
Afbouw Actueel
Afbouw Actueel
Bauke Geuzebroek (Knauf): duurzaamheid begint niet bij woorden maar bij daden
Onze leefomgeving beter doorgeven aan volgende generaties. Een gezonde leefomgeving en een duurzame bedrijfsvoering omarmen, zowel bedrijfseconomisch als sociaal en milieutechnisch. Toewerken naar een juiste balans tussen mens, milieu en maatschappij. Voor Director Sustainability bij Knauf, Bauke Geuzebroek, begint duurzaamheid niet bij woorden maar bij daden. Op weg naar een circulaire bouweconomie in 2030. Waarbij alle materialen en verpakkingen gerecycled en hergebruikt kunnen worden. Hoor in deze Afbouw Actueel van Bauke Geuzebroek hoe dat werkt. In gesprek met Sebastiaan van der Vegt en Christiaan Vuurens.
Hallo, je luistert naar Afbouw Actueel, een maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector in Nederland. Informeel, actueel en verdiepend tegelijk Vol relevante ontwikkelingen en interessante mensen, een initiatief van CMI Nederland en een sectorbaken, dat je niet wilt missen TV Gelderland 2021 zowel bedrijfseconomisch als sociaal en milieutechnisch Toewerken naar een juiste balans tussen mens, milieu en maatschappij. Voor directeur Sustainability bij Knauf, pauke Geuzebroek, begint duurzaamheid niet bij woorden, maar bij daden, op weg naar een circulaire bouweconomie in 2030, waarbij alle materialen en verpakkingen gerecycled en hergebruikt kunnen worden. Hoor in deze Afroactueel van Bouke Geuzebroek zelf, hoe dat werkt, in gesprek met Sebastian van de Vecht en Christian Vurens. Bouke, van harte welkom, sebastian, Christian van harte welkom, wat leuk, dat jullie er weer zijn. En weer een nieuwe aflevering van Afroactueel En uiteraard over duurzaamheid. Bouke, laat ik met jou beginnen. Knauf heeft zich hele ambitieuze doelen gesteld. Als mensen dat willen weten, kunnen ze naar de website. Daar staat het nodige. Want CO2-neutraliteit in 2045. 50% CO2-reductie in 2032.
Speaker 2:Het zijn maar uitdagingen. Bouke Vertel Ja, dat klopt, dat zijn zeker uitdagingen. Boker Vertel Ja, dat klopt, dat zijn zeker uitdagingen. Ik denk ook, dat het heel goed is, dat die uitdaging gesteld is, want op het moment, dat je de lat niet hoog genoeg legt, dan is het ook misschien lastig springen. En het mooie vind ik altijd, dat het niet alleen voor onze Nederland geldt, maar eigenlijk wereldwijd heeft het concern gewoon gezegd dit is, wat wij willen bereiken Onze impact op het milieu En op de mensen zo klein mogelijk te houden.
Speaker 1:Ja, en niet, omdat het moet, maar omdat je dat wil.
Speaker 2:Omdat we het willen? Ja, zeker. Ja ook wel, omdat het moet. Maar dat is niet de reden. Ik denk, dat het heel belangrijk is dat het moet De zaakjes. Maar dat besef is gelukkig bij iedereen, denk ik, wel ingedaald, ook in ons sector, waar wij in zitten, en de andere partijen. Dus het is goed, om daar een uitdagende lat in te hebben.
Speaker 1:Ja precies, Want dat is dan een strategie. Je moet hem vooral hoog leggen, want dan daag je jezelf en anderen dus ook uit. Dat is een beetje het idee.
Speaker 2:Zeker, dat is zeker het idee.
Speaker 4:Ja, maar waar komt de moed volgens jou vandaan?
Speaker 2:Je zegt, het moet, ik bedoel de moed. Nou, naar mijn mening is het nodig, dat we met elkaar ervoor zorgen, dat we zo min mogelijk impact op de wereld hebben. Ja, want anders zijn we aan een soort roofbouw, aan het doen met elkaar.
Speaker 4:Dat is dus jouw eigen moeten.
Speaker 2:Het is niet, dat het qua regels is opgelegd, die moeten Nee, het is niet die moeten in de zin van je moet belasting betalen Nee, wij we willen. En de moeten zit in het feit, dat ik denk, dat, als we het niet doen, we uiteindelijk met elkaar nou ja, ergens het moment komt, dat we zeggen hadden we het maar gedaan.
Speaker 1:Ja, precies, maar dat is een besef. Eets hoor, daar zijn we hier allemaal over eens. Maar ik ben het wel met je eens. Het is belangrijk, om elke keer te markeren Jullie doen dit niet, omdat je ergens opdracht hebt gekregen van wetgevers, om iets te doen. Nee, jullie hebben je verantwoordelijkheid genomen.
Speaker 2:Zeker, en ook omgekeerd. Het is ook niet, omdat bij ons in de hoogste kamers van het bedrijf wordt gezegd zij zult, maar ook, omdat we het met elkaar willen doen. En dat zie je natuurlijk ook met name, vooral in Nederland. Maar noem het eventjes Noordwest-Europa. Daar hebben we al met elkaar flinke stappen gezet, en daar hebben we al een voorsprong genomen. Maar op wereldwijd niveau is die discussie echt af en toe nog anders. Nu hebben we het vandaag over Nederland. Dat maakt het gelukkig wel overzichtelijk.
Speaker 1:Inderdaad Nederland is overzichtelijk. Ja, precies.
Speaker 4:Maar goed, je kan binnen zo'n groot concern als Knauf kan je natuurlijk niet als een Gallisch dorpje te werk gaan, denk ik.
Speaker 2:Nou, misschien is dat wel onze rol. Ja, zeker. Je ziet ook wel, dat wij in Nederland eigenlijk wel een beetje een voorsprongrol hebben. Je ziet ook wel, dat wij in Nederland eigenlijk wel een beetje een voorsprongrol hebben in het geheel En bijvoorbeeld ook in de doelstellingen, die wij als BV Nederland dan hebben. Niet knauf, maar Nederland. Dan zie ik Circulaire economie in 2050. Ja, dat heeft redenen, omdat wij ook als land geen grondstoffen kennen. Nou nauwelijks, in ieder geval.
Speaker 3:Maar die doelstellingen, die zijn dan voor de andere landen, waar KNAUW actief is. Daar hebben ze ook andere doelstellingen, dan begrijp ik, met andere termijnen eraan gehangen.
Speaker 2:Nee, wat je ziet, is dat we eigenlijk allemaal dezelfde doelstellingen hebben, wij in Nederland vanuit de ambitie circulariteit heel sterk voorloper zijn in de wereld van circulariteit en duurzaamheid. Dat is eigenlijk, wat ik bedoel.
Speaker 1:Ik vind het wel leuk. Christian De Knauvel is een heel groot bedrijf, maar dan als gallisch dorpje. Dan weten we allemaal, wat daarmee bedoeld wordt. Als je een beetje in de strips hebt gezeten In de jeugd, dan weet je, wat dat is. Maar ik vind dat wel bijzonder Vind je niet.
Speaker 3:Ja, tuurlijk is dat bijzonder, dat je Vergelijk het even met David en Goliath, wat dat betreft. Als kleine speler In het grote geheel Wel geprobeerd, toch ergens tegenop te staan En toch je statement te maken.
Speaker 1:Dat vind ik wel mooi, en ook wel dapper, en aan de andere kant is het ook waar. Omdat jullie natuurlijk omvang hebben En een hele belangrijke speler zijn, hebben jullie gezegd Wij willen gewoon de circulaire koploper in Nederland worden, punt, vol, stop, en dat is een statement, en zelfs in Europa. Maar we hebben het nu heel even over Nederland. Kun je daar iets meer over zeggen, en kun je ook iets, wat innovaties laten langskomen, waar dat uit blijkt?
Speaker 2:Nou ja, om even te reageren op wat Christian zegt Het leuke is ook, dat je als Nederland Ik zeg weleens, wij zijn het kleine zusje van Duitsland, en daar, waar ze in Duitsland als een grote markt allerlei risico's zien, kunnen wij in Nederland een beetje in die boom hangen en gewoon eens eruit vallen. Ik denk al, wat er gebeurt, en dat zit een beetje in onze genen. Dat is ook, wat Nederland altijd wel leuk maakt En wel redelijk uniek daarin. En daar zie je dus ook, dat wij kunnen experimenteren En we bijvoorbeeld ook andere type concepten al op de markt hebben, waarbij bijvoorbeeld hergebruik, wat natuurlijk op een circulaire ladder redelijk bovenaan staat, als je het hebt over circulariteit en de doelstellingen, die daarbij horen Al een aantal jaar een systeem op de markt, waarbij we hergebruik hebben van bestaande producten. Nou, ik kan je vertellen, tot de dag van vandaag moet ik dat echt af en toe aan buitenlandse collega's uitleggen, hoe dat nou werkt En hoe dat nou in elkaar zit. En het mooie is ook, dat wij in Nederland dat faciliteren als overheid.
Speaker 2:We willen die circulariteit, we willen die hergebruiken, en dat gaat letterlijk met vallen en opstaan hoor. Dat is echt niet zo, dat dat nou helemaal uitgekristalliseerd is en super goed werkt al in zijn algemeenheid. Maar dat is bijvoorbeeld een innovatie, die we eigenlijk al een paar jaar in de markt hebben. En welk product is dat? Dat gaat over ons hybride circulaire wandsysteem, waarbij wij uiteindelijk een gipsgedonplaat, die gemined wordt, vanuit een bestaand gebouw Hergebruiken in een nieuw project. Dat is zo'n project, waar wij mee bezig zijn, of een product sorry, systeem, maar er zijn wel meer innovaties, waarbij je ook nadenkt over op het moment, dat ik nu iets maak, kunnen we dan uiteindelijk ook uit elkaar halen en weer gebruiken? Want dat is de grootste uitdaging, waar we als sector wel tegenaan lopen Dat het gros, wat nu eigenlijk beschikbaar is als grondstof in de urban mine, zoals dat zo mooi heet, is niet bedacht, om uiteindelijk weer te recyclen Of hergebruikt te worden.
Speaker 1:Maar hoor ik jou nou eigenlijk zeggen, dat Nederland zowel voor Knauf Als ten aanzien van de verduurzaming in de bouw Een soort gidsland is?
Speaker 2:Ik weet niet, of het een gidsland is. Het is meer een land waar we kunnen experimenteren.
Speaker 4:We hebben natuurlijk een unieke infrastructuur, en klein En behapbaar En ik denk, dat dat het hele grote verschil is Weet je, als jij in Duitsland woont En je moet wat minen in München, dan moet het verwerkt worden in Hamburg, dan heb je toch wel een uitdaging.
Speaker 2:Daar wijzen van. Dat is een punt. We zijn natuurlijk een klein land, maar ik denk wel, dat we met elkaar een soort ruimte aan het creëren zijn, waarin het ook kan, en het zit hem soms ook wel degelijk in bepaalde onderdelen, die onze overheid opschrijft, waarbij je experimenteerruimte krijgt.
Speaker 2:Dus ik weet niet, of we echt een gidsland zijn, want je ziet bijvoorbeeld op het gebied van recycling andere landen soms al wat meer stappen hebben gezet, waar daar Nederland best wel veel aan dat heet zo mooi de markt overlaten. Dat is heel fijn, als bedrijf vinden we dat heel fijn. Maar je ziet, dat soms wat meer overheidsregulatie dan kan bijdragen aan uiteindelijk, wat zijn we bij bepaalde doelstellingen te?
Speaker 3:komen.
Speaker 2:Ik denk, dat we in Nederland zeker een voorbeeld zijn op circulariteit. Je ziet, dat een aantal andere landen bijvoorbeeld op het gebied van recycling al wat meer stappen hebben gezet, maar we staan echt in de top vijf. Dat zijn de Noordics landen UK, noorwegen, denemarken, nederland. Oké, sebastian.
Speaker 4:Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd, hoe in jouw hoofd die circulariteit eruit ziet Over 7 jaar.
Speaker 2:De circulariteit uitziet over 7 jaar.
Speaker 4:Je bent verantwoordelijk voor dat stukje. Ik ben een plaatjesman, dus dat beeld moet ik in mijn hoofd kunnen zien, dan weet ik, waar ik naartoe moet. Maar hoe ziet dat eruit?
Speaker 2:Het ziet eruit, zoals er al wat plaatjes zijn. Ik weet niet, of het beeld in mijn hoofd heel relevant is. Ik denk wel.
Speaker 1:Wij zijn er in ieder geval naar benieuwd.
Speaker 2:Dan zal ik mijn plaatje, wat in mijn hoofd zit. Dat is dan het voordeel, want ik werk ook in plaatjes hoe dat eruit ziet. Maar wat je daar? we gaan in mijn hoofd toe naar een markt, waarbij zaken ontworpen en gebouwd worden, zodat je het in ieder geval weer zonder heel veel sloopwerk uit elkaar kan halen. Of het dan uiteindelijk ook daadwerkelijk wordt hergebruikt Of moet worden gerecycled, hangt sterk af van de beschikbaarheid en de waarde van het uiteindelijke product. Maar er naartoe gaan, dat we aan het begin nadenken over Ja, maar we maken nu iets, maar kunnen we dat dan ook weer redelijk eenvoudig uit elkaar halen? Ik zie over zeven jaar daar echt een enorme stap in. Ontwerpers zijn daar nu al een aantal jaren mee bezig, en je ziet dus, dat daar over een jaar of zeven ik denk, dat we veel meer materialen beschikbaar krijgen, die we gewoon kunnen hergebruiken.
Speaker 4:Dus jij ziet, zeg maar een binnenwand als een component, zeg maar even een vast component, die erin kan gaan, en niet per se een gifsplaat of een gifsblok of een paksteen. Dat is een element.
Speaker 2:Een element? Ja, het is een element, maar ik zie het als een samenstelling van componenten. Ja, precies, want op het moment, dat je een blok hebt, dan kan je die misschien weer relatief makkelijk weghalen En opnieuw hergebruiken. Is wel lastig, als je kijkt naar een systeemwand, waar wij nu ook tegenaan kijken. Die kan je natuurlijk relatief eenvoudig weer uit elkaar halen en weer ergens anders opschroeven. Dus je ziet ook wel, dat het functieafhankelijk is, want constructie en brandwerende constructies, dat is best lastig, om die te bouwen, dat je het ook weer gemakkelijk kan uit elkaar halen, maar dat heeft meer te maken met de robuustheid van een systeem, maar zeker afbouwcomponenten, maar dat heeft meer te maken met de robuustheid van een systeem, maar zeker afbouwcomponenten, die kan je, denk ik, heel vaak weer op een goede manier hergebruiken.
Speaker 2:Even de vraag, of we het willen, want dat is namelijk iets, waar we altijd tegenaan lopen Maar bijvoorbeeld bepaalde plafonds of bepaalde wandsystemen, ja, ja, die zou je gewoon weer ergens anders kunnen inzetten Of op een andere manier op dezelfde in hetzelfde gebouw. Daar gaan we heen. In mijn plaatje ziet er uit, dat we dat over een jaar of zeven of tien als men net even welke scope je neemt dat we dat vanaf het begin af aan beter voor elkaar hebben, dat we er beter over nadenken.
Speaker 4:Dat is best wel een tegenstrijdigheid Als bouwer en als fabrikant, maar ook als handelaar is het leveren van vaste elementen, vaste stukjes is natuurlijk het meest makkelijke. Een huis is iets, wat iemand in zijn leven aanschaft. Dat betekent, dat je daar geen keuze hebt, wat in mijn optiek is je zit nu al met een spagaat van productie tot de keuze van degene, die het koopt. Ik heb altijd het voorbeeld gegeven als je een auto koopt, dan zeg je van ik en dat, en dan kan je allemaal aanvinken, en die auto komt geleverd, zoals jij hem wil hebben. Dat is bij een huis niet, en als je naar dit soort elementen gaat, dan is dat wel helemaal uitgesloten. Hoe?
Speaker 2:zie jij dat, dit is absoluut onderdeel van een complexe opgave, waar wij in zitten met elkaar, en ik denk, dat het dan wel goed is, om na te denken over wanneer je bepaalde componenten in gebouwen Want woningbouw vind ik wel echt een ander soort markt als bijvoorbeeld de U-bouw of kantoorgebouwen Zeker, gebouwen Zeker, waarbij je je hebt natuurlijk van die mooie schema's, waarbij je kijkt naar meubelen, die heb je een keer in de vijf jaar nieuw, de wanden doe je een keer in de tien jaar. De binnenafbouw, de buitenschild, die blijft voor 75 jaar of nog langer staan, en als je een huis koopt, dan heeft dat natuurlijk een bepaalde waarde, maar dat zit er met name in de doos eromheen, die de waarde heeft, en dat is bij kantoorgebouwen. Die zie je ook van functies veranderen. Binnen steden zie je natuurlijk helemaal, want het kantoorgebouw wordt een woningen, misschien in de toekomst weer, maar geen idee, misschien gaan we weer terug naar kantoor, ik heb geen idee.
Speaker 2:Dus je ziet, dat de waarde van de componenten gaat afhangen Van de levensduur Eigenlijk, van welke schil je het over hebt, en daarmee ook met de waarde van de materialen, die daarin zitten, en wanneer wij de behoefte blijven houden, om met elkaar één keer in de tien jaar die binnenwanden of die plafonds te vernieuwen. Ik leef wel in de overtuiging, dat je niet de klant Het is, denk ik, heel lastig om te zeggen van nee, dat kan niet één keer in de tien jaar, we willen op een gegeven moment toch een keer wat nieuws of wat anders, of we hebben gewoon andere behoeften, dat je andere ruimte indeling nodig hebt, of zo later een praktische, en ja, ga je dan inderdaad alles eruit en alles ernieuw in, of denk je dus na over, wacht eens even, eigenlijk zijn die spullen nog best wel heel goed.
Speaker 4:We gaan ze refurbishen.
Speaker 1:Dat brengt mij wel tot een vraag. Ik vind het een hele, ik vind het een ontzettend positieve outlook. En dat bedoel ik ook in alle positiviteit, want in mijn optiek, zoals ik naar jou luister, dat jij zegt ik hou het voor mogelijk, dat we in zeven jaar, als we Hoe de branche kijkt naar Hoe we bouwen, hoe we verbouwen, hoe we herbouwen, dat die integrale visie op, hoe je die duurzaamheid Voor elkaar krijgt, dat jij het voor mogelijk houdt, dat die keten uiteindelijk in zeven jaar Ook inderdaad gewend is geraakt Aan deze manier van kijken. En ik vind dat een hele fijne constatering, zou ik maar zeggen.
Speaker 2:Je ziet het nu wel, dat het heel veel in de gedachte van ontwerpers steeds meer begint te komen. Het is nog zoeken over hoe vullen we het nou precies in, maar je ziet, dat het steeds meer komt. Het is tweeledig, want dat is circulariteit. Je ziet, dat we daar in Nederland best wel over aan het nadenken zijn Op allerlei verschillende manieren, en je hebt het ook Hoe maken we nou zo min mogelijk impact? En hoe vervelend het ook is, om dat te noemen, als producerend bedrijf Uiteindelijk op het moment, dat je blijft produceren, dan hebben we uiteindelijk nog steeds impact.
Speaker 2:Dus we moeten nadenken met elkaar Over hoe kunnen we, wat we hebben hergebruiken, als het goed genoeg is En alle kwaliteitseisen voldoet, die we vinden, dat het aan moet voldoen? Aan de andere kant heb je binnen je productieproces Uiteindelijk het nadenken over Hoe zorgen we ervoor, dat we daar zo min mogelijk impact hebben? En wat je ziet, is dat op het moment, dat je bijvoorbeeld over CO2-uitstoot hebt en het verminderen daarvan, op het moment, dat jij die wanden wat anders neerzet en je plafondplaat iets anders indeelt, dan is dat geen geproduceerde product met zo min als mogelijk CO2-impact.
Speaker 4:Ze worden ook niet vervoerd, en over 2032. Één vraag is wat zal het aandeel hergebruik in recycling zijn? Hoe zou die verhouding liggen, volgens jou in jouw ideale plaatje?
Speaker 2:Ja, dat is een hele goede vraag, maar die vind ik heel lastig te beantwoorden. Ik vind in ieder geval, dat we alle materialen, die we kunnen recyclen, moeten gerecycled worden En op de een of andere manier teruggaan naar de producenten, die dat kunnen gebruiken. Daar ben ik echt voorstander van. Dus in die zin zou dat, wanneer de kwaliteit goed genoeg is, 100% moeten zijn. Maar daar lopen wij binnen ons eigen product er eens ook tegenaan.
Speaker 2:Want als je onze prachtige stukmaterialen bekijkt, en je smeert die op je badkamermuur, dan is het wel weer wat lastig af te krijgen, zeker als je het hebt over woningbouw En je badkamer weer gaat verpesten. Maar dan heb je het over bijvoorbeeld echt sloop, en wanneer er sloop is, en dat zijn allemaal van die grote brokken, ja weet je, er is ook nog steeds een markt, die daar bestaat dat we wel even een gladde wand moeten hebben, omdat die woningen weer worden heringedeeld. Dus het zit me veel meer in andere type gebouwen, waar dat uitkomt, en daar vind ik van, dat we echt zoveel als mogelijk materiaal moeten hergebruiken. En aan de andere vraag hoe zit het met, hoe zit het met het hergebruik? ja, ik denk dat, dat percentage is nu echt nog heel laag, want het zit gewoon nog niet in onze genen Volgens mij is het nieuw slopen en nieuw bouwen op dit moment ook gewoon financieel aantrekkelijk.
Speaker 2:Ja, dat wordt vaak nog financieel aantrekkelijk gemaakt. Het is ook zo. Wat je ziet, is dat, als jij een ondernemer bent en je gaat naar een ander gebouw toe, dan ga je niet in de even met alle respect de oude rommel van misschien de vorige huurder zitten. Maar daar kan je wel creatief mee omgaan, en daar zijn wel mooie voorbeelden van over. Als we nou die materialen hier in dit gebouw Wel gebruiken Of tijdelijk opslaan, en dan maken we het gebouw weer In ieder geval nieuw, en dan delen we het met de materialen weer in, daar kan je echt wel hele hoge Daadwerkelijk hergebruik Getallen bij halen. Maar of dat nou 50% of 80% gaat worden, ja, dat vind ik echt heel lastig. Je blijft altijd Nieuwe materialen moeten toevoegen, omdat je namelijk Helaas is niet altijd alles. Je kan ook een lekkage in je plafond hebben, dan is het materiaal niet meer te gebruiken. Je kan ook de conclusie hebben, dat je de wanden, die er ooit zijn, neergezet, wel moet weghalen.
Speaker 4:En een, die er ooit zijn neergezet wel moet weghalen en een ander type wand moet neerzetten. En je hebt natuurlijk ook nog altijd dat houden we een heel stuk renovatie. Dus je hebt de markt van nieuwbouw, je hebt de markt van utiliteit en je hebt ook nog renovatie, die heel groot is. Wij zullen nooit de binnenstad van Amsterdam volledig gaan slopen. Nee, dat ga je niet doen.
Speaker 2:En daar zit die oplossing in, dat je de schil hebt, waarbij ja die blijft 400 jaar staan, want dat betreft Amsterdam, een mooi voorbeeld op de wereld. Maar de binnenkant verandert, want eerst waren het pakhuizen, toen waren het woonhuizen of wel kantoren, en nu worden het weer woonhuizen van. daarom.
Speaker 1:Maar het betekent uiteindelijk wel. Ik hoor jou zeggen dat betekent, dat we in elk geleding van die keten, dat we op een andere manier moeten gaan denken.
Speaker 2:Ja, dat is absoluut waar, zowel bij ontwerpers als die nadenken over uiteindelijk het hergebruik. En dat is het interessante, want daar heb je natuurlijk eigenlijk als ontwerper even heel plat gezegd geen belang bij. Want ja, dat is toch pas over tien jaar. Maar nee, je ziet, dat ontwerpers daar de verantwoordelijkheid in beginnen te nemen. Wij als producenten nemen onze verantwoordelijkheid erin, om over na te denken Hoe kunnen we hergebruiken, hoe kunnen we ontwerpen, om her te gaan gebruiken, en hoe kunnen we dat dan, wat we wel moeten produceren, produceren met zo'n laag?
Speaker 4:mogelijke impact op mensenmilieu. Ik weet nog een van onze eerste podcasts, waar Roger de Zerre bij was, die had het over de functionaliteit, dat we eigenlijk allemaal te ruim wonen en in te grote auto rijden. Dat is heel geestig. Maar je merkt wel, dat functionaliteit wat meer boven esthetiek gaat. Dat merk je wel.
Speaker 2:Ja, en wat natuurlijk ook heel interessant is, dat we hier met z'n allen zitten en misschien ook wel op het moment aan het nadenken zijn voor een volgende generatie, die daar misschien ook wel anders in staat. En dat is natuurlijk ik durf het ook een beetje plat te slaan van een discussie. Maar misschien vinden wij het nog heel belangrijk, om een auto te hebben, en rijden in onze eentje rond in dat ding. Maar misschien onze kinderen of de kinderen daarvan, die hebben behoefte aan vervoer, die hebben misschien op een gegeven moment ook meer behoefte aan het gebruiken van een gebouw, maar dat hoeft dan geen eigendom te zijn. Dat zie je ook allerlei vormen in. Wat voor consequenties heeft dat dan? Ik heb daar niet specifiek het antwoord op, hoor, want dan moet ik de toekomst in kijken.
Speaker 3:Maar je ziet wel dat het verandert.
Speaker 2:Ja, je ziet, dat het verandert. Je ziet, dat die behoefte verandert En daarmee dus ook de manier van denken, en dat is, wat ik net bedoelde. En dat zie je in de hele keten uiteindelijk naar voren komen. Hetzelfde, als dat je het ziet, bij uiteindelijk, wat we nu dan afvalbedrijven noemen, die ook aan het nadenken zijn, van ja, maar hoe kunnen we er nou voor zorgen, dat die stromen, die we hebben, uiteindelijk ook op een goede kwaliteit terugkomen En dat we het niet gaan verbranden of storten?
Speaker 4:Precies want. Christian. Christian, hoe kijk jij daar? nou, jij zit iedere dag middenin in dit verhaal, toch? Chris heeft daar een prachtig, mooi artikel over geschreven.
Speaker 3:Kijk, vertel dus zeker, om even in te haken, ook op het stukje afval, want dat is iets, wat we ook nog wel eens willen vergeten of bagitaliseren. Eigenlijk, afval is ook een behoorlijke boosdoener eigenlijk in het hele uitstootverhaal. Want uiteindelijk afval, dat zijn gewoon spullen, die zijn eenmalig gebruikt, soms meermalig, en die worden weggegooid, en vaak gaan ze de verbrandingsoven in einde van de gehele levensduur, terwijl heel veel afval een tijdje geleden ben ik bij een grote afvalverwerker geweest, om daar te gaan kijken Heel veel afval kan nog hergebruikt worden, kan een tweede leven krijgen, kan gerecycled worden. Maar daarbij is het heel erg van belang Hoe gaan we met ons afval om, en doen wij het afval op de juiste manier inzamelen, of gooien we alles gewoon op één grote hoop in de zak, lekker makkelijk in de grijze container? Daar kunnen ze vrij weinig mee.
Speaker 3:Maar op het moment, dat het heel gesorteerd ingezameld wordt, dat je echt die aparte stromen krijgt, dan kun je daar veel meer mee, om dat nog te herbruiken. Dus daar is al heel veel winst te behalen. En wie moet dat doen? Uiteindelijk iedereen, want het maakt niet uit, of je het hebt over de personen thuis Of de personen op het werk, of je het hebt over personen op kantoor of personen op de bouwplaats. Iedereen kan daar zijn teentje in bijdragen, want uiteindelijk iedereen heeft afval Bij allemaal, maar dit soort dingen zijn natuurlijk hartstikke mooi.
Speaker 4:Ik wil het wel graag praktisch houden. Maar ik voel niet heel erg veel voor 12 afvalcontainers Op mijn balkonnetje, voor twaalf afvalcontainers op mijn balkonnetje of tuintje.
Speaker 3:Dat snap ik maar dat hoeft ook niet per se, dat hoeft ook niet zoveel te zijn, maar dat er gewoon een paar verschillende stromen zijn. Eigenlijk, dat heb je al en ga al kijken. In ieder geval bij mij in de buurt zamelen ze de drankenkartons samen met de plastic en het metaal in. Dat zijn drie stromen, die blijkbaar prima bij elkaar ingezaamd kunnen worden, waardoor je één bak hebt, en dat heel goed uit elkaar te halen is daar in de afvalfabriek.
Speaker 4:Ik denk ook, dat zij een belangrijke rol hebben.
Speaker 2:Nou ja, ik weet niet. Kijk, zij hebben, denk ik, een faciliterende rol. Maar uiteindelijk begint het Vroeger. In onze tijd hadden we een betere wereld. Begint bij jezelf. En ook daar is Nederland een lichtend voorbeeld. Een mooi 1-2'tje hebben we elke keer met België. Dat lijkt wel een soort voetbal. Wie recycelt nou en hergebruikt nou het meeste huishoudafval? Zeker in plastic recycling zijn wij in Nederland echt ongetwijfeld, wij allemaal thuis. Die plastic verpakking gaat in de aparte bak. Dat is echt, dat scheiden we tegenwoordig echt heel goed. Je ziet, dat bij grotere bouwplaatsen, grote aannemers van Nederland, daar gebeurt het ook al dan niet kosten gedreven, dat zelf of op een andere manier gedreven, maar in het tussen kan je overigens een prima imp Al dan niet kosten gedreven Of
Speaker 2:op een andere manier gedreven. Maar in het tussen Wat ik overigens een prima impuls vind, dat kan een prima impuls zijn, om uiteindelijk een doel te bereiken Is dat misschien heel goed. Maar je ziet, dat dat lastiger wordt Is bij Bijvoorbeeld de middelgrote Of de wat kleine middelgrote bedrijven, die Een renovatie ergens gaan doen. Die bestellen een PSA-bak, een sloopafval, en daar doen we gewoon alles in Hout en gips en cement en plasticbakken enzovoorts, en met een beetje geluk zit het allemaal aan elkaar vastgeplakt in elkaar, want dat was even handig met het naar beneden sjouwen. Dat snappen we allemaal. Maar daar zie je, dat er ook een soort bewustwording moet komen over. Ja, maar wacht eens even, als ik nou de plastic bakken bij de plastic bakken doe en de cementresten bij de cementresten, dan kunnen we daar uiteindelijk ook die stromen veel schoner maken, en dat leidt uiteindelijk weer tot betere recycling, en dat leidt uiteindelijk weer tot, wat we met z'n allen willen minder CO2-uitstoot in de gehele keten.
Speaker 1:Ik heb hier wel eens langs voorkomen, en dan moet je het geen afval noemen, maar reststromen, want anders ben je een vergunningplicht. Dus ook daar is nog wel wat te doen, zeker Die afvalverwerkers, die hebben dat natuurlijk.
Speaker 4:Daar hebben we het over gehad. Kijk, ik denk, uiteindelijk Bij staal is het namelijk die discussie heb ik ook gehoord is het heel normaal. Je belt de oud-ijzerboer, en dat gaat weer terug. Die keten is 100% gesloten. Maar dat komt ook, omdat het Dat zou met dat soort producten ook moeten. Uiteindelijk, want het heeft waarde.
Speaker 2:Uiteindelijk heeft het een waarde, maar goed, dat is een voorbeeld, niet uit onze sector specifiek natuurlijk, maar je ziet het met de plastic recycling op dit moment.
Speaker 3:Je hebt al een prachtig, mooie keten 100% ingericht. En wat gaan we doen? China Virgin material Ergens anders kopen, want het is goedkoop Ja.
Speaker 2:En dan is misschien een beetje het circuit ook weer rond. Daar zie je, dat wij in Nederland soms wel eens wat strakker mogen zijn. Ook vanuit onze overheid, dat we gewoon zeggen ja, jongens, dit gaan we gewoon niet doen, uiteindelijk, om het doel te bereiken.
Speaker 1:Dus die ben ik heel erg met jou bezig. Nee, maar dat pleit alweer. We hebben het al vaak over keten en de samenwerking, maar dit is dus iets, waar de overheid Kijk nou gewoon echt, wat er gebeurt in de praktijk. En kijk ook een beetje vooruit, in plaats van dat je je elke keer laat verrassen door ontwikkelingen En dat je dus weer allerlei reparatie moet gaan doen, want dat kost weer een hoop geld En je mist ook weer een aantal afslagen en kansen.
Speaker 2:Ja, absoluut. Kijk en persoonlijk. Om nog een kleine aanvulling te doen op het beeld, wat in mijn hoofd zit ik geloof heel erg in motivatie, dus het moet ook voor die verwerker bij die renovatie gewoon een motivatie zijn, om het een bij het een te doen, het ander bij het ander te doen. Ja, klopt, en die motivatie is misschien nu niet altijd, en hoe, daar heb ik ook niet altijd een concreet antwoord op. Ik heb wel dingen.
Speaker 2:Hoe ik denk, hoe het zou kunnen. Daar is wel een leuk voorbeeld van Wij gaan een pilot doen, om dat ook bij ons eigen bedrijf te doen. Wij doen een hele hoop trainingen, daar hebben we uiteindelijk ook afval. Bij Toen dachten we, misschien is het een heel goed idee, dat doen we samen met een afvalverwerker, om na te denken over Hoe kunnen wij zelf nou ons eigen stroom beter scheiden, zodat het uiteindelijk Beter en schonere stroom wordt, ook in de recycling Of in hergebruik.
Speaker 1:Beter de wereld en begin bij jezelf. Toch, dat is vrij oud, maar het klopt nog steeds.
Speaker 2:Het is wel waar.
Speaker 1:Hé P, het is wel waar, hé Pauke, we hebben het ook al over 2032 gehad, maar laten we zo rond die tijd 2030, 2032. Waar staat die afbouwsector? Want daar maken we dit primair voor. Waar staat die afbouwsector op dit gebied, wat jou betreft?
Speaker 2:Nou, ik denk, dat de afbouwsector een essentiële rol heeft In bijvoorbeeld het uiteindelijk ook hergebruiken. Want zij komen uiteindelijk bij een klant en zien, dat er bijvoorbeeld bruikbare materialen zijn. Nog Dan is het ook met elkaar nadenken over, hoe kunnen we dat inzetten. Dus daar zie ik heel erg een rol voor voor de afbouw, eigenlijk een soort analyserende rol van wat is er beschikbaar en wat kunnen we gebruiken. En ik snap de split, die daar is, dat we met z'n allen heel graag nieuw willen verkopen, maar ja, hoe kunnen we dan met elkaar kijken, hoe kunnen we dit op een goede manier doen? Dus daar zie ik absoluut een rol in voor de afbouw.
Speaker 1:Ja, en motivatie speelt daar een belangrijke rol En de bereidheid, om op een andere manier te gaan kijken. Zeker, het kan lelijk maken, pegels Tuurlijk, maar ook dat speelt. Maar ook dat hebben we in dit huis En ook in deze podcast vaker gezegd Uiteind sleutel is dat verduurzamen en verdienen elkaars vriendjes zijn.
Speaker 2:Dat is absoluut waar, Dat zit hem ook in die motivatie. En zolang we met elkaar inderdaad op een lineaire model, in het lineaire model geld verdienen, is die wel complex. Maar om de vraag hoe zie ik die rol? Nou, ik zie die rol wel daar.
Speaker 1:Ja, absoluut. Ik wil jou ontzettend danken. Wou ik dat jij aan Apo Actueel Want. We gaan hier nog een keer over praten, Want er is zoveel over te vertellen Mag hoor Nou bij deze.
Speaker 3:Kom gewoon nog een keer langs.
Speaker 1:Nodiging ligt meteen op de mat. Nee, maar het is, er gebeurt veel. Er gebeurt veel bij KNALF, er gebeurt veel ook bij andere partijen.
Speaker 3:Laten we daar ook eerlijk over zijn. Er gebeurt in de branche.
Speaker 4:In de branche gebeurt heel veel In de bouwbranche.
Speaker 1:Er gebeurt ook heel veel, en we zoomen dan weliswaar in op die afbouw, maar dat zegt ook iets over, wat er in de rest gebeurt. En ja, er zijn nog veel stappen te zetten. Ja, er zijn nog veel ontwikkelingen te doen, er zijn nog veel onderzoek te doen, er zijn nieuwe uitvindingen, en dat komt allemaal langs. Jullie zijn daar ook mee bezig als ik nou, maar uiteindelijk stellen we vast, dat we wel gewoon in beweging zijn, en die trein, die gaat niet meer stoppen.
Speaker 2:Nee, zeker niet.
Speaker 1:En gelukkig is het werk. Dat is ook wel lekker. Jij behoudt voorlopig je baantje nog. Waarvan akten Dat?
Speaker 2:is niet het doel op zich hoor.
Speaker 1:Nee, dat begrijp ik, Want uiteindelijk gaat het om de toegevoegde waarden, die we met elkaar voor elkaar fietsen. Nogmaals, bouke, ontzettend dank. En dat geldt ook voor Sebastian en voor Christian.
Speaker 3:Ja, bedankt, goos.
Speaker 1:Superveel dank. Leuk, het voelt ook zo. Ik vind het altijd heerlijk, om deze podcast met jullie te maken, en ik kijk nu alweer uit naar de volgende. Dank jullie wel. Dit was het weer voor vandaag. Namens Bouke Geusbroek, sebastian van de Vecht en Christian Vurens. Bedankt voor het luisteren naar Afbouw Actueel. En realiseer je, dit is een maandelijkse podcast, dus over een paar weken is er alweer. Tot een volgende Afbouw Actueel. Je luisterde naar Afbouw Actueel, de maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector Te beluisteren via de website van CMI Nederland, maar ook via Spotify, google Podcast en Apple Podcast, en wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via deze platforms. Dan krijg je automatisch een bericht, waar je een nieuwe afbouwactueel beschikbaar is. Tot de volgende.