Afbouw Actueel
Afbouw Actueel
Isolatiematerialen, zoals biobased isolatie. Wat maakt het ene materiaal milieuvriendelijker dan het andere
Duurzame isolatie voor de afbouw wordt steeds belangrijker. Want met de groeiende focus op energiebesparing en circulair bouwen, staan ondernemers en bouwspecialisten voor de uitdaging om niet alleen aan de huidige eisen te voldoen, maar ook toekomstbestendige keuzes te maken. In deze Afbouw Actueel duiken we in deze materie en onderzoeken we de verschillende soorten isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld biobased isolatie. Wat maakt het ene materiaal milieuvriendelijker dan het andere? Welke trends en innovaties zien we in de markt? Luister naar Rogier Stoker, Adviseur Duurzaam bouwen bij Saint-Gobain Construction Products Nederland. In gesprek met Bert Dekker en Sebastiaan van der Vegt van CMI.
Hallo, je luistert naar Afbouw Actueel, een maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector in Nederland. Informeel, actueel en verdiepend, tegelijk Vol relevante ontwikkelingen en interessante mensen, een initiatief van CMI Nederland en een sector baken, dat je niet wilt missen. Fijn, dat je luistert. Duurzame isolatie voor de afbouw wordt steeds belangrijker, want met de groeiende focus op energiebesparing en circulair bouwen staan ondernemers en bouwspecialisten voor de uitdaging, om niet alleen aan de huidige ijstof te voldoen, maar ook toekomstbestendige keuzes te maken. In deze Afro Actueel duiken we in deze materie en onderzoeken we verschillende soorten isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld biobased isolatie. Wat maakt het ene materiaal meer vriendelijker dan het andere, en welke trends zien we in de markt? Maar we staan ook stil bij de enorme hoeveelheid letters LCA, mpi, mpg, esg, csrd Je weet niet allemaal, wat er langskomt. Daar gaan we het ook over hebben, en dat doen we met Rogier Stoker, adviseur duurzaam bouwen bij Sean Gobain Construction Products Nederland En uiteraard met Bert Dekker en Sebastian van der Vecht van CMI.
Speaker 2:Heren van harte welkom in Avro-Waktueel. Dankjewel, koos.
Speaker 1:Leuk dat jullie er zijn, hé Ogier, eerst wijs even met die duurzame isolatie beginnen, want daar weet jij ook een heleboel van. Waarom is het zo belangrijk? in de Hoe zit dat precies in elkaar, en waarom is het zo belangrijk?
Speaker 3:in de afbouwsector. Ik denk, dat dat zo is. Duurzaamheid is eigenlijk niets anders dan het beste hebben voor mensen en milieu, het beste voorhebben voor mensen en milieu En daarbij de impact zo klein mogelijk houden. Nou daarmee, en uiteindelijk hebben we natuurlijk bepaalde doelstellingen. De doelstelling in 2030 is, om zoveel mogelijk CO2 te besparen, en de doelstelling voor 2050 is, om een circulaire economie te hebben. Dus, duurzame isolatie moet op korte termijn bijdragen aan die CO2-besparing. Gelukkig doet isolatie dat sowieso al, want isolatie is een product, wat energie bespaart. Daarnaast zal dat natuurlijk ook qua productie zo duurzaam mogelijk moeten. Maar in 2050 hebben we natuurlijk een circulaire economie, en zal de isolatie dan niet als afval moeten worden bestempeld, maar moet het eigenlijk als nieuwe grondstof?
Speaker 1:worden gezien. Dat is het En wat dat is circulairiteit. Het moet terugkomen en het moet opnieuw verwerkt worden.
Speaker 2:Ja, precies, Het mag gewoon niet de grond in.
Speaker 3:Nee, het mag niet de grond in, en daarin zie je natuurlijk bij heel veel verschillende soorten, waarom het belangrijk is voor de afbouw. Ja, de afbouw, daar gaat gewoon zo ontzettend veel vierkante meters in, dus daar valt echt wel een slag te winnen, als het gaat om duurzaamheid.
Speaker 1:Dus zijn jullie daarmee bezig, zonder meer.
Speaker 3:Om op dit punt heel veel verschillende soorten op de markt. Je hebt bijvoorbeeld hennep, vlas, houtvezel, om het maar wat te noemen, en die verschillen wel enorm ten opzichte van de minerale wollen, glaswol en steenwol. Als je kijkt naar de verschillen, heeft dat natuurlijk puur te maken met de manier waarop het Biobase is, iets, wat groeit, co2 opneemt, en mineralen wollen hebben dat dus niet. Daar zit een groot verschil in. Maar kijk je over de hele levenscyclus, dus van wieg tot graf, dan zie je ook weer, dat bij biobase in de einde levenscyclus is het product nu nog niet goed te recyclen. Dat komt, omdat het binders zijn, die met name een plastic, dat komt, omdat het isolatie is met een plastic binder, die plastic binder, daar kun je uiteindelijk helemaal niks meer mee. Glaswol daarentegen, dat neemt geen CO2 op. Dat wordt eigenlijk gemaakt in de fabriek, maar die is wel weer grondstof van nieuwe glaswol. Geen CO2 op, dat wordt eigenlijk gemaakt in de fabriek, maar die is wel weer grondstof van nieuwe glaswol op het moment, dat een gebouw gesloopt gaat worden.
Speaker 3:Dus glaswol is eigenlijk oneindig te recyclen. Glaswol is oneindig te recyclen, en dat zie je ook terug in een LCA, dus een levencyclusanalyse. Bij IJsselvecht hebben we, ik meen, 20 of 22 LCA's. Dat is echt gigantisch veel. Dus vrijwel al onze producten hebben een LCA, omdat wij heel inzichtelijk willen maken, wat nu de duurzaamheid is van onze producten. En in die LCA heb je één onderdeeltje, en dat heet SM Secondary Material, en dat Secondary Material laat zien, hoeveel gerecycled content jij gebruikt in je product, en bij Glazl is dat meer dan 50% al Hebben alle producten zo'n LCA.
Speaker 3:Nee, als fabrikant zijnde moet je wel een LCA laten opstellen, en dat is vrij prijzig, om de inventarisatie te doen van alle gegevens. Dan zit je ongeveer op 13.000 euro, en dan komen daar nog additionele kosten bij voor het opstellen van een LCA en een EPD. Een EPD is dan weer een vereenvoudigde versie van een LCA.
Speaker 2:Wat is een?
Speaker 3:DOP. Een DOP is een Declaration of Performance, en dat laat eigenlijk zien, wat intrinsieke eigenschappen zijn van het materiaal. Dus denk bijvoorbeeld aan de labda-waarde, dus uiteindelijk isolatiewaarde, afmetingen en dat soort dingen. Hoewel, de DOP gaat al heel interessant worden, is nu al interessant, maar dat wordt naar 2030 toe nog interessanter, omdat in een dop ook bepaalde milieuclaims worden opgenomen, en die zijn verplicht.
Speaker 4:Maar nou had jij het over zo'n LCA's van wieg tot graf. dat is eigenlijk hoe je ieder product zou moeten benaderen, Maar waarom is het dan nog niet voor iedereen verplicht?
Speaker 3:Het is nog niet verplicht. Het is wel verplicht, om de duurzaamheid van een gebouw in kaart te brengen, en dat doe je door middel van bijvoorbeeld GPM materiaal. Dat is een tool, die weergeeft, wat de schaduwprijs is Of wat de impact is van een product op duurzaamheid van het geheel Van het gebouw, en die data wordt gehaald uit de database van Nationale Milieudatabase, en daar heb je drie categorieën in. Je hebt categorie 1 is, dat er daadwerkelijk een LCA van is gemaakt, categorie 2 is branchegevens En categorie 3 is meer of meer een soort van aanname. Eigenlijk, dus, op het moment, dat jij een MPG-berekening gaat maken, dus Milieuprestatie, gebouw, om aan te tonen, hoe duurzaam een gebouw is tijdens de bouw, is het natuurlijk het handigst, om zoveel mogelijk categorie 1 data te gebruiken, omdat daar een LCA van is. Categorie 3 data is vaak een aanname, en daar zit een soort van correctie op, om ervoor te zorgen, dat de schaduwprijs niet lager is Dan een vergelijkbaar product met de categorie 1 data.
Speaker 1:Ik moet je eerlijk zeggen, ik zit ademloos naar je te luisteren. Ik hoor heel veel letter dingen. Nou, ik kan er nog een paar aan toevoegen. We hebben ESG, hebben we Europese norm ten aanzien van environment, duurzaamheid, sociaal en ook governance, dus de manier waarop je je bedrijf bestuurt Een enorme impact, om wel wat te noemen. We hebben ook nog CRSD hebben jullie mee te maken als grote fabrikant, waarbij je alles moet gaan Het gaat heel ver Waarbij je alles moet gaan bijhouden. Dat zijpelt ook door naar het MKB, als ik dan die arme afbouwondernemer dan probeer, in het hoofd te houden En die dit allemaal langs ziet komen, want we zijn nu tien minuten bezig. Ik heb MPG langs zien komen, ik heb MPI langs zien komen. Ik, ik heb MPG langs zien komen, ik heb MPI langs zien komen, ik heb LCA langs zien komen, esg heb ik langs zien komen, ik heb CRSD langs zien komen, en DOP hebben we langs zien komen.
Speaker 1:En dan denk ik van Arme ondernemer Sebastian.
Speaker 4:Ja, ik zit door de boom met het bos niet meer. Nee, dat is ook heel lastig, en dat is ook gelijk mijn vraag Stel. Ik ben een afbouwer en iemand vraagt naar mijn duurzaamheidsverhaal. Hoe ga ik dat nou aanvliegen?
Speaker 3:Ik denk, dat het heel belangrijk is, dat je weet, hoe je duurzaamheid moet kunnen aantonen als afbouwer. Dus op het moment, dat een opdrachtgever zegt, ik wil hem zo duurzaam mogelijk gebouwen, wat kan jij Precies, wat kan jij? En dat je ook die vraag stelt Oké, wat vind jij duurzaam? Is het bijvoorbeeld die biogene opslag, of ga je wel kijken naar het geheel, wat bijdraagt aan een circulaire economie? Dus, kies je voor korte termijn of kies je voor lange termijn.
Speaker 2:Maar je moet altijd voor de lange termijn kiezen.
Speaker 3:Mee eens, maar je hebt die keuze.
Speaker 4:Dus, het gebeurt vaak niet.
Speaker 3:Die keuze is er wel, en er zijn partijen, die denken Op het moment, dat we nu snel En Biobase heeft, dat Die biogene opslag Daardoor is. In de eerste fase Van een LCA Is de GWP Nog een afkorting erbij, sorry Is de Global Warming Potential, en dat wordt uitgedrukt in CO2. Dat zegt eigenlijk niets anders dan de impact op klimaatverandering. Zo moet je het eigenlijk zien? Biobase heeft, omdat het een biogene opslag heeft, dus groeit op basis van CO2, scoren zij in die fase, slechts enkel in die fase, beter dan bijvoorbeeld een mineralenwol.
Speaker 4:Dus die plant neemt. CO2 op neemt zuurstof af, dus heel erg belangrijk voor die.
Speaker 3:Wat je eigenlijk ziet, is einde levenscyclus, dus de fase C is dat weer. Dan zie je, dat zo'n gebouw, wanneer dat wordt gemoderniseerd of gesloopt of wat dan ook de isolatie vrij komt, dat je dat eigenlijk met biobase momenteel niets anders kan doen dan of verbranden of storten.
Speaker 2:Dan komt alles CO2 vrij, als je gaat verbranden.
Speaker 3:En ook bij het storten, en het is zelfs zo. Er loopt nu een onderzoek, dat het storten. En het is zelfs zo. er loopt nu een onderzoek dat bij het storten van biobased kan de CO2, omdat het rot, om worden gezet in methaan, en methaan is dan weer 28 keer schadelijker dan CO2. Dus het is een heel complex onderwerp, en daardoor vinden wij en zou eigenlijk Bouw in Nederland ook gewoon echt moeten kijken van laten we de problemen niet vooruit schuiven, niet denken van, we denken op korte termijn veel CO2 besparen, en wat er over 20, 30, 40 jaar gebeurt, zien we dan wel weer. Nee, dat moeten we niet willen. We moeten kijken naar een nu zo duurzaam mogelijk product in de productiefase, wat als grondstof kan zijn, voor wanneer het gebouw gesloopt gaat worden.
Speaker 2:Wat ik heel interessant vind, Roger, is jullie gebruiken natuurlijk met het produceren van stammenglas ook heel veel water.
Speaker 3:Dat valt mee. Het is voornamelijk we hebben een gesloten cirkel, dus wij doen het vooral veel regenwater. Waar wij wel veel gebruiken En eigenlijk misschien wel, kan ik zeggen, gebruik te is gas. We hebben namelijk sinds vorige week een nieuwe oven, en die is 50% geëlektrificeerd.
Speaker 2:Waar heb je nu dus meer water van nodig? Is dat voor bijenbeest of voor standaard glaswol?
Speaker 3:Zoals ik weet. ik weet, dat, bij isonat en de houtvezel isolatie, die wij ook hebben, worden de houtschilfers door middel van stoom uit elkaar geblazen, en stoom creëert door heel veel warmte bij heel veel water te voegen. Dus bij bijenbeest isolatie heb je aanzienlijk meer water nodig. Althans, bij de houtvezel isolatie heb je aanzienlijk meer water nodig dan bij het creëren van glaswolken.
Speaker 2:Maar dan hennep, dat groeit op de akkers.
Speaker 3:Ja, nou, ja, kijk, dan zou je dus de hele LCA of de EPD van een hennep moeten bekijken, hennep moeten bekijken. Maar ook dat werkt op basis van vezels, die uit elkaar moeten.
Speaker 2:Eerst groeit het op de akker, dan neemt het water op, dan neemt het ook stikstof op. Ja, het water opnemen is negatief. We hebben al een waterkort in de wereld. Het neemt heel veel stikstof op. Aan het eind van de cyclus laten we dat ook weer los.
Speaker 3:Dus stikstof.
Speaker 2:Als je het eerlijke verhaal durft te zeggen, is het toch altijd, als je alles in overweging neemt, is het toch altijd slechter dan gewoon een standaard glasrol, of mag ik dat zo zeggen? Goeie vraag.
Speaker 3:En ik denk dat. Momenteel zie je, dat de meeste biobased platen het inderdaad minder goed doen dan een onbeklede glaswolplaat, zoals bijvoorbeeld de Sonopanel, ja, zonder meer. Die vergelijking kun je ook gewoon maken op basis van EPD's. Die vergelijking kun je maken in gpmateriaal, die de data haalt uit NND. Wat wel belangrijk is, is, dat je altijd producten vergelijkt op basis van categorie 1 data, dus LCA op LCA, niet op aanname in vergelijking met LCA.
Speaker 1:Maar dat betekent, dus wel dat percepties realiteit, zeggen ze wel eens. We hebben namelijk de neiging, alles, wat biologisch is, of bio is, biobased is. Ja, dat moet allemaal veel beter zijn.
Speaker 3:Maar Biobases ja, dat moet allemaal veel beter zijn, maar daar is dus maar niet de vraag. Dat is nu inderdaad zeker nog de vraag, en uiteindelijk zal op basis van biobases gaan die veranderingen er ook zijn. Die binder is nu PE, en ik weet zeker, dat ook fabrikanten daar bezig zijn met een andere binder, die losmaakbaar is, wellicht Zodat die isolatie einde levens, dus een vaagste zee, ook weer opnieuw gebruikt kan worden. Maar dat is nu nog niet aan de gang. Dus alle biobase isolatie, die nu wel wordt verwerkt, is rijp voor verbranding of stort.
Speaker 1:Een vraag, die bij mij enorm opkomt, is die enorme ik noem het een enorme spaghetti van regelingen en dat soort dingen. Hoe krijgen we het voor elkaar, dat ondernem, dat we afbouwondernemers kunnen meenemen in de keten, maar dat er een soort eikpunt ontstaat, waardoor je gewoon per product of toepassing gewoon makkelijk kunt zien. Zo zit dat, en dit is de voordeel A, en dat is voordeel B.
Speaker 4:Waar ik ook mee zit, is stel, ik heb een product, wat slecht scoort in categorie 1. Laat ik het toch eruit. Ik laat mijn SLC. ja, die komt er slecht uit. Doe maar een aanname, dan ben je toch competitief.
Speaker 3:Ja, dat heb je wel, en dat is ook wel de reden dat. vanuit NMD wordt nu gekeken naar Wat is.
Speaker 2:NMD.
Speaker 3:Nationale Milieudatabase. Wat is NMD? Nationale Milieudatabase.
Speaker 3:Daar wordt inderdaad gekeken. Van die categorie 3 data klopt dat nog? Voldoet dat qua MKI? Is dat representatief eigenlijk ten opzichte van categorie 2 en categorie 1 data? En dat is ook de reden, dat er richting 2030 een DOP gaat komen, een Declaration of Performance, waar die milieuindicatoren, die elf of nee, sorry, die negentien impactcategorieën uiteindelijk in vermeld gaan worden, en dat heeft een LCA. Dus de Levenscyclusanalyse wordt nu gemaakt op basis van elf impactcategorieën, en vanaf volgend jaar is het verplicht, om met negentien impactcategorieën te meten. En die 19 impactcategorieën een aantal daarvan zullen in die DOP komen, zodat een vrij handelsverkeer makkelijker is, dus ook, om producten uit Europa te kunnen halen, want een DOP is Europees, dus dan kun je ook makkelijke producten uit een ander land halen, waarbij de duurzaamheid op dezelfde manier in kaart is gebracht als een ander product uit Nederland of andersom.
Speaker 2:Dan gebruik je toch alleen nog veel meer stikstof, om het uit een ander land te halen met een vrachtauto.
Speaker 4:Maar dat zit ook in je LCA, of niet?
Speaker 2:Dat zit in je LCA. Stel nu, ik ga in Tsjechië Een isolatie halen, alles is geregeld, de LCA. Normaal wordt dat gewoon in de thuismarkt gekocht. En nu ga ik rijden Met het product naar Nederland toe, 2000 kilometer Met een volwachtauto, zonder stikstof.
Speaker 3:Dat heeft zonder meer impact op je LCA. Maar dat staat niet in de LCA. Maar het is geen vast document, denk ik aan. LCA is een vast document, dat is een bepaalde noem.
Speaker 2:Dat kan je nog meenemen.
Speaker 3:Op het moment, dat je nu een In Nederland hebben we eigenlijk nog geen biobased fabrieken staan. Dat wordt inderdaad veelal vanuit Tsjechië en verder vandaan gehaald, maar op het moment, dat je in Nederland wil opgenomen worden in een NMD, heb je dus ook een LCA nodig op basis van de normering, die wij hanteren in Nederland. Dus, ondanks het feit, dat een LCA is, natuurlijk een Europese norm, maar de wegingsfactoren en bijvoorbeeld wat de schaduwprijs is van 1 kilogram CO2. Is typisch Nederlands, althans is Nederlands En in Nederland hanteren we nu 5 cent en dat wordt volgend jaar 11,6 cent, terwijl in andere Europese landen hebben ze niet het monetair stelsel, zoals dat heet, maar hebben ze bijvoorbeeld de PEF.
Speaker 3:De PEF, dat is dan weer een afkorting. Nee, dat is eigenlijk de PEF. Nee, dat zijn de Europese weegfactoren.
Speaker 1:Even voerig worden. Er moet ergens toch een ordening worden gebracht in dit hele feest.
Speaker 4:Welke instantie is? Er moet ergens toch een ordening worden gebracht in dit hele feest. Dat wilde ik vragen. Welke instantie is nou gezaghebbend? Want de NMD, dat is al leuk, maar die?
Speaker 3:kan niet zeggen, van joh, hier moet je aan voldoen, is dat wel? Nee, dat is inderdaad eigenlijk BBL, vn, Bouwbesluit. Dat zegt dus, van jouw MPG moet zoveel worden, en je MPG is eigenlijk niets anders dan een optelsom van je schaduwprijzen, dus je MKI's Delen door de levensduur van het gebouw, gedeeld door de BVO, dus Bruto Vloeroppervlak, dan komt daar nu een prijs uit. Die prijs ligt nu op 80 cent per vierkante meter Op basis van 11 impactcategorieën. Vanaf volgend jaar september gaan we naar 19 impactcategorieën. Alleen is het nog niet zeker, wat de NPG gaat worden. Mona Keijzer heeft gezegd, van ja, aanscherping daarvan zie ik nu niet zitten. Dus, dat is even afwachten.
Speaker 2:Waarom zie je ze niet zitten?
Speaker 3:Zij ziet het als extra last, eigenlijk Als extra regelgeving, terwijl eigenlijk Bouw in Nederland al heeft laten zien, wij kunnen die aanscherping echt wel aan, en dat is ook echt goed te doen hoor. Dat is voor nieuwbouw, voor afbouw Apart hè. Dat is ja.
Speaker 2:Even terug. Maar wat betekent nou die 80 cent precies? Is dat per vierkante meter? Ja, dat is per vierkante meter per jaar.
Speaker 3:Ben je dus verbruikt? Nee, dat is eigenlijk, wat de schaduwkosten zijn, en schaduwkosten, dat is al een beetje een vage term, maar schaduwkosten is eigenlijk niets anders, dan wat het de maatschappij kost, om het te produceren. Bijvoorbeeld een goed voorbeeld waterschapsbelasting moet omhoog, dijken moeten worden verhoogd, dat moet allemaal door de gemeenschap worden betaald. Dus dat zijn eigenlijk meer of meer verborgen kosten op het moment, dat je een product koopt.
Speaker 2:Oké, dus nu heb je een gebouw van 1400 meter. Dan betaal je per jaar 800 euro Of sheet.
Speaker 3:Nee, dat is eigenlijk meer de. Je betaalt niet. Dus je hebt alle MKI's. Dus alle schaduwprijzen van de producten, die je gebruikt. Tel je bij elkaar op, die deel je door de levensduur van het gebouw, en vervolgens deel je die door de bruto vloeropvlak, en daar komt toch een tal uit. En dat getal is dus eigenlijk niets anders dan een weergave van hoe duurzaam het gebouw gerealiseerd is.
Speaker 1:Hoe lager dat bedrijf.
Speaker 3:Ja, zeker zonder meer. Aanvankelijk was het idee, om naar 50 cent te gaan volgend jaar Op basis van die ZA2. We maken nu de stap van 11 impact categorieën naar 19 impact categorieën, dus er wordt veel meer gemeten. 19 impactcategorieën, dus er wordt veel meer gemeten. En daardoor zie je ook, dat de MKIs, dus de schaduwprijzen van producten op basis van ZA2, zoals dat heet, die zijn veel hoger Bovenop de vraag, die jij stelde, sebastian.
Speaker 1:Ik ben op zoek naar wie leidt daar nou in dit hele proces? Is dat Bouwend Nederland nu, die uiteindelijk dat overzicht creëert, of zijn het de fabrikanten, die ontzettend actief zijn bij het ontwikkelen en innoveren? Hoe moet ik dat zien?
Speaker 3:Het is aan fabrikanten, om zo duurzaam mogelijk te zijn, want uiteindelijk is het geen kwestie meer van willen, maar een kwestie van moeten. Zo simpel is het, want uiteindelijk is het geen kwestie meer van willen, maar een kwestie van moeten. Zo simpel is het. En het is aan het ministerie, om te bepalen, wat de BBL gaat zijn. Wat wordt het bouwbesluit? Waar moeten we aan gaan voldoen?
Speaker 2:Dus het bouwbesluit geeft zich aan, het mag 80 cent per weekendenmeten kosten. Ja, precies Oké.
Speaker 1:Die stelt dus een bovengrens vast. Ja, die stelt die bovengrens vast. Oké, en daar krijgen de afbouwers mee te maken, want die krijgen de vraag van.
Speaker 4:Ja, want dat is mijn vraag, want nou is dat duidelijk. Maar dat is het complete gebouw, nou krijg je alle disciplines. Dus je hebt je E&W, je hebt de constructie, je hebt afbouw. Hoe ga je die 80 cent, deel je die door drie?
Speaker 3:Nee, dat is een totaal, dat is alles.
Speaker 4:Je moet als opdrachtgever zeggen ik wil een MPG van twee euro, noem maar even een dwarsstraat. Dan moet die aannemer uiteindelijk moet dat bij alle partijen gaan neerleggen. Hoe werkt dat dan?
Speaker 3:Het is bijvoorbeeld GPR. Materiaal is een tool, en daar vul je dus in van wat is jouw fundering, welk materiaal is jouw fundering, en hoe lang zijn die palen, en hoe breed is je fundering? Noem alles maar op Dat. Alles maar op Dat vul je in. Daar komt een schaduwprijs uit. Vervolgens ga je kijken naar je binnenwanden, daar komt een schaduwprijs uit. Vervolgens ga je kijken naar de buitenwanden En daar de isolatie Naar kozijnen, naar ramen, naar installaties. Alles En al dat bij elkaar opgeteld.
Speaker 3:Moet die 2 euro zeg, maar wat ik net zei, Dus alles Dat bij elkaar opgeteld is eigenlijk je totale MKI. Dat moet je delen door 75 jaar voor een woning, dat is levensduur En je brutovoer.
Speaker 4:Maar dan kan de situatie ook zo zijn, dat die aannemer neemt dat aan voor die 2 euro Effectief, die doet het zelf voor 10 euro, en die zegt tegen de rest, jullie moeten onder de 1 euro. Anders kom ik niet uit.
Speaker 2:Dat zit er aan de voorkeur, namelijk in. Dat klopt niet meer, zeg, want de architect heeft bijvoorbeeld het gebouw ontwikkeld.
Speaker 4:Maar dat is ook, wat ik eigenlijk wil vragen Waar zit dat dan En ook de verdeling, want waar moet je dan aan voldoen?
Speaker 1:Ja, als je achter in de keten zit, dan ben je de Sjaak.
Speaker 2:Nee maar aan de voorkeur, is dat toch wel berekend? Ja aan de voorkant is Een gebouw ontwikkeld En die gehoord, zou je maar zeggen, wat normaal de calculaties staan.
Speaker 4:Dus aan de voorkant moeten alle materialen Ja, aan de voorkant wordt alles getoetst jazeker, aan de voorkant, ja precies.
Speaker 3:En hoe zit dat dan met je concurrentiepositie? Nou ja kijk, ik denk op het moment, dat jij categorie 1 laten zien, hoe duurzaam je bent, en misschien wel een systeem oplossing hebt, wat een lagere MKI heeft, dan wat voorgeschreven staat, dan heb je gewoon een streepje voor.
Speaker 1:Met andere woorden je hebt die optelsom. Ik zie dan zo'n enorme optelsommetje, en dan probeer ik het even te vertalen naar die afbouwer, en die wil graag zaken doen, en die wil graag zaken doen. En die zegt joh even, jij zegt dat het zo, ik lever ik, ik, ik, ik schroef er iets in, wat een lagere waarde heeft. Dus dat is mijn voordeel. Om zaken met jou te doen, werkt dat zo.
Speaker 3:Ja, dat zou best iets kunnen zijn. Ja, zeker Op het moment en steeds meer opdracht geven. Ze vragen daar ook naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dus die gaan ook kijken inderdaad, van hoe kan ik zo'n gebouw zo duurzaam mogelijk neerzetten? En die gaan dus inderdaad vragen van op het moment, dat jij kunt aantonen, de oplossing, die je hebt, is wellicht lager qua MKI dan hetgeen, wat nu wordt voorgesteld.
Speaker 2:Even terug ook hier. Stel nu, je hebt natuurlijk een gebouw, een ziekenhuis. Daar staat de traditionele MS-100-252A erin, er komt een MKI uit van een euro, en die ga je nu omgooien naar jullie smartwand. Wat voor impact heeft dat dan op dat geheel? Kan je daar?
Speaker 3:wat voor zeggen. Ja, dat zou je dus eigenlijk moeten berekenen met die tool. Maar goed, de binnenwanden in een ziekenhuis is natuurlijk echt heel veel, Dus de impact is ook automatisch heel veel.
Speaker 1:Ja zeker, dit is mooi om ook te vertellen Dat vind ik ook, en misschien schiet ik uit de bocht, maar ik kan mij voorstellen, dat jij als afbouwer, als je hiermee bezig bent, dat jij er een concurrentiepositie mee kunt maken, doordat jij bij al die werken, dat jij kan zeggen ja, maar ik heb een toepassing, die scoort lager, en daarmee ben ik aantrekkelijker, om hier de afbouwzaken te doen.
Speaker 3:Ja, Dat denk ik ook als afbouwer zijnde van wat wordt er nu daadwerkelijk gevraagd op het gebied van duurzaamheid? op het gebied van duurzaamheid, want er wordt ook al geroepen ja, duurzaam, maar wat is dan precies duurzaam? Het wordt een beetje een containerbegrip, moeten we ook zeker verwaken. Duurzaamheid is gewoon te meten middels een LCA. Zo simpel is het. En op het moment, dat jij als afbouwer weet, van nou, ja, oké, hoe zit ongetwijfeld, en anders kunnen wij er ook in ondersteunen. Maar op het moment, dat je zo'n LCA kan lezen en kunt aangeven, er zijn duurzamere oplossingen, aantoonbaar duurzamere oplossingen door middels van LCA's, ja, draag dat vooral aan.
Speaker 4:Nou, wat jij zei net. De vraag komt steeds vaker naar een duurzame oplossing.
Speaker 3:Dus naar een duurzame oplossing. Dus die LCA's. Waarom is die vracht? Waarom neemt die ook dan toe? Het heeft vooral te maken met het feit, dat iedereen voelt die maatschappelijke druk. We moeten gewoon verduurzamen, en iedereen voelt dat. Iedereen ziet dat, alles om ons heen. We hebben die doelstelling in 2030, om zoveel mogelijk CO2 te gaan besparen, om onder die twee graden het liefst anderhalve graad te blijven.
Speaker 1:En dan zal iedereen gewoon zijn steentje aan moeten bijdragen. Maar dat betekent in mijn beleving een beetje rhetorisch, dat tot op het niveau van die individuele afbouwondernemer, dat het dus van belang is, om je daarin te gaan verdiepen.
Speaker 2:Er zijn nog bedrijven, die dat volle bak doen. Wij hebben ook al een aantal bedrijven aangedragen Bij Giprok, omdat er vragen waren Van een concurrerende wand, waar wij hebben verteld Als je het eerlijke verhaal vertelt, kan je beter naar de smartwand gaan, waar we net mee begonnen zijn, omdat dat op detailniveau gewoon beter is Dan jullie oplossing Precies, en daarmee komt het verhaal weer rond.
Speaker 1:Is het dus belangrijk, juist? nou, ja, je kan het een spaghetti noemen. Je kan zeggen nou joh, het is niet normaal zo ingewikkeld, weet je wel. Je kunt ook zeggen, je kan het gewoon terugbrengen. Wat betekent dat nou voor mij? Dat betekent, dat je als afopondernemer, dat je een keuze hebt van joh, ik ga Verscheidend kan zijn in de materialen, die ik toepas in een bepaald werk. Maar dat betekent, dat ik mezelf moet verdiepen, En dat betekent, dat je toegang moet hebben tot het eerlijke verhaal. Ja, dat klopt. Nee, maar er is niks te eten. Maar goed, maar het eerlijke verhaal moet er dan wel zijn, en dat is een beetje het punt. En dan moet je naar op zoek, en dan willen Daar hebben we in andere podcasts uitgebreid over gehad, daar willen we je een bijdrage aan leveren.
Speaker 1:Je hoort hoe divers dit is. Ja, maar voor je het weet, ben je de weg kwijt. Klopt.
Speaker 2:Ik ben het kwijt met alle afkortingen.
Speaker 3:Ja, ik heb er bijna mijn werk van gemaakt, zou ik bijna willen zeggen. Volgens mij helemaal. Ik doe het graag met veel plezier, en het is ook heel erg interessant En uiteindelijk. Duurzaamheid kun je heel moeilijk maken Met allerlei afkortingen En allemaal berekeningen, maar waar gaat het nou in feite echt om, is om iets creëren, wat nu zo duurzaam mogelijk is, maar ook over 30, 40, 50 jaar, tot 75 jaar Of nog langer, dat het dan ook nog steeds een bijdrage kan leveren.
Speaker 1:Aan duurzaamheid, maar ook uiteindelijk gelijk loopt met de continuïteit van je onderneming. Op het moment, dat je het weer zegt Want dat is uiteindelijk ook, je moet ook gewoon je centjes verdienen, ja, eens.
Speaker 4:Absoluut. Dat denk ik ook. Ook de afbouwers zullen dit moeten verkopen.
Speaker 1:En je snapt, wat de vraag is. Ergo, je hebt op allerlei terreinen ontwikkeld. Die kennen zich Ook in de afbouwsector, in termen van de ontwikkeling van allerlei producten, maar ook in de toepassing. Maar dat betekent sorry, afbouwondernemers, het betekent ook op dit terrein Je zult je huiswerk Eens, er zit niks anders op, en dan ben ik het met je eens. Dan kun je het voor jezelf net zo weer opmaken, als je zelf wil. Maar ik heb er hiervan overgehouden. Er is op een gegeven moment per gebouw Is er een getalletje. Dat getalletje bestaat uit een optelsom. Afbouw zit daar op een gegeven moment in, en vervolgens kan jij kijken, kan jij kijken, of je daar onder zit, boven zit of gelijk bent aan, in ieder geval waar je dus gewoon positief kan bijdragen aan om een lagere MKI te krijgen in dat gebouw?
Speaker 2:Hoe lager?
Speaker 3:de MKI van de afbouw. In dit geval, hoe lager de MPG, hoe duurzamer het gebouw uiteindelijk is.
Speaker 4:Wordt dit dan per bestekkers opgebouwd van 1 tot met 42, 43, 44, 45.
Speaker 2:In de 50 voor mijzelf niet. Wordt dat dan zo opgebouwd Want?
Speaker 4:dat zijn alle onderdelen, zoals ze benoemd zijn, zoals die gebouwd zou moeten worden, wat Rogier voor mij ook zegt.
Speaker 2:Je hebt je bestek, dat gooi je in die database, en daar komt die MKI score eruit, die optelling.
Speaker 4:Die optelling.
Speaker 1:En daar zit afbouw, zit daarin.
Speaker 3:Afbouw is daar een onderdeel van, en wil je dat beïnvloeden, dan is het wel behapbaar.
Speaker 1:Dat is wat ik bedoel, en op het moment, dat jij dan. En op het moment, dat jij als afbouwer jezelf in een concurrerende positie wil manoeuvreren, dan is het handig, als jij weet, welke toepassing van welke producten uiteindelijk welke score oplevert, en als je dan lager zit als de score, die is toegeleverd in het lijstje, nou, dan ben je concurrerend.
Speaker 3:Ja, zeker, en je hebt natuurlijk ook zat afbouwen. Helemaal met utiliteitsbouw is het heel erg interessant, om te kijken, van die wanden in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Één keer in de 15, 20 jaar worden die verplaatst. Ja, dan is het zonde, om te denken, van oké, dat, wat erin zit, moet weg, of wat dan ook. Je moet gaan denken, wat kan hergebruikt worden? Ja, precies, dus eigenlijk circulair, wat kan uiteindelijk hergebruikt worden, wat dient als grondstof Of wat kan één op één herplaatst worden?
Speaker 1:Ik vind het wel belangrijk, dat we hebben. We zijn begonnen bij het biobased materiaal, zal ik maar zeggen, waarvan we vastgesteld hebben Nou, dat is niet altijd duurzamer. Op dit moment Zeg ik op dit moment. We hebben vastgesteld. Het kan heel ingewikkeld gemaakt worden door met allemaal regelingetjes en toestanden, maar uiteindelijk komt het neer op een optelsommetje en een getalletje, en je moet kijken, wat je positie is. Als afbouw. Zeg het iets simpeler dan het is.
Speaker 1:Een beetje tekort door de bocht maar ik snap je conclusie, maar het gaat er uiteindelijk om. Kun je het toepassen, jongens, waar je ook over duurzaamheid denkt? Op het moment, dat je in business wil blijven, moet je gewoon weten, hoe het zit.
Speaker 2:Ja, kennis is macht. Zo is het. Ik vind het makkelijker Kennis is kracht, want macht vind ik een misselijk woord.
Speaker 3:Dat is waar.
Speaker 2:Kennis is kracht Dat denken we wel aan de dictators. Dat zijn we niet.
Speaker 1:Kennis is kracht, Kennis Rogier enorm danken.
Speaker 4:Graag gedaan.
Speaker 1:Ik heb het idee, dat we hier nog vaker over gaan praten, maar dat komt wel goed, dat zou maar zo eens kunnen, en dat geldt voor jullie, bert en Sebastian natuurlijk ook. Dank je wel, dat je hier weer was, super.
Speaker 3:Graag gedaan.
Speaker 1:Dank je wel. Dit was een meer van vandaag. Namens Rogier Stoker, bert Dekker en Sebastian van der Vecht. Bedankt voor het luisteren naar Afbouw Actueel. En realiseer je, dit is een maandelijkse podcast, dus over een paar weken is er alweer een nieuwe editie. En voor nu mijn naam is Koos Woltjes en tot een volgende Afbouw Actueel. Je luisterde naar Afbouw Actueel, de maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector Te beluisteren via de website van CMI Nederland, maar ook via Spotify, google Podcast en Apple Podcast, en wil je geen enkele aflevering missen, abonneer je dan via deze platforms. Dan krijg je automatisch een bericht, waarin een nieuwe Afbouw Actueel beschikbaar is. Tot de volgende.