Afbouw Actueel

Roger Dezaire van Rockfon: duidelijkheid over de duurzaamheidsreis

CMI Nederland

Verduurzaming is een woord dat ook in de afbouwsector inmiddels veel valt. Maar wat houdt ‘verduurzamen’ nu precies in. Qua producten, processen, certificering, circulariteit en ga zo maar door. Afbouwondernemers, horen we, hebben behoefte aan een duidelijk beeld. En dus gaan we in deze Afbouw Actueel op ‘duurzaamheidsreis’. Met Roger Dezaire, commercieel directeur Benelux bij Rockfon en met Bert Dekker en Sebastiaan van der Vegt van CMI. Om vast te stellen wat er allemaal bij verduurzaming komt kijken. Hoe je ermee om kunt gaan, welke uitdagingen je hebt en wat je vooral moet vermijden. Luister naar deze editie van Afbouw Actueel en je bent helemaal op de hoogte.

Speaker 1:

Hallo, je luistert naar Afbouw Actueel, een maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector in Nederland. Informeel, actueel en verdiepend tegelijk, vol relevante ontwikkelingen en interessante mensen, een initiatief van CMI Nederland en een sector baken, dat je niet wilt missen. Fijn, dat je luistert. Verduurzaming is een woord, dat ook in de afbouwsector inmiddels veel valt. Maar wat houdt verduurzamen nou precies in? Qua producten, processen, certificering, circulariteit en ga zo maar door? Afbouwondernemers horen. We hebben behoefte aan een duidelijk beeld, en dus gaan we in deze Afroactueel op duurzaamheidsreis Met Roger de Zer, commercieel directeur Benelux bij Rockfond, en met Bert Dekker en Sebastian van der Wecht van CMI Om vast te stellen, wat er allemaal bij verduurzaming kon kijken, kijken, hoe je ermee kunt omgaan, welke uitdaging je hebt En wat je vooral moet vermijden.

Speaker 1:

Luister naar deze editie van Afroactueel En je bent weer helemaal op de hoogte. Heren van harte welkom in Afroactueel.

Speaker 3:

Dankjewel, je bent ook Hartstikke goed.

Speaker 1:

Laten we bij jou eens beginnen. Veel fabrikanten van materialen. Jullie zijn Van materialen En een grote. Ook Daar vinden tal van ontwikkelingen plaats. Op het gebied van verduurzamen. Kun je daar iets meer over vertellen, over wat Rockvon allemaal doet?

Speaker 4:

Ja, leuk. Tijdens de introductie had je het al over de duurzaamheidsreis. Dat is echt een reis, waar we op zitten, en die speelt zich af op vele verschillende wegen, verschillende routes. Je kan denken aan het ontwerp van je producten. Heel belangrijk aspect zijn de milieuspecten van jouw fabrieken, van jouw productieprocessen. Heel belangrijk de certificering. En wat ontzettend relevant is, hoe kun je een objectief vergelijk maken van bouwmaterialen?

Speaker 1:

Het is ook belangrijk, dat je dat objectief kan vergelijken. Absoluut.

Speaker 4:

Er zijn heel veel ontwikkelingen, en daar gaan we vandaag zeker ook eventjes wat verder op in. Maar ook circulariteit is natuurlijk een ontzettend belangrijk topic. Het verlengen van de levensduur van je producten, maar ook het hergebruik van materialen en het hergebruik van grondstoffen zijn natuurlijk topics, waar je elke dag mee te maken krijgt, en op die reis daar zitten we volop in. Ja, je benoemt Rockfond, maar ik denk, dat de hele industrie integraal daar ontzettend druk mee bezig is. Dat is niet specifiek voor ons, en het is leuk, om in een half uurtje eventjes op die individuele pijlers in te kunnen gaan.

Speaker 1:

Maar misschien even een voorbeeldje voor Rockfond Want.

Speaker 4:

ik bedoel met alle respect jullie, jullie, doen een hoop op dit gebied. Is er iets, wat jij denkt? dat is leuk, om even te noemen als een voorbeeld? Een van de voorbeelden is natuurlijk gericht op het terugbrengen van je CO2-uitstoot binnen je productieprocessen. We zijn bezig met de elektrificatie van onze productielijn. Dat is natuurlijk een ontzettend belangrijk ding, om CO2-uitstoot te kunnen terugdringen. Niet alleen het veranderen van je processen, maar ook naar de toekomst kijken.

Speaker 4:

Beschikbaarheid van koolstofarme energie, denk aan windenergie, denk aan waterstoffenenergie, al die zaken, die in de toekomst nog geïmplementeerd kunnen worden. Dat zijn wel van die hele concrete acties, waar wij als bedrijf mee bezig zijn, maar daarnaast ook meer Maatschappelijke rollen, die je inneemt. Zo is er een groot project In Roermond, waar wij de fabriek op het industrieterrein hebben zitten, om de waterafvoer Beter te reguleren En samen met heel veel andere bedrijven In die streek leren. En samen met heel veel andere bedrijven in die streek, samen met de overheid, samen met de gemeente zijn we bezig, om de waterafvoer op een betere manier te doen, zodat we de overmatige wateroverlast kunnen terugbrengen. Dat zijn dingen, die zie je niet meteen terug in je product, maar heeft wel meteen te maken met de maatschappelijke verantwoordelijkheid, die in ieder heeft, te nemen.

Speaker 1:

En daarmee schets je meteen, dat het allerlei niveaus kent die verduurzaming, het kent natuurlijk individuele productelementen, productie elementen. Maar goed, jij zegt ook, de balans tussen, de juiste balans tussen people, planet en profit. Om het maar klein te houden, zal ik maar zeggen. Dus de sociale, milieu en economische aspecten. Die samenhang zie jij als de uitdaging voor de toekomst. Kun je daar iets mee noemen?

Speaker 4:

Absoluut Die samenhang tussen sociale aspecten, economische aspecten En de milieu aspecten. Die balans moeten we echt zoeken, want we willen natuurlijk allemaal die transitie wel doen. Maar het moet ook realistisch zijn, en het moet ook betaalbaar zijn. Misschien als ik even een stapje wegpak bij de afbouw, om het toch ook even voor de luisteraar praktisch te maken. We lezen allemaal voorbeelden van dat spanningsveld elke dag in de krant. We zien, dat de vraag naar zonnepanelen aan het afnemen is, we zien, dat de vraag naar warmtepompen aan het afnemen is. Ik heb een artikel gelezen, dat het ongeveer gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar. Elektrische auto's, elektrische auto's nou, en als je dan erop induikt, van goh was de reden van die terugloop ja, dan is het, dat de milieuaspecten toch moeilijker af te wegen zijn ten opzichte van de economische aspecten. Er is onzekerheid over de salderingsregeling, er is onzekerheid over terugleververgoedingen.

Speaker 1:

Als je al op het net zit, zal ik maar zeggen Dus, het is de financiële impuls, het is de financiële impuls.

Speaker 4:

Als die ontbreekt, dan zie je, dat die balans tussen economische en milieu aspecten wegvalt, en dan krijg je gewoon een terugloop. Dus moet je daar oog voor hebben, daar moet je altijd oog voor hebben bij alle dingen, die we doen. Een andere, waar ik geen uitspraak ga doen over wat ik ervan vind, maar wat wel een hele tastbare is, is de hele discussie over de na-isolatie van woningen. Dat vinden we allemaal heel erg belangrijk. Maar het isoleren van woningen, dat vinden we allemaal heel erg belangrijk. Maar het isoleren van woningen, dat loopt flink terug, heeft te maken met ons vleermuisje. Er is een uitspraak geweest Van de Raad van State, dat de spouwmuren eerst gecontroleerd moeten worden, of er geen vleermuizen zitten, voordat je mag gaan na isoleren, dat is vanuit milieu aspect, is natuurlijk heel erg belangrijk. Maar zo'n milieu-inspectie, dat kost ongeveer 5000 euro.

Speaker 4:

Zo'n milieu-inspectie, dat kun je niet op één moment doen, maar dan moet je een aantal keren herhalen, om te kijken, of er al dan niet vleermuizen in die spouwen zitten. Dat duurt een aantal maanden. Zo'n onderzoek duurt ongeveer 5000 euro. Dan hebben we het nog niet erover, dat we niet voldoende experts zijn, om überhaupt die milieu inspecties te kunnen doen, met het gevolg daarvan, dat het gewoon economisch niet meer rendabel is, om te na isoleren, en we blijven daar ongeveer 80% achter op de doelstellingen. En het nadeel daarvan is natuurlijk, zoals gezegd, dat we flinke vertraging hebben op het terugbrengen van het energieverbruik En dus ook op het terugbrengen van de energierekening. En ik denk, dat dat een heel mooi voorbeeld is, waar milieu aspecten, sociale aspecten en economische aspecten elkaar enorm bijten. Ik zei net.

Speaker 1:

ik ga er niks over zeggen, en de luisteraar kan het niet zien, maar ik zit naast mijn stoel. Dit, en de luisteraar kan het niet zien, maar ik zit naast mijn stoel.

Speaker 3:

Dit is voor mij nieuw. Dat wist ik niet. Ja, ik wist het toevallig dus wel. Dat heeft de krant even van vol staan. Oké, gemist.

Speaker 1:

Serieus. Ja, het is echt gemist. De vleermuisregeling is natuurlijk al. Ik heb niks tegen vleermuizen pas op.

Speaker 3:

Het zijn mijn beste vrienden, de Kijk, vanaf 2010 worden de zonnepanelen gepromoot. Er is toen gezegd jongens, luister, de salderingsrekening zal al blijven bestaan. En uiteindelijk gaat dat nu aan een eind komen. En voor mensen, die zonnepanelen hebben, gaat het gewoon heel veel geld kosten.

Speaker 1:

Ik heb net een podcast opgenomen met twee ondernemers, die op dit gebied werken, en die zeggen eigenlijk zowel bedrijfsmatig als privé je moet hier alleen nog maar beginnen, op dit moment aan zonnepanelen, als je ook echt de stroom zelf gebruikt, dan kan het gewoon keurig netjes uit, dan is het ook geen probleem.

Speaker 3:

Maar die relatie moet er zijn. Het probleem is, wanneer bedrijven heel veel stroom dat is, als het heftigst wordt, opgeladen in de nacht Dan heb ik mijn zonnepanelen. die zijn niet bruikbaar.

Speaker 1:

Nee, tenzij je er een batterij tussen zet, natuurlijk Van 100.000 euro Van 100.000 euro dat levert dus nooit meer wat op. Dat is het punt. Je hebt gezegd, ik ga er niks over zeggen, maar het komt er mij over, dat we het af en toe onszelf wel een beetje moeilijk maken.

Speaker 4:

Nou kijk, al die belanghebbenden, die hebben meestal ook voor een van die drie pelaren. En daarom, dat ik dat heel vaak aanhaal Ik denk, dat het goed is, dat we kijken naar het belang van de vleermuizen en de insecten et cetera, et cetera, et cetera. Dat lijkt mij helder.

Speaker 1:

Maar goed, bert, dit toont maar weer aan. Kijk, jullie hebben verduurzaming tot een kernthema gemaakt van CMI, maar dat betekent dus, dat je daardoor met een hele reeks van aspecten te maken krijgt.

Speaker 3:

Toch, Heb je even.

Speaker 1:

Ja, ik heb even.

Speaker 3:

In een van onze eerdere podcasts hebben we natuurlijk al verteld, we hebben iemand een veertiguur vrijgemaakt.

Speaker 3:

Om uit te zoeken, hoe dat nou in elkaar zit allemaal, en eigenlijk kunnen we nog iemand een veertiguur bijzetten, als we het goed zouden willen doen. Er is zoveel te onderzoeken, uit te zoeken. Je bent natuurlijk bezig met certificeringen, je moet dingen bijhouden. Klanten vragen natuurlijk ook steeds meer. Op het gebied van duurzaamheid vragen ze meer van ons. Het kost heel veel tijd, maar ook heel veel geld. Wij hebben gewoon gezegd, we gaan het gewoon doen, met hulp van onze grote fabrikanten gelukkig overigens, maar het kost nogal wat.

Speaker 1:

Ja, Ja, dat snap ik En Sebastian. De klanten Ja, dat snap ik En Sebastian. De klanten, die hebben inmiddels en dat hebben we ook al vaker vastgesteld die klanten, jullie klanten krijgen gewoon te maken met vragen vanuit allerlei richtingen. Opdrachtgevers, die zeggen alles leuk, maar je print op CO2 of stikstof, wat dan ook moet je wel in elkaar hebben en het liefst even een beetje terugbrengen. De fabrikanten, jullie, zijn gisteren begonnen Met het verduurzamen van je processen En je producten. Daar zijn jullie al heel lang mee bezig, en dan ga je steeds verder in. Dus, dat betekent, dat aanbod is enorm. Jullie hebben nu het initiatief genomen, om te zeggen Alles leuk en Gaan we die imprint doen. Dat betekent dus, dat zij ook meegaan, denk ik dan toch.

Speaker 2:

Heel de markt is die kant op aan het bewegen. Uiteindelijk gaat dat gebeuren, zo opdrachtgevers Zoals fabrikanten. De vraag is daar gewoon Alleen, wat ik Dat heb, ik denk ik, ook wel wat vaker gezegd Het moet een economisch belang hebben. Ieder bedrijf is daar gewoon, om winst te maken, om een verdienmodel te hebben, en als dat verduurzaming, die economische groei of die ontwikkeling in de weg staat, zal het nooit een succes worden. Dus het moet hand in hand gaan. Heel grappig het is natuurlijk met die zonnepanelen de financiële impuls vanuit de overheid, om dat aan te jagen. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, om een start te maken. Maar je ziet dat, als het uiteindelijk vanuit zichzelf al niks oplevert, dat het ook niks waard is, dat mensen daar ook niet mee verder gaan.

Speaker 1:

Dus die raakvlakken, die moeten daar gewoon zijn, en voor we die algemene reis even pakken, want jullie zijn ook van de afdeling Verbeter de Wereld en Begin bij Jezelf Absoluut. Kun je een paar voorbeelden geven van wat jullie op dit moment aan het doen zijn, Want jullie zijn echt serieuze stappen aan het zetten in het besparen, nou ja, wij hebben, een aantal vrachtwagens rijden op HVO.

Speaker 2:

Dat bespaart 90 procent, bespaart dat stikstof. Dus daar zien we CO2 en stikstof.

Speaker 2:

Maar CO2 is wel de belangrijkste. Sorry, ik versta me ook, maar je ziet, wat voor effecten dat heeft, en daar schrik je toch best wel van. Dus dat is wel heel mooi. We zijn bezig, om onze eigen alfa-stromen wat beter in kaart te krijgen, en we proberen samen met onze klanten Want daar zijn we wel afhankelijk van Om met zo min mogelijk vrachtwagens of zo efficiënt mogelijk het transport te doen. Daar zitten voor ons op dit moment de winsten. Maar inderdaad, voordat je de markt gaat vertellen, wat zij allemaal beter kunnen doen Want wat je net ook zegt, van de opdrachtgever zegt van ja, laat eens zien, wat jij aan CO2 bespaart, dan leg je die verantwoording weer bij een ander neer Je moet vooral kijken, wat kan je zelf doen, hoe klein dat ook is Of hoe groot dat ook is, maar het begint bij jezelf.

Speaker 3:

Bert, ja, ik ben wel geschrokken, want wij zijn natuurlijk nu een maand zijn we de CO2 uitstortend meten, en ik ben tot ontdekking gekomen, dat we gewoon een ton per week besparen, per vrachtauto, een stikstof.

Speaker 1:

Een ton per week.

Speaker 3:

Gewoon duizend kilo.

Speaker 1:

Proberen, het hier te verslepen.

Speaker 3:

Dat is echt heel veel. Ook nog een keer Een 150 gram aan stikstof, dat zijn wel hele grote getallen. Ik ben natuurlijk blij met wat we gedaan hebben, maar ik ben er enorm van geschrokken. Kijk eens, wat er op de weg rijdt elke dag, hoe wij de wereld aan het vervuilen zijn, met elkaar En andersom, wat je kunt doen, om daar een verbetering in aan te brengen, zonder al te grote moeite, maar dat is het Het

Speaker 3:

is alleen de portemonnee trekken Dat is het plat gezegd Als we het hele wagenpark omgooien, wat we ook gaan doen, dat duurt natuurlijk een aantal maanden. Het scheelt je in drie tienden op je totale bedrijfsresultaat, en dat is natuurlijk in ons geval gewoon 150.000 euro. Dat is gewoon heel veel geld. Alleen we vinden, dat we dat gewoon echt moeten doen.

Speaker 1:

Roger, deze afbak gaat over de duurzaamheidsreis. Kun je ons eens meenemen met de elementen je hebt ze eigenlijk allemaal al genoemd maar dat je er nog eens even langs gaat, wat dat nou betekent. Want het is en niet, om het allemaal groot te maken want we zien, je kunt op individueel niveau kun je gewoon het verschil maken, door op bepaalde terreinen gewoon een keuze te maken en het gewoon te doen. Neem ons eens mee, josé.

Speaker 4:

Ja, als ik de elementen langs ga, dan begin ik maar even bij het product. Dat is natuurlijk de basis, de rode draad bij ons product, dat is natuurlijk steen, steenwol, basaltgesteente, gerecyclede reststromen, die wij meepakken in het productieproces. Dat proberen we steeds meer te doen, om een grotere aandeel gerecyclede content in onze materialen te krijgen. Weer terugkijken naar circulariteit Vulkanisch gesteelte is een zo goed als onuitputtelijk materiaal, dus is meer dan in overvloed beschikbaar. En om toch eventjes ook weer wat gevoel te brengen bij getallen Uit één kuub gesteente uit één kuub bezalt. Daar halen wij voldoende plafondpanelen uit, om een hele school te kunnen voorzien van plafondpanelen. En daar zit natuurlijk continu de ontwikkeling in, in jouw productontwikkeling, om met zo min mogelijk grondstoffen zo hoog mogelijk resultaat te behalen. Daar zit wel de kern van productontwikkeling in. We hadden het tijdens de introductie al even over het vergelijk van bouwmaterialen En een objectief vergelijk van bouwmaterialen.

Speaker 4:

Dat ondersteunen we vanuit de industrie enorm, en dat is heel erg belangrijk. Ik denk, dat de luisteraars wel bekend zijn met de fenomenen Een NPG-calculatie of een schaduwkostencalculatie, waarbij het mogelijk is, om producten met elkaar te vergelijken, waarbij je dan niet alleen kijkt naar bijvoorbeeld CO2. Wat natuurlijk een heel belangrijk kenmerk is, maar ook alle andere parameters, die van belangrijk zijn voor het milieu. Denk aan de toepassing van chemische stoffen, uitputting van land, watergebruik. Al deze elementen worden meegepakt, om een objectief vergelijk te kunnen maken, en je ziet, dat er steeds meer data beschikbaar komt van alle producten, waar je uit kan kiezen, en dat juichen wij alleen maar toe.

Speaker 4:

Heel concreet onze producten zijn voor 90% van onze producten zijn allemaal cradle-to-cradle gecertificeerd. Dat hebben we gedaan volgens de zogenoemde standaard 3.1. Van cradle-to te kredel. Maar daarnaast komt er nu een nieuwe standaard, dat is de versie 4. Daar hebben we een groot gedeelte van onze producten, hebben we daarin gezet, en dan wordt er nog breder gekeken naar de milieu impact, dan wordt er gekeken naar de veiligheid van materialen tijdens gebruik. De hoeveelheid hernieuwbare energie, die gebruikt wordt, om materialen te produceren, de impact op het klimaat, circulariteit, waterbeheer, al deze elementen worden meegenomen, en we hebben ons assortiment daarop laten toetsen, en daar zitten we eigenlijk op al die elementen op het zogenoemde platinum of goud niveau, en we juichen toe, dat steeds meer materialen op deze manier genormeerd gaan worden, zodat klanten ook gewoon de juiste keuzes kunnen maken tussen verschillende materialen.

Speaker 1:

Precies. Maar het gaat zelfs nog een stap verder, want als we die hele verduurzaming ontwikkeling, als we die pakken, dat heeft ook duidelijke effecten op het gebied van het welzijn van mensen. Dat heeft te maken met comfort, brandveiligheid, akoestiek, esthetiek, ook dat zijn effecten van die verduurzaming. toch, Absoluut.

Speaker 4:

Uiteindelijk gaat het natuurlijk de gebouwen, die we neerzetten. Die moeten zorgen voor een goed comfort voor de mensen, die zich in die gebouwen begeven. Brandveiligheid is een heel belangrijk element daarin, maar ook natuurlijk thermische isolatie is ontzettend belangrijk, maar ook simpelweg hoe ziet het eruit, hoe voel ik me in een gebouw? En daar zit ook soms een beetje de spagaat. Aan de ene kant willen we heel veel uniformeren, zodat producten herbruikbaar zijn, en aan de andere kant wil iedereen zijn eigen individuele signatuur op het gebouw zetten, wat eigenlijk weer in contradictie is met heel veel van de duurzaamheidsdoelstellingen. En daar ben je continu op zoek als fabrikant, om daar een juiste weg in te vinden.

Speaker 1:

Precies, en we hebben er straks die vleermuis langs gekomen. Sebastiaan, dat trekt mij wel tot de vraag Is de Nederlandse samenleving wel klaar voor deze grootschal?

Speaker 2:

Nee, dat denk ik niet. Dat denk ik niet. Het is niet voor niks een reis, die wij hier met z'n allen doormaken. Het is een route ergens naartoe, en ja, er zijn mensen, die zijn daar niet klaar voor, maar er is nogal wat. Want, wat is het alternatief? Is dat, het vleermuisje doodmaken? Ja, toch. Is dat dan, wat we willen?

Speaker 4:

Dus alles, wat in de weg staat opruimen.

Speaker 2:

Ik denk, dat iedereen nog moet kijken, hoe dit allemaal zich gaat ontwikkelen. Want wat is dan het alternatief?

Speaker 1:

Jawel, maar goed het punt, wat jij ook maakt. Kijk, als je het alleen vanuit de vleerluis bekijkt, dan is het antwoord vrij simpel. Dan kunnen we niks, dan kun je dus niks Of. Je moet 5000 euro per spouwmuur. Ik maak het groter, dan het is misschien, maar toch Zo komt het op mij over. Ja, jongens, kom op, man, je moet dat in een breder perspectief plaatsen.

Speaker 3:

Nee, maar het kost ook echt 5000 euro per spouwmuur. Je maakt het niet groter. Zo is het gewoon op dit moment echt. Ik vind dat echt heel gek. Ik ben toen maar een eenvoudige boer.

Speaker 1:

Ik ben gelukkig, dat ik ook zo eenvoudig ben. Ik snap het wel. Er is niemand tegen het verleermuis, maar ik heb dan zoiets Jongens kom op. Als je het vanuit een breder perspectief kijkt, dan moet je daar toch overheen kunnen, of niet?

Speaker 3:

Ga dan maar eens vertellen. Ik vind dat wel, nu, ons opgelaten ijsbeet. Dat klopt In deze podcast.

Speaker 4:

Super moeilijke discussie.

Speaker 2:

Kom ik terug bij je vraag. Nee, niet iedereen is daar klaar voor. De wegen zijn ook nog niet bewandeld.

Speaker 1:

Maar jullie laten laat ik het dan anders formuleren Jullie laten leiderschap zien, door gewoon initiatief te nemen. Jullie laten Roger leiderschap als fabrikanten En dat ben je niet de enige in dat doen de anderen ook, dat heb je ook terecht gezegd maar jullie laten leiderschap zien. Maar dan moet er op dat terrein, als het gaat om regelgeving, moet er toch ook leiderschap En die op een gegeven moment zeggen, jongens kom op. Laten we nou even een punt zetten. En ja toch, dat hebben we dan toch ook nodig. Absoluut.

Speaker 3:

Ook. Die zullen gewoon ook moeten gaan doorpakken daarin En niet verzanden in allerlei regels, want dan is het gewoon voor ons niet te doen.

Speaker 1:

Nee.

Speaker 4:

En die evolutie is natuurlijk wel ook gaande. We moeten daar wel ook op een positieve manier naar kijken, misschien als we even het vleermuisje parkeren, want dat heeft iets absurdistisch in het geheel, maar als je kijkt naar de totale nu-bouwopgave, die er ligt, en de keuzes, waar de overheid voor staat. Minister Keijzer heeft een duidelijke opdracht gekregen, om 100.000 woningen neer te zetten per jaar. Ja, dan zullen we harde keuzes moeten maken, want dat is soms in conflict met luchtkwaliteit, dat is soms in conflict met al dan niet bouwen in buitenstedelijk gebied, en de belanghebbenden zijn altijd anders. Ik denk, dat iedereen er wel van overtuigd is, dat er betaalbare woningen moeten komen Voor een ieder, die op zoek is naar een woning. Alleen niemand wil die betaalbare woning in zijn achtertuin hebben. Dus de belanghebbenden op het gebied van milieu, sociaal en economisch zijn anders, en dan heb je uiteindelijk de overheid nodig, die gewoon een duidelijke richting moet geven, en ik denk wel, dat we in die richting aan het gaan zijn. Dus wat? Daar zie ik het wel positief in.

Speaker 3:

Ik zie dat toch een stukje minder positief, roger. Ik kijk alleen in ons eigen dorp, waar wij wonen. Kijk, er is een heel groot stuk grond ontwikkeld, waar in 20, 30 jaar geleden nog Dat stond, vol met bloesem Of met fruitbomen. Ja, en er zijn echt een groot aantal woningen bij gebouwd, maar het is allemaal vrijstaand. Er is gewoon te weinig ruimte voor sociale woningbouw. Dus het heeft hier ook weer een verdienmodel, want die woningen, die komen er wel. Alleen zijn het allemaal grote woningen, en dat vind ik veel zorgelijker eigenlijk.

Speaker 1:

Een verdienmodel. Daar zeg je wat, ook in relatie tot verduurzaming, roger. Ik bedoel, dat moet in balans zijn, precies. Je moet die economische kant en die duurzaamheidskant, die moet in balans zijn, anders dan werkt het niet, en je kan tegen een ondernemer zullen zeggen, je mag gaan bouwen, maar ja, op het moment, dat het niet uit kan, dan kan je hem ook niet kwalijk nemen, dat hij het niet doet. Dat klopt, Zo eenvoudig is het ben ik bang.

Speaker 3:

En door alle wetten en regelgeving is het gewoon ook onbetaalbaar geworden, om een sociale huwang te bouwen. Dan zal de overheid echt wat?

Speaker 1:

in moeten gaan doen. Ik heb het hele andere. Ik mocht een podcast maken een maand geleden met Jacco Vonhoff, en die had het dan over de toeslagen. Heeft hier niks mee te maken. Maar die zei, die spaghetti van toeslagen, waardoor mensen, die twee uur meer gaan werken, die gaan 20% bij wijze van spreken in salaris achteruit, die zei joh, die spaghetti van regelgeving. Dat is een gordiaanse knoop, en die moeten we zo gaan zien, en daar moet het spreekwoordelijke zwaard bij komen, en we moeten gewoon opnieuw gaan bouwen. Ik begrijp die, ik denk dat ook.

Speaker 2:

Allerlei argumenten, om niks te doen, en toch moet je wat doen.

Speaker 1:

Ja, maar dat is altijd. Er zijn altijd duizend redenen, om iets niet te doen, maar er is één reden, waarom je het wel doet, en dat is, omdat je het wil.

Speaker 2:

En omdat ik ook persoonlijker in geloof, dat dit ook de weg is, die iedereen uiteindelijk gaat omarmen in zijn eigen omgeving.

Speaker 1:

Ja, maar weet je, wat zo bijzonder is, is dat 20 jaar geleden, dan waren het alleen de groene vingers, die zich bezighielden met duurzaamheid, en die zeiden, dat je weet ik veel wat moest doen Of vooral moest laten, zal ik maar zeggen, ik heb het idee op dit moment, roger, dat die verduurzaming Als het zeker, waar het gaat om bouwend Nederland, dat die op dit moment gewoon door de sector wordt aangestuurd.

Speaker 4:

Absoluut, en ik denk, dat iedereen op zijn manier zijn bijdrage levert. De voorbeelden, die jullie schetsen, in transport, die zijn overduidelijk. Het registreren Bert, je zegt zelf al Op het moment, dat ik de data onder ogen ga zien, dan zie ik opeens, wat de impact is. Dus die bewustwording en het registreren van data, dat is gewoon cruciaal in de keten, en ik denk, dat alle partijen daarin mee gaan. De elektrificatie, die wij doen, zijn in Roermond, die gaat uiteindelijk zorgen voor een 80% CO2 besparing op onze lijnen. Als je dat acht jaar geleden aan mij gevraagd had Gaan jullie 80% CO2 besparing halen op je productieprocessen? Hoe dan Had ik gezegd Goed idee gaan we niet doen.

Speaker 4:

Maar ondertussen zijn die stappen wel allemaal gemaakt. En Sebastian, jij zegt van, wat het kost, bertje zegt van, dat kan niet. Maar als je je schouders eronder zet ja, dat kan het wel, en dat kan ontzettend veel. Wij zijn elektrificatie. Dat is natuurlijk uiteindelijk je productieproces. Ik vergelijk dat vaker met de manier, waarop je een recept kookt. Dat is gewoon een elektrische kookplaat, om het zomaar te zeggen. Maar dat verandert nog helemaal niks aan het receptje, wat je aan het maken bent, aan de maaltijden, die je aan het koken bent. Ook daar zitten we volop in ontwikkeling. We zijn aan het kijken naar onze ammoniak uitstoot, we zijn aan het kijken naar de bindmiddelen, die we gebruiken. Nou, ook daar zijn investeringen goed gekeurd, om een verdere reductie te hebben op je ammoniak emissie. Dat gaat tot ongeveer 70% op productniveau binnen nu en de komende 3-4 jaar. Dat zijn gewoon gigastappen, die we met z'n allen maken. Dus ja, er is nog heel veel cynisme van goh, hoe gaan we dat nou allemaal reguleren? Maar ondertussen gebeurt er ook gewoon ontzettend veel.

Speaker 1:

Dat wou je net zeggen, 70%, het is me toch wel het beurt. Ik bedoel, dat is een enorme stappen En het kan dus uit. Ja, natuurlijk moet je investeren Kost gaat voor de baat uit, allemaal waar Maar uiteindelijk, jullie zouden dit niet doen Op het moment, dat jullie niet een business case zouden hebben, dat je op termijn dezelfde kwaliteit kan leveren Met zo'n kleinere imprint.

Speaker 4:

Ja, nou, het is een combinatie. Natuurlijk zijn er economische implicaties, en dat betekent, dat je dat deels van moet doorzetten naar de markt. Dat is gewoon onvermijdelijk. Daarnaast zit er heel veel in de samenwerking. De stappen, die wij doen, die kunnen wij alleen doen, zonder de samenwerking met gemeenten, met overheden, anders krijg je dit soort dingen gewoon niet voor elkaar. En de implementatie bijvoorbeeld, die wij doen op ammoniakreductie, dat doen we samen met het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Het is een ministerie van Klimaat en Groene Groei, maar ook zonder de inspanningen van de provincie waren dit soort dingen gewoon voor ons niet te realiseren. Dus het is altijd in de samenwerkingen, in de keten met de overheden, dat heel veel dingen mogelijk zijn.

Speaker 1:

En ik denk, sebas, dat het heel belangrijk is, dat we vertellen, hoe het zit, toch Ook aan de afvalondernemers Gewoon vertellen van dit is het, dit is, wat er allemaal gebeurt.

Speaker 2:

Nou, dat, dat, daar heb je gelijk in, en ik denk ook, dat het moment nu daar is, om het daar ook over te hebben. Ja, en dat is iets, wat wij ook zelf natuurlijk ook omarmen, ja, en proberen, zo compleet mogelijk plaatje te vertellen.

Speaker 1:

Ja, en daar heb je iemand voor vrijgemaakt. Hier binnen de club Al eerder gezegd Nee, maar ik kan dat niet genoeg benadrukken Is dat ook. Die investering is noodzakelijk. Want laat we eerlijk zijn, kijk, jij, dat weet ik, want ik ken jou, wat langer Jij bent, van het eerlijke verhaal? Natuurlijk, je bent van Rockfonds allemaal waar, maar je zegt ook veel, het moet gewoon objectief vergelijkbaar zijn, en dan moeten mensen hun eigen keuze maken. Zo zitten Bert en Sebastian ook in de wedstrijd. Dat is het verhaal Alleen. We weten ook, dat er allerlei verhalen de ronde doen, als je niet uit, je wordt nergens naartoe geduwd. Maar er moet een manier zijn, om als professional in deze ontwikkeling die pijlsnel gaat. Ja, we hebben het over een evolutie van, maar het gaat wel hard, dat je gewoon weet, hoe het zit.

Speaker 2:

Nou ja, dat is natuurlijk, het is bijna een strategie, om zoveel mogelijk onzin te verspreiden En dat uiteindelijk mensen door de bomen het bos niet meer zien. Maar je noemde net even die credo 4.0. Prachtig, geen idee.

Speaker 4:

Superleuk, maar ik heb geen idee.

Speaker 2:

Maar wat gaan we dan hanteren? Want ik heb al LCA's voorbij horen komen, de credo to credo. Het zijn allemaal keurmerkjes en dingen, en dat is ook iets, waarmee we iedereen zeg, maar willen meenemen Van wat betekent dit nou? Waar hebben we het nou over?

Speaker 3:

Wat mij het meest laat vangen, sebas en Roger, is natuurlijk 80 en 70. Want daar kunnen we ook in ons verhaal 80% CO2-uitstoot, 70% reductie op je ammoniaak, dan vind ik het geen evolutie, dan vind ik het echt een revolutie. Dat is heel bijzonder, Dat is echt heel bijzonder.

Speaker 1:

Nou hebben wij het in, Daar ben ik helemaal met je eens. Nou hebben wij het in Afro Actueel De afgelopen periode. We doen het alweer twee jaar. Deze serie Hebben we. deze serie hebben we het vaak al gehad over de noodzaak in de keten, om samen te werken. Dat is, Roger, wat jullie ook gewoon doen. Ik bedoel eerlijk en eerlijk, dat doen jullie ook. Maar je noemt dus ook de overheden. Ik heb het idee dat, hoe krijgen we dat voor elkaar, dat die samenwerking tussen en die overheid, dat leiderschap, het leiderschap aan de fabMI-kant, aan de leverancier van En het leiderschap bij de afbouw en de bouw Noem, maar op al die partijen? Hoe krijg je die bij elkaar, Roger Tijd?

Speaker 2:

Ja, maar met de regelgeving.

Speaker 1:

overheid is altijd later in het proces, het langzaamste proces, wat we kennen in Nederland.

Speaker 2:

Er moet eerst, wat gebeuren, en wij, de bedrijven, de ondernemers, de afbouwers, wij zullen het eerst zelf een pad moeten bewandelen, en daar komt het vanzelf. En in het moment, dat jij zegt, je zoekt de overheden ook op, nou, daar is ook een nieuwe vintel te waaien.

Speaker 3:

Maar dat vind ik ook wel weer mooi om te horen. We hebben of eerder al gehoord, dat ook een GIPRO natuurlijk de nieuwe plant gaat openen met de burgemeester. Ik hoor jullie natuurlijk nauw samenwerken met de gemeente, maar ook met de provincie, dus ik vind het heel bemoedigend, om dat te horen. Dus er is echt wel degelijk samenwerken met de overheid.

Speaker 4:

Absoluut, en ik denk ook in die discussie. Dan zijn twee elementen, die moeten we niet door elkaar heen halen. Eén aspect is natuurlijk, het eerlijke verhaal vertellen En geen, zoals het genoemd wordt, greenwashing, dat je net dat puntje eruit pakt, Wat in jouw straatje past, waardoor we eigenlijk geen eerlijk verhaal Of geen eerlijk vergelijk kunnen maken. Dat verhaal of geen eerlijk vergelijk kunnen maken, dat is een element van duurzaamheid. Dat is voor ons ook ontzettend moeilijk. In welke discussie stap je wel in? In welke discussie stap je niet in? Je ziet af en toe de grootst mogelijke onzin langskomen. Waar ga je wel op reageren? Waar ga je niet op reageren? Dat is één element. En het is natuurlijk wel, als je vanuit het belang van het milieu redeneert, dan heb je een ander uitgangspunt in de discussie dan vanuit de industrie of vanuit de eindgebruiker. En ook dat moeten we wel op een respectvolle manier die discussie samen voeren, enerzijds een objectieve discussie en anderzijds respect hebben voor de belangen van ieder in die journey.

Speaker 1:

Zoals goede communicatie begint met luisteren, betekent een samenwerking in de keten, dat je bereid bent, om elkaar te horen en te zien. Zeker, ja, dat is het verhaal, dat is het natuurlijk ook, en daar is niks mis mee.

Speaker 2:

Daar zijn we groot mee geworden.

Speaker 1:

Daar zijn we zeker groot mee geworden, en ik ben ervan overtuigd Ik ben het met je eens, bert, ik vind dit een heel bemoedigend verhaal Dat die overheid uiteindelijk aansluit, dat die oog heeft voor jullie uitdagingen En uiteindelijk ook zegt Daar gaan we je bij ondersteunen, en helpen.

Speaker 4:

Volgens mij de volgende uitdaging en die zit dan echt in de keten, dat is ook interessant, voor in de perspectief van afbouw te zetten Is hoe gaan we circulariteit een vorm geven, en hoe gaan we samen zorgen met het terugbrengen van logistieke stroom, maar toch zorgen, dat materiaal weer terugkomt bij de fabrikant? Hoe kan we zorgen, dat we die gerecycled content omhoog krijgen, en welke rol speelt ieder daarin, en welke bijdrage kan een afbouwer spelen? Hoe kunnen zij zorgen voor het scheiden van afval op de bouwplaats, als je dan überhaupt nog afval?

Speaker 4:

mag noemen Reststromen. Het zijn reststromen, maar daar heeft zowel distributielogistiek als de handjes op de bouwplaats die hebben een enorme belangrijke rol, samen met de fabrikant, om die cirkel te sluiten. De afbouwwereld is best wel een kleine wereld, we kennen elkaar, dus ik denk, dat we daar nog veel meer samen de dialoog moeten zoeken, om gezamenlijk tot oplossingen te komen voor circulariteit.

Speaker 1:

Absoluut, en ik stel voor, dat we over dat thema circulariteit en reststromen, dat we daar ook een aparte afbouw actueel over gaan maken. Die gaan er zeker komen.

Speaker 3:

Mag ik nog een vraag stellen, roger? We hebben het natuurlijk over circulariteit. Kijk naar je eigen product, naar Rockfond. Stel nou, na tien jaar komt de plaat uit het Donorgebouw, je gaat terugbrengen. Wat moet je dan doen, om dat volledig te recyclen? Wat gebeurt er dan?

Speaker 4:

Ja, dat is een hele goede vraag. Er zijn eigenlijk een aantal vormen van herbruikbaarheid van materiaal. Steenwol is steenwol. De economische levensduur van zo'n plaat is veel meer dan 10 jaar of 15 jaar. Dus, als die plaat nog in een perfecte staat is, dan zou je hem, als je het logistiek goed gehandeld krijgt, ook weer op een andere plek kunnen inzetten. Dat is, denk ik, het hoogste niveau. Tweede manier, om er naar te kijken is wat kun je doen met die producten, om ze op te frissen, klaar te maken voor een volgend leven? Overspuiten Nu vliezen erop, toepassen in andere toepassingsgebieden? Noem maar op. En dan de laatste stap. De derde stap Is natuurlijk echt de pure recycling, en in het geval van steenwol Betekent dat, dat de producten eerst geschredderd worden, vervolgens weer gesmolten worden tot steen, en dat steen, die recycle briketts, wat wij hem noemen Die wordt dan weer in de oven gegooid, als zijn er weer een basisgrondstof voor nieuwe producten, en dan heb je dus twee keer energie verbruikt, dan heb je twee keer energie verbruikt.

Speaker 3:

En als je naar het eerlijke verhaal kijkt, roger, is dat dan wel heel verstandig, om het op de derde manier te doen?

Speaker 4:

Nou, daar kom ik weer op het sociale aspect, milieu aspect en economische aspect. Als je gaat kijken, wat het kost aan CO2, maar ook gewoon aan fysiek geld om materiaal terug te krijgen bij de fabrikant, om te zetten in een briket en vervolgens weer opnieuw in te zetten voor nieuwe producten, dan gaat daar veel meer energie in zitten, dan wanneer je met, wat ik zei, onuitputtelijke grondstof bezalt gewoon aan je productieproces begint. Ja, maar die komen toch ook niet naar de fabriek gelopen. Nee, maar die komen veel efficiënter naar de fabriek dan eindproduct. Even terugpakken op het begin van het verhaal Uit één kubesteen halen wij 2000 meter materiaal, dus het is veel efficiënter, om een kubesteen aan die fabriek te rijden, dan 2000 meter plafondpanelen.

Speaker 3:

Ja, want een kub weegt 3000 kilo, denk ik ongeveer, ja, ongeveer. Dus, als je kijkt, wat er op één auto kan, dat zijn vier, vijf auto's, maar dat is het eerlijke verhaal. Ook Dat is het eerlijke verhaal.

Speaker 4:

Maar en dat is wel de andere kant ook dat vinden we belangrijk Als we naar een 100% circulaire economie toe willen, bouweconomie toe willen, dan moeten we wel voorkomen, dat die materialen uiteindelijk op een afvalstort eindigen.

Speaker 2:

Dat is het volgende.

Speaker 4:

Het is natuurlijk wel zo, als je die steenwolplaat. Het grote voordeel daarvan is, dat het een ontzettend duurzaam product is. Dat is misschien ook weer het nadeel, want als je die plaat in de grond stopt, over veertig jaar haal je hem er ook weer gewoon uit. Dus het is wel om die ambitie, van die kringlopen te sluiten. Is het het waard, om economisch erin te investeren, om te zorgen, dat dat toch weer in een recycle stroom terug in je product gaat, maar je kan druk heel makkelijk twee platen ten elkaar plakken, gewoon een steenwoldeken van 40 millimeter.

Speaker 3:

Dat zijn de simpelste oplossingen.

Speaker 4:

Ja, dat is die middenoplossing. Nogmaals je hebt één op één hergebruik op het nieuwe project. Twee is welke oplossingen kunnen we verzinnen, zonder dat dat product terug in de oven moet? En in dat stuk zijn we aan het kijken van welke andere producten kun je daaruit maken, die je dan weer opnieuw kan inzetten? Dat is absoluut een heel belangrijke stroom.

Speaker 1:

Ik zeg, er is zo verschrikkelijk over te zeggen, Wat ik ook wel leuk vind we hebben het over een duurzaamheidsreis gehad, maar ik zie het dus elk product heeft dus ook zijn eigen reis. Klopt. Ja, dat is zeker waar.

Speaker 3:

Daarom is het ook divers moeilijkheid en ook zijn eigen voordelen.

Speaker 1:

Maar dat betekent, dat we product reizen. Dat is onuitputtelijk, maar het is wel heel hartstikke interessant, om daar naar te kijken. Want als je daar je creativiteit op loslaat, dan is aan de andere kant ook alweer de sky the limit.

Speaker 4:

Ja dat klopt absoluut, en timing is heel belangrijk. Het is een reis, het is een evolutie of revolutie, hoe je het noemen wil. Dus de oplossingen, die je naar de markt brengt, daar moet de markt dat moment ook klaar voor zijn. En sommige dingen is de markt nu nog niet klaar voor, maar over vijf jaar misschien wel, en die gaat harder en steeds harder.

Speaker 1:

Ik wil jullie ontzettend danken En Rosé, fijn, dat je hier was, om in Afroactueel de reis voor ons mee te laten zien, zal ik maar zeggen, en die reis is een tijdje geleden begonnen, hij is nog lang niet ten einde, dus wij gaan elkaar nog vaker spreken, denk ik Tot de volgende.

Speaker 1:

Dankjewel, dit was hem weer voor vandaag. Namens Roger de Zer, bert Dekker en Sebastian van der Vecht. Bedankt voor het luisteren naar Afbouw Actueel. En realiseer je, dit is een maandelijkse podcast, dus over een paar weken is er alweer een nieuwe editie. En voor nu mijn naam is Koos Woltjes en tot een volgende Afbouw Actueel. Je luisterde naar Afbouw Actueel, de maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector Te beluisteren via de website van CMI Nederland, maar ook via Spotify, google Podcast en Apple Podcast, en wil je geen enkele aflevering missen, abonneer je dan via deze platforms. Dan krijg je automatisch een bericht, waar je een nieuwe afbouwactueel beschikbaar is. Tot de volgende.