukkig Dus men is daar langzaam wel weer mee bezig, en dan vooral de grote afbouver. Gelukkig ook Er zijn een aantal grote aannemers, die hiermee echt omarmen, dus ook geld willen investeren daarin. Maar ja, daar zal het ook vandaan moeten komen. Er zijn natuurlijk heel weinig afbouwbedrijven, die hiermee bezig zijn. Die krijgen gewoon een opdracht, en die voeren die opdracht uit.

Speaker 3:

En je moet ook niet vergeten, koos, dat Vanuit Europa Er best wel wat criteria, wat regeltjes liggen Voor de grotere bedrijven.

Speaker 1:

Dat is de CSRD rapportage.

Speaker 3:

Dat betekent, dat Duurzaamheid niet altijd wat oplevert, maar wel wat kan kosten. En dat is wel een motivatie, om dit hele traject iets te versnellen. Dat klopt.

Speaker 1:

Aan de andere kant moet ik zeggen, ik leer altijd een heleboel, als ik dit soort podcast mag maken, in allerlei sectoren. Ik maak dit soort dingen bij heel veel sectoren, en een van de dingen, die ik geleerd heb in jullie sector ik heb daarbij kennis mogen maken met een aantal grote fabrikanten en ontwikkelaars van producten. Bijna van mijn stoel gevallen over, hoe actief zij al zijn, jarenlang op dit gebied, om grote stappen te zetten, maar heel bewust daar niet van de kerk door af dat aan het roepen zijn.

Speaker 3:

Er zijn beursgenoteerde bedrijven, die in de chemische industrie werken. Die willen niet in de krant komen Met de meest vervuilende uitstoot, in de krant komen Met de meest vervuilende uitstoot, dat klopt.

Speaker 1:

Maar de mensen, die ik gesproken heb, dan heb ik misschien met de verkeerde mensen gesproken, maar de mensen, die ik gesproken heb, die spraken met hun hart.

Speaker 2:

Ja, dat klopt Nou sterk genoeg. Het eerste overleg, wat we hebben gehad, we hebben ook samen gedaan met een aantal grote aannemers Nederland, nou, die hebben ook allemaal de zegje gedaan, en een van onze belangrijkste fabrikanten, gieperk, was dat in dit geval. Die stelde ook de wedervraag wij kunnen alles, maar wat wil je daarvoor betalen? Alles is mogelijk, maar niet voor niets. Ja, en toen werd er baar weinig verteld, weinig gezegd door de aannemer. Eigenlijk is bijna alles mogelijk, al Het wordt alleen niet betaald op dit moment.

Speaker 1:

Hoe gaan we dat doorbreken?

Speaker 3:

Wij gaan het gewoon doen. Ja, dat is het Opknippen in kleine stukken, en weet, dat Keulen en Aken ook niet op één dag gebouwd zijn.

Speaker 1:

Kleine stapjes, Dat betekent dus twee, een beleid gebaseerd op twee pijlers. De ene is het eerlijke verhaal vertellen, gewoon dus echt vertellen, als we het hebben over producten, over materialen of wat dan ook. Jongens en meisjes, dit is, wat de voetafdruk, zou ik maar zeggen, om hem even in CSD termen te bijdragen. De voetafdruk is dit, en dit is zo compleet, als wij het kunnen vinden. Daar doen we ook moeite voor. Dat is de ene kant van het verhaal, en de andere kant van het verhaal, om het goed Nederlands te zeggen, dat is walk the talk. Ja, vrienden, wij kunnen jullie wel een groene boom voorhouden, maar die groene boom gaan we ook gewoon zelf leven.

Speaker 2:

Ja, je zegt heel goed, we kunnen dingen gaan vertellen.

Speaker 3:

Maar we gaan ook heel veel dingen doen. Ik kan zeggen, dat jij voor hetzelfde podcast Voor ons kan opnemen. Ik leer heel veel van jullie.

Speaker 1:

Ik word ook geïnspireerd. Hier raak ik ook echt door geïnspireerd, ik word er enthousiast van. We hebben in Nederland een enorme overleg, samenleving. We praten altijd heel lang over, we hebben enorme commissies En fantastisch. Ik kan zo genieten van dat. Een MKB onderneming Want dat zijn jullie, dat die zegt Leuk, we gaan het gewoon doen. Ik ga het nu een beetje groter maken. Dit is een beetje als Karel Doorman zei Ik val aan en volg mij. Daar raak ik inderdaad door geïnspireerd. Ja, dat meen ik oprecht.

Speaker 1:

En jullie hebben leren kennen in de afgelopen anderhalf jaar inmiddels, dat we deze podcast maken. Ik vind dat heel bijzonder. Nou, dat brengt mij tot een andere vraag. Want jullie zijn gaan praten met aannemers, we zijn gepraat met leveranciers en met producenten, en die hebben gezegd wat jullie doen, doen jullie, maar wij gaan dat gewoon doen. Nou is relatiemanagement als ik één bedrijf ben tegengekomen de afgelopen jaren, waar relatiemanagement en het belang van de relatie altijd een belangrijk is geweest, en ook daar zijn jullie Dream Big en Stay Humble, dat zijn jullie ook echt in dat opzicht. Ik Dream big and stay humble, dat zijn jullie ook echt in dat opzicht. Ik denk, dat dat hier ook een geweldige rol kan spelen, door mensen gewoon mee te nemen, zonder dat ze iets hoeven.

Speaker 2:

Sterker nog, ze zitten ook in allerlei overleggen erbij. Dus wij doen die dingen niet helemaal zelf. We stellen vragen, we krijgen feedback, natuurlijk van onze relaties. Dus dit is niet iets, wat we zelf doen. Dit wordt breed gedragen.

Speaker 3:

Ja, we kunnen dingen bedenken, die fantastisch zijn, maar als ze niet aansluiten bij de markt, dan blijft het een fantastisch idee.

Speaker 1:

Nee, dat is waar, maar een goed idee? Jawel, maar je had ook kunnen zeggen, toen jullie de vraag stelden Alles kan, maar wat wil je betalen? En dat het een hele eenzame bijeenkomst werd, omdat je niks terug hoorde, had je kunnen zeggen nou, dat gaan we dus maar niet doen, dat hebben jullie dus niet gedaan. Nee, nee, nee.

Speaker 3:

Nee.

Speaker 1:

Bert, jij noemde een aantal praktische elementen CO2 neutraal kilometers terugbrengen, afval Zijn dat de grote thema's, als we het hebben over verduurzaming in de afbouw van de komende tijd Voor ons wel.

Speaker 2:

Wij gaan hiermee starten. Dit is ook teruggekomen vanuit de aannemerij. Dus eigenlijk voor hun was het belangrijkste het afval. Reduceren we het afval op de bouwplaats. Tweede thema voor hun was minder vrachtauto's naar de bouw toe, qua logistiek natuurlijk is dat gewoon erg onhandig voor ze En ook duurzaamheid, dus het terugdringen van je CO2-uitstoot.

Speaker 1:

Maar hoe doe je dat? Laat eens vrachtwagens. Hoe doe je dat? Jullie zorgen ervoor, dat de materialen op de bouwplaats komen, en dat doe je niet, door een doos onder de arm te nemen en het er naartoe te brengen. Dat doe je niet. Dat zijn de grote vrachtwagens, dat zijn volumes. Hoe krijg je het voor elkaar, dat er minder vrachtwagenkilometers zijn? Hoe doe?

Speaker 3:

je, dat De vrachtwagens, die hier weggaan, dat is vaak niet het enige, wat er naar die bouwplaats gaat In één bestelling kunnen wel vier, vijf vraagwagen zitten, die allemaal vanuit andere kanten daar terecht komen. Dat zou je kunnen comprimeren, Ja, door slimmer na te denken, door de klant veel meer mee te nemen, door ze ingezicht te geven, van hoe ze bestellen, of dat niet efficiënter kan. Wij zijn daar afhankelijk van, maar we signaleren het wel, en het is vooral daarover praten.

Speaker 2:

En ik denk, dat dat Dat niet alleen. Je zit natuurlijk ook met. Wij halen emballage op. Vaak wordt emballage opgehaald, als alles klaar is. Je kan er ook voor kiezen, om emballage mee te nemen. als we een vracht brengen, dan reduceer je het ook de andere kilometers aan de bouw toe. Ja precies, en de mensen ook gewoon voorhouden. Wij maken natuurlijk heel vaak mee, dat wij soms na één project, wat een jaar loopt, dat we er vijf, zes keer per week zitten met een vrachtauto, en dat komt vaak, omdat er gewoon niet goed van aangedacht. Dus het kan zomaar zijn, dat een ondernemer van een klant belt Ik heb morgen drie bosjes staal nodig, breng het even De dag erop. Ook nog een pelle met isolatie hebben we nodig. Je kan het zo gewoon vertellen Dat doen we niet meer. Je krijgt nog één of twee vrachten in de week, en je zorgt ervoor, dat je voldoende materialen hebt.

Speaker 3:

Dat is ook het opvoeden van de mensen te bouwen, ja, precies Dus ander bestellingspatroon dus ook, bijvoorbeeld En dan schikt iedereen daarvan, wij zijn er mee bezig.

Speaker 2:

We hebben dashboards gemaakt Voor onze relaties, en wij zien nu ook gelukkig Bij de meeste afbouwbedrijven, dat de gemiddelde orde waarde stijgt Per levering. We deden vorig jaar Met klant A Of twee jaar geleden Over het eerste helft van het jaar Een miljoen euro omzet. Geleden deden wij bijvoorbeeld over het eerst een helft van dit jaar de hele miljoen euro omzet met samen zeggen 600 leveringen. Nou ja, dan zit je op 666 euro per levering ongeveer, denk ik, en ja, en, en nu doen we gewoon dezelfde omzet, maar je hebt maar 500, er gaat er, de gaat er geen orde waren van 2000 euro toe. Dan heb je dus gewoon minder transportkilometer naar de bouwen toe, en daar maken wij ze bewust en je moet ook niet vergeten, dat we daar ook al lang aan bezig zijn.

Speaker 3:

Bijvoorbeeld de tijdslevering, die we hebben. Dat is een enorme belasting op het aantal vrachtwagens, dat je hebt, want wij rijden qua volume met tien auto's, maar effectief rijden we met vijftien. Als we dat terug kunnen brengen En we kunnen dat terugbrengen naar tien auto's Moet je eens kijken, wat dat bespaart. Dat scheelt enorm.

Speaker 2:

En elektrificatie van vrachtauto's is dat al iets, wat? Daar zijn we ook mee bezig, daar hebben wij toevallig afgelopen week de eerste gesprek over gevoerd. We zijn ook naar een bepaalde modus aan het kijken, hoe we dat op goed kunnen invullen, want ja, die auto's zijn er al, en, en die worden nu langs, maar worden ze ook rendabeler, want ze rijden nu 350 kilometer op één lade, ze kunnen nog sneller bijladen. Nu Alleen, het is nog steeds veel duurder per uur.

Speaker 3:

Ja, en de transporteur zei ook, dat de elektrische warenstering, die heeft hij nu eigenlijk al in op aanvraag van een klant van hem. Dat wil dus zeggen, dat het risico, omdat eigenlijk nog niemand weet, waar gaan we nou naartoe, is. Dat wil dus zeggen, dat het risico, omdat eigenlijk nog niemand weet, waar gaan we nou naartoe. Is het waterstof, is het elektrisch, wordt het gewoon weer brandstof. Dus voor zo'n transportbedrijf is het ook heel twijfelachtig, in hoeverre die investering eruit komt. Dus daar begrijp ik ze wel in.

Speaker 2:

Maar dat is inderdaad, want hij had het over drie keer duurder dan gewoon, om aan te schaaf. Wel, als je terugkijkt, Ze kunnen het twee jaar langer doen, zo over de afschrijving gelukkig. Dus, als je over een standaardauto bijvoorbeeld 800 euro betaalt, dan betaal je voor zo'n auto 11 à 12 euro per dag Alleen. Je moet wel voor zeven jaar intekenen op dit moment. Dus, de risico's zijn ook voor de handel erg groot. Je moet het wel terug gaan verdienen. Dus, wij zijn nu aan het kijken, kunnen we dat op een slimmere manier doen? Onze transport denk ik gelukkig ook mee. Die moeten we naar voorstel komen. Maar ik zou zo kunnen bedenken, dat wij met twee partijen zo'n auto aanschaffen. Dus daar maar zeggen, we delen de kosten. Ieder heeft vijf uur zijn auto per dag tot zijn beschikking. Dat zou voor ons voldoende kunnen zijn. onze leveringen zijn meestal tussen 7 of tussen 6 en 11, als bijvoorbeeld stel nu een kruidvat achter, iets, die kan tussen 11 en 4 dag gebruiken en ze kunnen dan bols komen, laden, terug, of het wordt een andere vrachtauto te laden in de nacht shift.

Speaker 2:

Wordt het opengezet, dan wordt het voor ons natuurlijk interessanter. Maar ik denk, dat wij ik zelf nu dit jaar vier, vijf keer een aanvraag heb gehad in de olfette basis voor een elektrische auto, terwijl het wijder, wat Bas net al zei we rijden af en maar zijn gemiddeld met 10, 12 per dag. 10, 12 per dag gemiddeld gaan de rekstreeks. Dus weet je, hoeveel ouders dat al zijn? Ja, dat is toch enorm. We hebben er vier, vijf keer een vraag over gehad.

Speaker 1:

Dat is nu al heel weinig, maar goed, het is iets, wat groeiende is, ja zeker.

Speaker 3:

Even die afval.

Speaker 1:

Want dat is natuurlijk een dingetje. Daar zijn jullie al veel langer mee bezig, om daarover na te denken. Hoe moet ik dat?

Speaker 2:

zienduurzaming van die afvalstromen Ik wil even wel opmerken, om het ook voor ons dit het eerlijke verhaal we zijn hier niet de eerste in. Er is al een partij, die is al jaren ermee bezig. Dus dat is niet uniek, dat is ook wel een klein stuk. Wij willen dat alleen wel verder gaan optimaliseren.

Speaker 1:

Dus, dat wil ik even kwijt.

Speaker 2:

De eer niet voor onszelf, maar dat ontwikkelt oordeel al door een andere partij.

Speaker 3:

Oké, super. Uiteindelijk is de beste manier, om afval te realiseren, is geen afval brengen. Dus dat betekent, dat je al je product op maat aanlevert en dat er eigenlijk niets over blijft. Dat denk ik, dat dat nog steeds een papieren tijger is, dat dat in theorie hartstikke goed klopt maar praktisch bijna onuitvoerbaar is.

Speaker 3:

Dan heb je altijd materialen over op een merk, en het zou natuurlijk heel mooi zijn, als die weer terug de ketening kunnen in plaats van de verbrandingsover, en daar zijn we mee bezig. Je ziet dat, de leverancier kan dat aan, op de bouwplaats kunnen ze het verzamelen, maar hoe ga je die twee goederen bij elkaar brengen en weer terug naar de fabrikant? Dat doen ze niet voor 100 kilo, dat moet in grote getalen gaan. Dus je hebt eigenlijk verzamelplaatsen nodig, en je ziet, dat de kosten, het kosten van recyclen, dat is met name zorgen voor die retourstroom Op het moment, dat je dat op een efficiënte manier kan doen. Dus dicht bij een verzamelplaats, veel bewegingen, en zeker voor iemand, die afval verzamelt, die rijdt vaak korte kilometers, zou elektrisch natuurlijk prima kunnen, dan leent dat zich wel voor, dan bespaar je wel behoorlijk wat, en dat is een beetje een invalshoek, wat ik gewoon jammer vind, in deze ook.

Speaker 2:

Onder andere GP Groot heeft natuurlijk 7 of 8 cirkels al gesloten. Dus voor het gip, voor de stenen, plastic, hout, karton, dat is allemaal gesloten, en toch zijn er ook fabrikanten, die hier het wiel zelf willen gaan uitvinden. Voor de bouwwerk hebben we samen nog een gesprek gehad met een van onze fabrikanten. Die heeft nu een partij gevonden, om plafondplaat op te halen op de bouw. Dus gewoon, dan wordt er al geen afval meer, dan zijn het reststromen, die gaan ze verzamelen, en dat wordt dan in grote partijen teruggebracht naar de fabriek. Is gewoon een hele dure oplossing, waarvan wij al hebben gezegd, ik denk, dat wij dat efficiënter zouden kunnen. Dus stel nu, die partij vraagt 250 euro, als wij er toch al zitten, of we nemen dat aan het eind van de dag een retour om, wij komende langs, en dan kunnen wij dat gewoon te ver de helft doen. Zit alleen het opslag hier. Dus, je moet toch een opslaan, en in welke partij kan je het aanbieden? is dat bepalen? het is, dat we, of wordt per per per vol auto, en dan wordt het, neem je gewoon je opslag.

Speaker 3:

Terrein is gewoon niet voldoende, met je het isos op het moment, dat het retour gaat in de vrachtwagen en het wordt gesignaleerd als zijnde afval, dan kom je helemaal in de stroom. Want dat mogen wij feitelijk niet eens mee retour nemen. O nee, nee Afval, daar heb je een speciale vergunning voor nodig.

Speaker 2:

Oké, daarom spreek ik ook bewust niet over afval, maar over reststromen. Ik begrijp het.

Speaker 1:

We gaan het er nooit meer over hebben.

Speaker 3:

Ja, natuurlijk, juist. daar moeten we het over hebben.

Speaker 1:

Het is kijkbezopen toch, dat is het. Het staat dit denken in de weg. Je probeert efficiënt.

Speaker 2:

Sterker nog, het is zo, als je een gifplaat door de midden snijdt En je gooit in een container, is het afval, Maar het is een steeds zeldere gusplaat. Dus als je die gewoon juist verzamelt, moet het in mijn ogen gewoon terug kunnen. Dat kan je niet, dan moet je vergunning voor hebben.

Speaker 1:

Ik val een beetje stil. Dat is jou nog nooit gebeurd, koos. Niet vaak in ieder geval, Ik vind dit wel een mooie koos. Trouwens, ja, dat denk ik van joh, het is onvoorstelbaar.

Speaker 3:

En dan denk je, van de overheid moet daar dus ook OVD worden, denk ik ook met dingen geconfronteerd, waar ze nog nooit over nagedacht hebben.

Speaker 1:

Dat kan zo zijn, maar dit toont maar weer aan, dat zo'n overheid of iemand van de overheid gewoon daarin mee moet praten, denken en daarbij betrokken moet zijn.

Speaker 3:

Daarom is het belangrijk, dat wij een verhaal vertellen van hoe het loopt, hoe het gaat, hoe het staat, en laat de mensen daar zelf een gedachte over hebben.

Speaker 1:

Dat denk ik ook, als we daarop aanhaken, dat verhaal van hoe staat het, wat zijn de bouwstenen, dit is, wat wij weten. En kijk, wat je er zelf mee doet Naar de toekomst toe. Dat is bouwen van overzicht, inzicht en dat soort dingen. Hoe gaan jullie klanten daar die verhalen kunnen vinden? Gaat dat op de website? Hoe wil je dat gaan doen?

Speaker 3:

De bedoeling is, dat dat via een aantal mediakanalen wel de markt ingaat. Dus wij zullen daar zelf natuurlijk best wel veel over hebben, zeker als het gewenst of als het gevraagd is. Maar wij zullen via onze website, via de podcast uiteraard zullen we er dingen over, zullen we specialisten voor graag willen interviewen en willen horen van hoe het mogelijk zit. En ja, goed, we hebben de komende video's, en er komt van alles.

Speaker 1:

Ja, want het idee is wel, deze podcast is nu anderhalf jaar oud, daar hebben we een heleboel mooie afleveringen gemaakt. Maar jullie hebben wel gezegd, van we willen dit middel heel nadrukkelijk in gaan zetten Als kanaal, en daar is het ook heel erg geschikt voor, om die diepte in te gaan. Bij dat eerlijke verhaal Zeg ik dat zo goed?

Speaker 2:

Ja, absoluut, en we hebben natuurlijk ook iemand even vrijgemaakt in ons bed, die gaat ze echt veertig uur per week hiermee bezig houden, dus ook de onderzoeken voorbereiden. We hebben ook een bureau in de arm genomen, om het ook gestructureerd te kunnen doen, want ja, je weet, we hebben heel veel ideeën, maar ja, om ook de uitvoering goed te doen, ja, die snap ik Dus, dat is best lastig in je dagelijks beslommering Ja, om nog centjes te verdienen.

Speaker 2:

Ook dat. Dus, wij hebben gewoon iemand vrijgemaakt daarvoor En samen met een bureau, en jij gaat ons hierbij helpen natuurlijk Gelukkig ook Zeker. Dus mensen gaan heel veel hierover horen de komende maanden, ja, en het verdient het ook.

Speaker 3:

Ja, daar ben ik met je eens. Het verdient het ook.

Speaker 1:

Het verdient het ook. Maar goed weet je Ik weet niet, of jullieonnen Dat komt van PwC, en dat verhaal gaat over. Er zitten vijf eekhoorntjes in een boom, en alle vijf eekhoorntjes zien in een boom ernaast, dat er meer voedsel te vinden is dan in de boom, waar ze zitten. De vraag is, over één uur later, hoeveel van die in de eerste boom? Ik ga het niet antwoord geven, want dan wordt het een quiz.

Speaker 3:

Als ze slim zijn één.

Speaker 1:

Nee, dat is dus niet zo. In de praktijk zitten na een uur alle vijf de eekhoornjes nog in de eerste boom, omdat besluiten, om iets te doen, is iets anders dan daadwerkelijke actie. Domme eekhoorns, ja ook dat, maar daar zijn er vrij veel van kan ik je verzelen, zelfs onder deekhoorn. Mensen, dit is menselijk gedrag. Je kan wel besluiten, om iets te doen, of je een visie hebben, om iets te doen, maar dat wil nog niet zeggen, dat je het ook daadwerkelijk uitvoert.

Speaker 3:

Leuk, dat PwC daar een inkor van gebruikt, van menselijk gedrag. Ja, dat is waar. Daar kunnen we ook weer een aparte Jezus, dan zou je ook het eerlijke verhaal over kunnen vertellen, zal ik maar zeggen.

Speaker 1:

Maar goed, het is weet je, en dat is het mooie. Het is ook een kwestie van doen, en jij hebt iemand hier nu voor in vrijgemaakt, die gewoon die informatie gaat, en die informatie gaat nominaal gepresenteerd worden. Dit is het, wat je ervan vindt, moet je en wat je ermee wil, moet je vooral zelf weten. Maar dit is, wat we weten, we hebben net een aantal dingen benoemd.

Speaker 3:

Ga eens in die hele keten erover nadenken, wat voor implicaties dat kan hebben, als je dat moet onderzoeken.

Speaker 1:

dat is gigabit, dat is zeker. Maar er zitten twee kanten aan dat verhaal. Je zit aan die verduurzamingskant, dat is de ene kant, daar heb je een verhaal over. Maar wat ik steeds meer hoor in het MKB, is dat verduurzaming en verdienen. Dat wordt steeds meer elkaars vriendjes, soms een beetje ondersteund met wat subsidie Of met wat fiscale maatregelen, maar uiteindelijk moeten dat elkaars vriendjes zijn, en dat kan dus tegenwoordig ook Ik hoor jou straks alles kan. Het is alleen, het heeft een prijs, en het is de bereidheid, om uiteindelijk die prijs te dragen, en als je, hoe meer je die prijs gaat dragen, des te meer die prijs ook weer naar beneden gaat, want dat is natuurlijk ook gewoon het verhaal.

Speaker 2:

Nou, daar kunnen we ook heel eerlijk over zijn. Toen wij hiermee begonnen wij zijn hier al anderhalf jaar mee bezig toen kostte een liter meer dan de traditionele brandstof, en nu gaat dat nog 6, 7 cent, was er nu per liter nog extra. Dat kan oplopen naar 12 cent, ga je dat over gemiddeld 4 kilometer wassen verbruiken voor een vrachtauto. Dus nu is het gewoon een fractie van wat het is geweest. Dus nu is ook het moment, om het echter te doen. Dingen veranderen?

Speaker 3:

Ja, maar dat is ook zo. En de prijs? te doen, Dingen veranderen? Ja, maar dat is ook zo. En de prijs? dat klinkt een beetje vies, maar is natuurlijk altijd relatief.

Speaker 1:

De prijs is altijd relatief.

Speaker 3:

Of iets duur is, is altijd relatief.

Speaker 1:

Ik roep ook altijd duur heeft niets met geld te maken. Dat is namelijk de verhouding tussen de toegevoegde waarde en wat je ervoor moet betalen. Ja, dat is, dan is het duur of goedkoop, maar dat heeft niks met geld te maken.

Speaker 2:

Je moet het juist perspectief plaatsen. Je kan een auto kopen voor 100.000 euro. Dan ben je op dat moment heel blij mee, rij je de garage uit, je hebt hem net opgehaald, je komt aan de overkant van de straat en kom jezelf de auto tegen Actieprijs 50.000 euro. Dan heb je in je hoofd echt een probleem. Dan ben je niet blij met die prijs Of degene, die je die auto heeft verkocht.

Speaker 1:

Dat ligt er aan de persoonlijke. Je hebt het antwoord eigenlijk al gegeven Over vijf jaar. Dan zijn we net weer een enorm aantal stappen verder, net zoals we nu al enorm veel stappen verder zijn dan vijf jaar geleden. Wie weet, hoe dat eruit zit. Dat weten we natuurlijk niet. We hebben geen kristallenbol. Wat ik altijd mooi vind, is, het gaat Vaak minder snel dan je zou willen, maar je gaat je vaak Na vijf jaar verbazen over.

Speaker 2:

Hoe snel het is gegaan. Absoluut, dat is een greep.

Speaker 1:

Ik denk, dat het hier ook niet anders is.

Speaker 1:

Absoluut, dat is een gereef. En ik denk, dat dat hier ook niet anders is, zelfs in die conservatieve wereld Van de afbouw. Het is geen kwestie van, of het gaat gebeuren, het is een kwestie van, in welk tempo het gaat gebeuren. En daarvoor heb je Partijen nodig, mensen nodig, die in beweging komen, en niet als boomkunde van Aars, maar gewoon vanuit een overtuiging En omdat het uiteindelijk het goede is, om te doen, ook in relatie tot de business. Zeker, dat is een heel mooi afgesloten koos, het kan een dagsluiting zijn, dit Ja zeker. Ik dank jullie zeer. Het is de eerste in een reeks van podcast, die wij over verduurzaming, maar dan heel praktisch Met de kenners aan tafel, dus de echte mensen, die weten, hoe het zit, en dat je van ons En dus van Afbouw Actueel Het eerlijke verhaal kan verwachten. En het eerlijke verhaal is dan gedefinieerd van Bouwstenen, zodat jij zelf kan bepalen, wat je ervan vindt, en niet bouwstenen, die leiden tot een vooraf gedefinieerde perceptie, die je onderbouwd wil hebben, want dat gaan we dus niet doen.

Speaker 1:

Ik dank jullie zeer, jongens. Dankjewel, koos, jij ook, jan, koos. Dit was het meer voor vandaag. Namens Bert Dekker en Sebastian van der Vegt. Bedankt voor het luisteren naar Afbouw Actueel En realiseer je dan de website van CMI Nederland maar ook via Spotify, google Podcast en Apple Podcast, en wil je geen enkele aflevering missen, abonneer je dan via deze platforms, dan krijg je automatisch een bericht, waar je een nieuwe afbouwactie wil. Beschikbaar is Tot de volgende.