Afbouw Actueel

Bas van Kempen: Gyproc Smart wandsysteem en de toekomst van circulaire productie

CMI Nederland

Bouwmaterialen en -methoden slimmer en duurzamer inzetten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, de schaduwkosten beperkt én de montagehandelingen flink vermindert. Anno 2024 is dit een reële optie, ook in de afbouw. Hoor in deze Afbouw Actueel Bas van Kempen - Sales Manager bij Saint-Gobain Construction Products Nederland B.V. - over het innovatieve Gyproc Smart wandsysteem die dit waarmaakt. Maar ook over de duurzaamheidsstrategie van de onderneming Saint-Gobain en de voordelen die dit biedt voor de afbouwprofessionals in Nederland. In gesprek met Bert Dekker en Sebastiaan van der Vegt van CMI.

Speaker 1:

Hallo, je luistert naar Afbouw Actueel, een maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector in Nederland. Informeel, actueel en verdiepend tegelijk, vol relevante ontwikkelingen en interessante mensen, een initiatief van CMI Nederland en een sectorbaken, dat je niet wilt missen TV Gelderland 2021 2024. Is dit een reële optie, ook in de afbouw. Hoor in deze Afbouw Actueel Bas van Kempen, sales Manager bij Sengoban Construction Products Nederland BV, over het innovatieve Giprox Smart Wand systeem, die dit waar maakt, maar ook over de duurzaamheidsstrategie van de onderneming Sengoban En de voordelen, die dit biedt voor de afbouw professionals in.

Speaker 1:

Nederland in gesprek met Bert Dekker en Sebastian van der Vegt van. CMI Heren van harte welkom in Abo. Actuweel. Wat leuk, dat jullie er weer zijn. Super Hé Bas. Laten we eens even bij het begin beginnen. De afbouwsector, dat weten we allemaal. No-transcript.

Speaker 3:

Ja, uiteraard Verduurzamen krijgt een steeds groter geheel. Het wordt steeds belangrijker. Het is natuurlijk al heel belangrijk, maar het gaat een versnelling krijgen. Waar we voorheen zeiden, wij zijn adviseur van binnenruimte, zeggen we nu making the world a better home, want het gaat verder als een product of een systeem. Het gaat over. We moeten zorgen, dat we de wereld over tig perioden nog steeds leefbaar houden, en making the world a better home sluit daar beter bij aan. En dat werkt ook door in alles, wat we doen binnen Sengoban. Dus, ook innovatieve oplossingen, die we bieden, moeten bijdragen aan making the world better home.

Speaker 3:

Maar dat betekent, ook, dat je in termen van een keten denkt, toch Uit en uit ja, ja, maar dat is niet onbelangrijk, als fabrikant, als hele belangrijke fabrikant is dat niet onbelangrijk, dat je dus vooruit kijkt, ook in die keten Ja, en ik denk, dat je daar de kern beetpakt, want verduurzamen zullen we met z'n allen moeten doen.

Speaker 2:

En dat kan niet één partij. Nee, mag ik wat vragen? Bas, zeker Want Making the World a. Dat is een extern verhaal. Jouw klanten vertel jij, dat jullie kunnen bieden, dat je een beter huis kan maken, uiteraard, nou ja, een betere wereld.

Speaker 3:

Ja, maar dat begint bij jezelf. Dat begint bij jezelf uiteraard. Dat is wat ik net zei. Dus, alle innovaties, die we doen, moeten gericht zijn op dat doel, die missie die we hebben?

Speaker 4:

Ja, maar dat zijn innovaties, bas Jullie, doen toch veel meer dan alleen innovaties. Als je bijvoorbeeld naar je eigen fabriek kijkt Ja, wat doen jullie daar allemaal?

Speaker 3:

mee. Ja, nou, ja, goed, volg het nieuws. Deze week komt de burgemeester van Etten-Leur de oven openen in de fabriek in Van Iesever. Daar hebben we een hybride oven geplaatst. Maar ja, we doen ook in de fabriek in Kallo. Het gaat over waterreductie, het gaat over slimmer omgaan met je energie. Dus, aansluiting op een windmolen, zonnepanelen, ja, ga zo maar door. Dus, verduurzamen zit door de hele organisatie heen.

Speaker 1:

Precies. Dus, duurzaamheid zit ook in jullie mensen dus. Uiteraard, Ja maar dat is logisch. Ja, dat moet ook logisch zijn. Maar in die zin is de vraag van Sebastian, vond ik, ook terecht. Dit zegt iets over de buitenwereld, maar het zegt net zoveel over de binnenwereld.

Speaker 3:

Wij stoppen er heel veel energie in. We organiseren een paar keer per jaar ook een verduurzaamheidsdag met het hele bedrijf, waarin we en de mensen informeren, maar ook het bewustzijn groter maken, dat we met z'n allen moeten verduurzamen.

Speaker 2:

Ja, maar waarom is dat zo'n belangrijke propositie bij jullie dan?

Speaker 3:

Goeie vraag, Sebas. Waarom is dat zo belangrijk?

Speaker 2:

Ja, ik kan de vraag terugleggen.

Speaker 3:

De wereld is volgens mij het allerbelangrijkste wat we hebben met elkaar. Dus niks doen is geen optie.

Speaker 4:

Anders lost de wereld het probleem voor onszelf op. Dan bestaan wij gewoon niet meer.

Speaker 1:

Wat ik zo bijzonder vind, is dat Het is ook een beetje een rhetorische vraag Jullie doen dit al veel langer bij Sven Komberg, met alle respect, dat weet ik dan toevallig. Veel langer bij Senkombe, met alle respect, dat weet ik dan toevallig. Maar jullie hebben daar heel bewust besloten, om dat niet allemaal te gaan, gillen, zal ik maar zeggen, van de kerkdoren te gillen. Jullie hebben dat rustig aangedaan, maar jullie hebben wel heel veel gedaan De afgelopen jaren?

Speaker 3:

Ja, absoluut. We hebben een hele verduurzaamheids roadmap, die al jaren terug gaat, en daar wordt enorm in geïnvesteerd. En ik moet heel eerlijk zeggen, het laaghangende fruit is er nu wel af. Dat is logisch, want daar begin je natuurlijk ook mee. Ja, dat zijn de makkelijkste stappen, die je kunt maken, en nu worden de investeringen veel groter, om nog steeds die kleine stapjes door te kunnen ontwikkelen En om dadelijk in 2050 CO2 neutraal te kunnen zijn.

Speaker 1:

Kijk, ook hier zal de 80-20 regel gelden. Dat die laatste 20%, die vraagt nog een keer 80% energie, denk ik toch al niet. Ja, precies dat. Ja, dat snap ik. Hé, bert een grote fabrikant, want laten we eerlijk zijn, sijkerbein is een grote fabrikant. Voor ons de grootste, die zich volledig verbindt aan die duurzaamheid. Wat zegt dat, wat jou betreft?

Speaker 4:

Dat zegt heel veel. Want ik vind dat Sorry, maar je stelt u heel bescheiden op, want we spreken nu over making the world a better home. Dat gaat over de toekomst. Maar als je ziet, wat er in het verleden al is gedaan En waar we nu profijt van hebben, de materialen op maat maken, het slim transporteren van alle goederen, die ze hebben, dat zegt heel veel. En het mooie is, de andere fabrikanten volgen nu ook. Dat zegt ons heel veel. Het idee is natuurlijk opstaan, ons duurzaamheidsplatform. Dat is mee opstaan door Mark van Houten, de voorganger van Bas, die zich hier enorm hard voor heeft gemaakt.

Speaker 1:

Kun je zeggen, dat partijen als Saint-Gobain laten we niet de enige zijn, jullie zijn niet de enige, die dat doen. Maar dat zij jullie ook geïnspireerd hebben, om duurzaamheid ook inderdaad een kernthema te maken. Absoluut, sebas, jij hebt dagelijks contact met de afbouwers in Nederland. Hoe zitten die in de wet? Ik begon te zeggen, dat is een beetje een conservatieve wereld, dat weten we ook. Dat bedoelen we overigens met een glimlach. Begrijp me goed. Maar hoe zitten zij in die wedstrijd?

Speaker 2:

Ik denk, dat de meeste afbouwers eigenlijk nog wel een beetje een vergezicht is. Ik denk, dat verduurzaming niet speelt. totdat het gaat, spelen De meeste afbouwers. Verduurzaming speelt niet tot je het gaat spelen, nee, totdat de vraag daar komt, En ik denk de vraag naar verduurzaming je merkt nu, dat die langzamerhand steeds meer komt De vraag naar elektrisch transport Of in ieder geval het maatwerk Efficiënt omgaan met logistiek in het geheel.

Speaker 3:

En de vragen komen ook steeds, de eisen komen steeds verder vanuit de opdrachtgever en gemeentes Klopt.

Speaker 2:

Nog wel, zeg, maar als het allemaal past binnen het budget. Dus dat is wel. Maar de vragen worden steeds vaker gesteld, dus je ziet, dat het meer gaat leven.

Speaker 1:

Ja maar goed, Verduurzamen en verdienen moet elkaars vriendjes zijn. Laat maar zeggen, zo werkt dat natuurlijk.

Speaker 2:

Kijk, dat was eigenlijk net ook een beetje, dat ik dan vraag Waarom is het zo? Het heeft behalve natuurlijk een hele idealistisch doel, zeg maar, dat het hele verduurzamen voor een betere wereld. Maar het moet ook een economisch doel hebben, want als dat verduurzamen je ondergang betekent, is het ook zinloos.

Speaker 3:

Dat is natuurlijk zo. Dan ga je mensen niet meekrijgen.

Speaker 4:

Nou, precies Nou wat ik wel heel erg leuk vind. Jongens, vorige week belde een van onze grootste relaties ook op en met de vraag Kunnen jullie op dit moment De stikstofanmeten vermijden? Want dat is een vraag, die wij nu krijgen Van een van onze opdrachtgevers. Dus die vragen gaan wel komen. Er zijn natuurlijk wel meer geweest, wat andere vragen hebben gesteld hierover, maar deze vraag was heel expliciet.

Speaker 2:

Maar dat bedoel ik, en dat zou zo'n worst zijn. Tot die vraag wordt gesteld.

Speaker 1:

Dat is natuurlijk zo. Maar dat betekent dus, dat jullie feitelijk zeggen, als fabrikant op het moment, als handelaar, leverancier, even vanuit de afbouwer bezien, zal ik maar zeggen, dat betekent dus, dat op het moment, dat dat omveilt, om maar een goed Nederlands woord te gebruiken als die gaat die omgeving, zal ik maar zeggen, ja, die omgeving, zal ik maar zeggen, die omgeving, als die gaat draven, dan op dat moment gaat die afbouwer, die zegt ook oké, maar dan ga ik gewoon mee. Zo werkt het dus.

Speaker 2:

Het is een gedachtegoed, wat langzaam zich helemaal omsluit Om de hele markt. Het is iets, wat je niet kan ontkennen. Het gaat gewoon komen.

Speaker 1:

Het mooie daarvan is Je hoort vaak mensen zeggen van ja, weet je, in mijn eentje kan ik niks veranderen. Of ja, weet je als ik? nou, ja, er zit niemand op te wachten. Nee, maar we zien nu, dat allerlei partijen in de keten ja, opdrachtgevers, bas, zoals je zegt, niet alleen de overheid, maar ook commerciële opdrachtgevers, precies hetzelfde Jullie als leveranciers, jullie gaan allemaal bewegen. En dat betekent uiteindelijk, dat het logisch verwijs komt tot een duidelijke vraag Ook vanuit de afbouwsector.

Speaker 2:

Het heeft natuurlijk ook heel lang Geitenwolle sokken, gedachten gehad.

Speaker 4:

En dat is het inmiddels al niet meer Het is veel reëler.

Speaker 2:

Iedereen is hier mee bezig.

Speaker 3:

Of het nou blikjes verzamelen is thuis. We zijn er allemaal op een bepaalde manier al heel lang mee bezig. En dat is misschien ook wel de reden, koos, want jij zei het straks van jullie roepen het te weinig, en dat klopt. Ik ben ook van mening, hoor. Ik denk, dat we veel harder en veel beter moeten roepen, wat we allemaal doen.

Speaker 1:

Zonder jezelf te overschreeuwen, overigens.

Speaker 3:

Laten we eerlijk zijn jaar geleden was duurzaamheid een stuk kleiner en een veel groter container begrip, waar eigenlijk, als iemand zei, verduurzamen vroegen ze, van wat dan?

Speaker 2:

Weet je Bas, op dit moment niet, op dit moment, maar als je dit te vroeg roept, word je weggezet als een groene rakker. Extinction, rebellion, weet ik veel wat. Er zit weinig nuance in. Je moet het roepen op het moment, dat het elkaar slaat.

Speaker 3:

Ja nou dat En eerlijk wezen, als je het nu niet roept, dan doe je al niet meer mee. Precies, Dat klopt. Op. zover is het dan.

Speaker 4:

Jazeker, ja, absoluut. Gisteren hadden wij een collega van Bas hier aan tafel. Daar hebben we gewoon verteld en we gaan natuurlijk de trek gaan in, daar gaan we met een aantal belangrijke relationals doen. Jullie hebben afgehaakt, vooralsnog Die was er niet blij mee, dus die voelt nu, dat hij de boten mis is. Dus het moment is wel daar, denk ik.

Speaker 1:

Bas, we hebben in de inleiding aangegeven, dat we ook een beetje inzoomen op een specifiek product van jullie, een nieuw product, en dat is het Giprox Smart Wand Systeem Klopt En veel duurzamer. Wat kun je daarover vertellen?

Speaker 3:

We hebben een innovatie op de markt gezet, waar we hebben gekeken van Oké, waar gaan we het meest effectief zijn? Dus we hebben de twee belangrijkste wanden gepakt, die het meest toegepast worden, en we hebben gekeken, hoe kunnen we nou op elk element van die wand verduurzamen. Nou ja, dat heeft geresulteerd in het smart wand systeem En dat betekent, dat er ik zal niet helemaal in de technische details gaan, maar even de belangrijkste profielen hard op hard 90. Dus dat geeft je 25% minder profielen in je wand. Een enkele beplating in plaats van een dubbele beplating, dus dat scheelt de schild papier en materiaal en wat scheelt?

Speaker 4:

ook transportbewegingen veel als je moet bewegen en normaal transporteren twee platen naar boven, bepaalde type wanden, en dat is nu een nog.

Speaker 2:

Ja, dat scheelt wel even ja, en en als je de producten na elkaar zet, hoeveel duurzamer zijn die dan?

Speaker 3:

Nou ja, de punten, die ik je net aangaf. Als je dat gaat vergelijken met de traditionele oplossing, dan heeft de Smartwand een MKI, die 40% lager ligt dan de traditionele oplossing. Ja, maar wat ik? Milieukostenindex Oké.

Speaker 2:

Maar als je Want, er zit een gifplaat in, er zit een metal stud profiel in, en er zit glasrol in, dat is het systeem toch. Dus, dan zie je, dat je veel efficiënter, veel duurzamer kan werken met dezelfde producten.

Speaker 1:

En even voor de goede orde De kwaliteit van de wanden is identiek.

Speaker 3:

Absoluut, dus brand en geluid. Het is allemaal onderbouwd, dus het is één op één vervangbaar.

Speaker 4:

Dus het is één op één vervangbaar, wat ik het allermooiste vind. Wij hebben het geleerd, al tachtig jaar geleden. Zo lang lopen we almeens een beetje Je mag de wanden niet tegenover elkaar zetten, want de wanden scheuren dan, maar hier zo goed over nagedacht, dat dat niet meer nodig is.

Speaker 3:

Nu Die vraag ga je natuurlijk krijgen. Die vraag ga je krijgen, en uiteraard en terecht. Maar omdat de platen 18 millimeter dik zijn, en de profielen zijn ook een ander formaat, is het toch een dijk van de wand. Dus het is zonder problemen, dat die voegen tegenover elkaar zitten.

Speaker 1:

Het is ook niet moeilijker om te verwerken, dus.

Speaker 3:

Nee, het maakt het eigenlijk simpeler.

Speaker 1:

Ik zei het daar straks Verduurzamen en verdienen moeten elkaars vriendjes zijn, sebastian, en verdienen moet elkaars vriendjes zijn, sebastiaan. Dit is, denk ik, een voorbeeld, waarbij dat opgaat, toch.

Speaker 2:

Precies, dat was ook net eigenlijk, wat ik bedoelde te zeggen. Er zijn dus manieren, zeg maar met de huidige materialen en de huidige werkwijze, om het gewoon sneller, efficiënter, duurzamer te kunnen doen. Ja, absoluut, en die weg staat nu ook open. Dat is ook nu, wat mensen ook gewoon aan het onderzoeken zijn. Dus niet een super groen verhaal, maar gewoon hoe ga ik bestaand ook slimmer werken?

Speaker 1:

Precies verduurzamen. Bert is gewoon business Absoluut. Wij lopen hier niet met takken te zwaaien en zo de hele tijd.

Speaker 3:

Nee, we zijn gewoon met de business bezig, toch. En laten we niet vergeten, dat metal studs sowieso een duurzame oplossing is, want je bouwt lichter, je bouwt niet massief, dus het is sowieso al een slimme keuze.

Speaker 1:

Ja, en ik vind het belangrijk, bas, omdat Kijk, de bouw is niet booming op dit moment.

Speaker 4:

Kunnen we zeggen, hij Kunnen we zeggen, hij is ook niet slecht, hij is ook niet slecht.

Speaker 1:

Maar goed Een ondernemer, die slag moet hij ook gaan maken, en dat helpt natuurlijk. Het wordt aangeboden, en er wordt naar gevraagd. Dat kan ik me voorstellen, maar die moet dus ook Ten aanzien van zijn eigen verdienmodel Moet hij goed gaan nadenken.

Speaker 3:

Kijk eens even, wat ik ga toep passen of ja of nee, en dat betekent dus ook weer verduurzamen en verdienen. Dan moet je vriendjes laten zijn. Ik denk, ook voor de afbouwers in Nederland geldt je zult mee moeten, en eigenlijk denk ik, dat je het nog beter doet op het moment, dat je voorop gaat lopen. Hetzelfde geldt voor ons We moeten voorop lopen.

Speaker 4:

Absoluut waar Helemaal eens.

Speaker 1:

Maar goed, sebastian, je hebt aangegeven die afbouwers, die reageren. Vooralsnog zie je al partijen, die inderdaad ook die conclusie trekken. Ze zeggen wacht eens even, ik draai hem om, ik ga gewoon voorop lopen in dit verhaal op onderdelen.

Speaker 2:

Ja hoor, er zijn best wel wat afbouwers, die dit omarmen, natuurlijk, want, ook voor hen is dit een verkooppraatje. Zo kom je ook bij een aannemer binnen En zeggen we ik kan jou helpen op deze en deze manieren, want dit en dit en dit en zo kan ik het doen, en hiermee scoor jij ook punten Uiteindelijk.

Speaker 1:

Die jongens zijn commercieel genoeg, om dat te doen, bert, hoe gaan die gesprekken tegenwoordig? Jij komt bij heel veel afbouwers in Nederland, en jij hebt of jullie hebben als WMI hebben jullie verduurzaming tot een kernthema gemaakt binnen de onderneming, en je gaat dat ook uitdragen. Daar gaan we het zo nog even over hebben. Je komt bij jouw klanten, en dat vertel je. Hoe is die reactie?

Speaker 4:

Ze vinden het allemaal interessant. Maar het mag eigenlijk niks meer kosten.

Speaker 1:

Dat is dan niet nieuw, zal ik maar zeggen, het al oude adagium, het mag niks meer kosten, en dat proberen wij ook.

Speaker 4:

Wij vertellen ook, dat we het moeten doen. Het zit in ons DNA, hoe moet ik dat goed zeggen? Het kost hun niks meer, want wij doen het met onze fabrikanten, en dan lossen wij de problemen op, wat voor ons natuurlijk belangrijk is. Wij hebben natuurlijk een aantal kernthema's, waar we het al eerder over hebben gehad.

Speaker 4:

Dus dat is het terugdringen van stikstof en CO2, het smart maken van de transportbewegingen, en daar kunnen ze ons natuurlijk wel mee helpen. Maar dat gaat hen ook gewoon wel energie kosten, om dat te doen, want ja, ze zijn gemak gewend, die elke dag leveren op een bouw. Als ze dat kunnen halveren, ja, dat gaat zoveel aan, transportkilometers gaat het schelen. Ja, maar dat moet je wel samen dan doen. Maar je moet dat samen doen, ja, en daar zijn ze allemaal wel ook van overtuigd, want dat scheelt hun ook dan een stuk voordeel in.

Speaker 1:

Maar Sebastian, als ik jullie zo hoor praten, dan eigenlijk hoor ik eronder van die verduurzaming ja, je moet er wel wat voor doen, je moet het ontwikkelen, dat is allemaal waar, maar het is helemaal niet duurder.

Speaker 2:

Het hoeft zeker niet duurder te zijn. Ja ook, Maar de vraag is dus is het duurder of niet?

Speaker 1:

Dat is de angst, die we daar hebben. Ik denk, dat.

Speaker 3:

Je zei wel, dat het verduurzamer zit. Het wordt je duur in, dat zeiden ze vroeger altijd, en dat heeft ook altijd geklopt. Ik denk alleen, dat, de bandbreedte is kleiner geworden. Er wordt tegenwoordig ook zoveel geïnvesteerd in duurzaamheid, dat het ook slimmer gemaakt wordt.

Speaker 2:

Kijk een beetje, wat ik denk. Neem even de bouw, dat is, waar we het over hebben. Het zijn allemaal treintjes, en Bas weet dat. Die werkt bij een fabrikant. De fabriek is ingericht. Dat is een heel proces, dat loopt. Dat proces gaat veranderen. Is dat in eerste instantie hartstikke duur? want dat kost tijd, dat kost energie, dat kost vergezichten, maar uiteindelijk gaat dat renderen. En dat is op de bouwplaats precies hetzelfde. In eerste instantie moet je veranderen van je proces. Dat gaat altijd geld kosten, dat wordt anders. Maar de bedoeling is, dat wij het zo kunnen uitleggen, dat we kunnen laten zien, dat het gaat renderen En op termijn, maar een niks-exas kosten.

Speaker 2:

Dat kwartje moet gaan vallen.

Speaker 1:

Maar dat is, denk ik, een hele belangrijke boodschap van deze afbewerkt uweel Is precies dat Ja, tuurlijk kost het energie, om dingen voor elkaar te fietsen, en wat jullie moeten investeren, om die innovaties allemaal voor elkaar te krijgen, wat je moet doen, om uiteindelijk die smart logistieke beweging te doen. Dat is allemaal waar, maar dit gaat uiteindelijk toe naar een noem het een new level playing field, zal ik maar zeggen Dat je dus gewoon weer keurig netjes met elkaar kunt ondernemen.

Speaker 1:

Alleen dan ben je op een duurzamer niveau. Is dat het verhaal? Ja, dat denk ik wel. Het kan ook niet anders.

Speaker 2:

Nee, dat is ook zo, maar het is dat koudwatervrees, wat toch vaak zo is. Ja, allemaal leuk, ik doe het al veertig jaar zo Ja, ik kan maar niet. Maar dat is ook prima.

Speaker 3:

Maar dat punt, daar zijn we wel voorbij. We moeten met z'n allen Niks doen, is geen optie meer.

Speaker 4:

Ik maak het ook nog heel vaak mee Sorry Koos Dat klanten van ons zeggen, Dat moet de volgende generatie. Ik ben 64. Het zal maar een tijdje duren. Eigenlijk is dat geen optie meer Moeten is twee dingen.

Speaker 1:

Vroeger zeiden, we altijd moeten, omdat de regels het voorschreven. Maar daar zijn we ook al voorbij, bas, het gaat niet om de regels. Maar het gaat uiteindelijk om Jongens met meisjes Met elkaar. Wij, maar het gaat uiteindelijk om jongens met meisjes met elkaar. Wij moeten stappen gaan zetten, om uiteindelijk deze sector. Dan hebben we het over de bouw als geheel, om die een stukje te verduurzamen?

Speaker 3:

Ja, en ik durf te beweren, het maakt niet uit, wie je aanspreekt, maar iedereen denkt wel op een bepaalde manier na over duurzaamheid en over zijn eigen impact.

Speaker 1:

Ja, dat is het, en we weten, want jij gaf aan. Iemand vroeg Kun je mij mijn stikstofprint geven? Ik zei naar het CSRD Of misschien is het een ander rapportage ding, maar uiteindelijk Dat zijpelt door vanaf de grote ondernemingen Naar de MKB ondernemingen, en dan krijg je gewoon Jij was bij mij, kun je even de stikstof, jij was bij mij, kun je even de stikstof of de CO2 print geven van jouw rit, die je naar mij had? Kun je die even geven, want dan kan ik die even rapporteren? Ja, wij gaan het overigens ook doen.

Speaker 4:

Dus ik weet niet exact, hoe het is. Bas Ooit, nee, maar wij zijn straks zover, omdat ook per rit en per klant Alle data hebben we nu al.

Speaker 2:

De grove data, die we nu al. De grove data is er al.

Speaker 1:

Maar Sebas, er komt ook nog een ander verhaal, want duurzaamheid, daar wordt ook veel verhalen over verteld. Er zitten ook veel kroegverhalen bij, zo van joh, het zit goed, het zit goed, dat is altijd. Dus. Jullie hebben gezegd kijk, het gaat er eenmaal om, dat wij zoveel mogelijk, als wij dat kunnen, dat wij onze relaties toegang geven tot het eerlijke verhaal. Kun je daar iets meer over vertellen?

Speaker 2:

Het is vooral ons eerlijke verhaal. Het eerlijke verhaal is best wel heel groot en heel breed. Uiteindelijk wil je, dat iedereen een mening vormt. Dat kan je alleen, als alle argumenten en alle onderbouwingen op tafel liggen, en daar moet iedereen van vinden, wat zij willen. Kijk, wij zijn een afbouwmateriaal handelaar. Wij hebben niet alle wijsheid in pacht, zullen we ook nooit krijgen, ook niet hierop. Wij doen, wat we kunnen doen En waar wij van denken, dat is goed, en dat willen we vertellen, en we willen dat onderbouwen En waar wij van denken, dat is goed, en dat willen we vertellen, en we willen dat onderbouwen. En laat iedereen ervan vinden, wat hij wil.

Speaker 1:

Precies Jullie duwen niemand in welke richting, dan ook Zinloos, ja, nou ja, met alle respect, als je even kijkt, naar wat er aan framing plaatsvindt op allerlei terreinen in onze wereld.

Speaker 2:

Dan wordt er wat afgeduwd, dat Op allerlei terreinen in onze wereld, dan wordt er wat afgeduwd, dat klopt Koos En daar willen we juist van blijven. Want, dan is het een verhaal. Het moet geen verhaal zijn.

Speaker 1:

Maar wat ik ook wel bijzonder vind, is, dat jullie iemand fulltime vrij hebben gemaakt, om die informatie te verzamelen En uit te dragen.

Speaker 4:

Dat vind ik toch wel een dingetje, om een verhaal te onderzoeken, ook.

Speaker 2:

Ja, maar het is nogal wat.

Speaker 3:

Ja, dat snap ik. Ik denk, dat, wat jullie daarmee laten zien, is, dat je ook voorop wil lopen. Je wil de eerste zijn, die het hele verhaal op een goede manier kan vertellen.

Speaker 4:

Ja, dat is goud Ik denk niet eens, dat dat onze gedachte is geweest, bas, om de eerste te willen zijn. Maar iemand moet starten in de hoop, dat iedereen meegaat. Dat is eigenlijk veel meer onze gedachte geweest.

Speaker 2:

Maar heel eerlijk, dat was voor ons ook een kans en een gelegenheid, Om het te doen. Zo operatief is het ook eigenlijk.

Speaker 1:

Ja maar het is ook een beetje een gevalletje van Karel Doorman. Ik val aan wie volgt mij, en dat is ook een beetje het idee. Het is leiderschap. Ik vind het een vorm van le. Zo kijk jij er ook naar, bas? Ja, absoluut.

Speaker 2:

Dat geldt dat voor alle bedrijven, denk ik.

Speaker 1:

Dat denk ik ook. Hé, bas Senko is al heel lang bezig. Je gaf aan, het laaggangende fruit hebben we nu al gehad. Ja, daar begin je mee. Dat is logisch. Je begint niet aan de achterkant met een ontwikkeling. Zo werkt dat niet. Maar nu, de resterende 20% vraagt nog een keer 80% energie. Kun je iets vertellen over wat er allemaal bij jullie in de pijplijn zit, zonder de grote bedrijfsgeheimen te openbaren, natuurlijk?

Speaker 3:

Nou ja, ik denk, een heel belangrijk onderdeel is het toevoegen van gerecycleerd materiaal in een plaat. En dat is een heel erg lastig proces, want je kunt niet zomaar een plaat terughalen van de bouw, crushen en terugstoppen in een plaat. Dat is een productieproces, wat je aan moet passen. We hebben met onze regips garanderen we 30% gerecycleerd materiaal in een plaat. Dat percentage moet naar de 50. En op termijn misschien wel naar 80.

Speaker 2:

En hoe denk je?

Speaker 3:

dat dat zou moeten gebeuren. Nou, daar wordt nog een hele flinke investering, en daar zullen we ook weer de hele bedrijfsklom in mee moeten krijgen. Want het grote probleem is hoe kom je aan gerecycleerd materiaal, precies?

Speaker 4:

Je hebt gebouwdunen nodig staan.

Speaker 3:

Ja, dus, het ene probleem vormt het andere, maar problemen, die we wel op, moeten lossen, met elkaar.

Speaker 1:

Precies, en daar heeft de overheid ook wat te doen. Want jij hebt mij wel eens verteld, bert, dat op het moment, dat jullie bijvoorbeeld restafval, als je dat afval noemt, dan heb je een extra vergunning nodig, en dan kom je in de problemen.

Speaker 4:

Sterking nog Dan mogen we het niet te brengen.

Speaker 2:

Precies dat.

Speaker 4:

Dat is misschien wel een van onze allergrootste uitdagingen Naar de doekomst toe. Is het in 2050 circulair worden? Wat houdt dat dan precies in?

Speaker 2:

Kijk, neem even de gipsplaat, Weet ik niet precies, dus ik wil dat eigenlijk vragen Na hoeveel jaar wordt een gebouw gesloopt?

Speaker 1:

Ik weet het niet. Is daar een vuistregel voor?

Speaker 2:

Ik heb geen idee Zou dat gemiddeld zijn 15, 20 jaar, misschien wel 25 jaar. Nou, zeg even 25 jaar. 25 jaar geleden was het aandeel gipsplaat in mijn optiek een heel stuk kleiner dan wat hij nu is.

Speaker 3:

Ja, dat denk ik, dat dat meevalt. Wij zitten hier in Nederland. Ik weet nog, toen ik bij Gipo kwam, toen gaven we in de presentatie altijd aan, dat de vierkante meters. Per hoofd van de bevolking was, ik geloof, 2,3 vierkante meters 1,7 vijftien jaar geleden. Ik werk dus 16 jaar bij. dus dan klopt het wel, wat jij zegt.

Speaker 2:

Dus, dat betekent ook, dat het aanbod van gebruikt materiaal ook gewoon lager is, toch, of niet?

Speaker 3:

Ja, maar je ziet wel dat, het aandeel transformaties in de bouw is wel steeds meer. Dus daar haal je dan wel meer groeps uit.

Speaker 4:

Maar kan je alles terug stoppen in de oven? Bas, want, je hebt natuurlijk gewoon, er zijn soms zeven lagen verf overheen gegaan, daarna zit er een tegel overheen. Kan het dan alsnog terug?

Speaker 1:

Ja, Oké, wauw.

Speaker 3:

De tegel niet, uiteraard. Nee, die moet eraf.

Speaker 4:

Die moet er dan afgehaald worden.

Speaker 1:

Met andere woorden, we gaan ook weer de volgende stappen zetten, en vandaar een beetje ten slotte, want we zitten alweer bijna een half uurtje. Ik begin bij jou, bas. We hebben het gehad over De stappen, die gezet zijn. We hebben het over de stappen, die we aan het zetten zijn, het feit, dat Nogmaals, we nemen iedereen mee En wie niet meegaat. Dat is jammer, maar die wordt op een maandagochtend wakker en de rest van de wereld is uit beeld zal ik maar zeggen, in mijn beleving is dat de definitie van echt, een revolutie in de verduurzaming van de bouwbas.

Speaker 3:

Ja, nou ja, absoluut, en ik denk, dat het.

Speaker 4:

Het is een evolutie. Het is een evolutie, het gaat heel langzaam.

Speaker 3:

Ik denk, dat wij met z'n allen de versnelling kunnen waarmaken, omdat verduurzamen nu overal leeft. Dus ik denk, dat het naar de toekomst toe nog steeds sneller zal gaan, om te verduurzamen.

Speaker 1:

Is dat ook een beetje net zoals bij die chipsvernieuwing Dat elk half jaar de?

Speaker 3:

halveringstijd verdubbelt.

Speaker 2:

Ik denk het wel Kijk uiteindelijk de wereld evolueert wel De mandenvlecht. daar zie je er ook uit. gestorven Weet je het gaat gewoon Ja, dat gebeurt er eigenlijk tegenwoordig.

Speaker 1:

Dat bedoel ik, dat is, waar Je evolueert, dat is waar Alleen die evolutie. ik heb het idee, dat die evolutie en ja, het is een beweging, maar die gaat wel steeds sneller. Ik heb het gevoel, dat het versnelt Eens maar een revolutie.

Speaker 2:

Dat zie ik niet ook zo.

Speaker 4:

We zetten hem wel heel zwaar aan Op de barricades. De guillotine is er opnieuw bij.

Speaker 1:

Zo makkelijk, om die plaat te snijden. Daar worden we moe van. Maar het is nog. Maar het is niet het begin. We zitten er middenin, maar het eind is nog lang niet in zicht, nee, net, wat je zegt.

Speaker 4:

Echt aan het begin. Ik kijk me heel veel belangstelling uit De komende vijf jaar op dit gebied. Waar staan wij? Kijken we net vijf jaar achter?

Speaker 3:

de rug. Hoe praten we erover over vijf jaar Een belofte van mijn kant uit Wij gaan jullie steeds meer op de hoogte houden van alle ontwikkelingen, die we doen in de fabriek, maar ook op het gebied van innovaties, want ook op het gebied van die smartwand We hebben nu twee wandsystemen geïntroduceerd, maar we gaan hier natuurlijk op door innoveren, en dit kan nog veel beter en veel sneller en veel mooier zit je nou jezelf?

Speaker 2:

uit te nodigen. Ja, nou, als je weer een podcast aankomt.

Speaker 1:

Het was al niet de eerste Bas, maar die gaat ook nog komen. Maar weet je, wat ik ook wel denk ik, wat belangrijk is, om vast te stellen in dit moment is verduurzaming is ook gewoon leuk, vakmatig Leuk. Het is een businessmodel, ja, en dat is leuk.

Speaker 4:

Dat is ondernemen.

Speaker 1:

Precies, dat Het is ondernemen Doen, het is tot stand brengen, en af en toe een beetje risico nemen, ja, dat hoort erbij, want ja, zonder niet kun je niet ondernemen. Absoluut Ja, toch, helemaal eens. Ik wil jullie enorm danken, dat jullie aan deze afbouw actueel hebben deelgenomen, en ik voel aankomen, dat we binnen vijf jaar, dat we hier nog een keer over gaan hebben, zeker een was tijd. Bas, bert en Sebas heel veel dank.

Speaker 1:

Dank, je wel Dit was het weer voor vandaag Namens Bas van Kempen, bert Dekker en Sebastian van de Vecht. bedankt voor het luisteren naar Afbouw Actueel. En realiseer je, dit is een maandelijkse podcast. No-transcript.