Afbouw Actueel

Ad Blokker (Hibin): het gaat om minder primaire grondstoffen, data voor stroomlijning van de bouwsector en hindervrije bouwlogistiek

CMI Nederland

Als we kijken naar de cijfers, dan lijkt de bouwmaterialenhandel zich anno 2025 licht te herstellen. Wat betekent dat de ondernemers in de branche voorzichtig optimistisch zijn over de nabije toekomst. Maar, dit maakt de uitdagingen binnen de branche niet minder groot. Want Nederland wordt snel duurzamer, digitaler en drukker. Met grote effecten voor de bouwtoelevering. Binnen dit krachtenveld wil brancheorganisatie Koninklijke Hibin zich inzetten voor initiatieven die bijdragen aan versnelling van de bouw- en renovatieopgave, minder primaire grondstoffen, data voor stroomlijning van de bouwsector en hindervrije bouwlogistiek. Hoor vandaag in deze Afbouw Actueel hoe zij dat zien en wat je van hen kan verwachten. Uit de mond van Ad Blokker, Programmamanager maatschappelijke opgaven bij Hibin. In gesprek met Sebastiaan van der Vegt en Christaan Vuurens.

Speaker 1:

Hallo, je luistert naar Afbouw Actueel, een maandelijkse podcast door en voor de afbouwsector in Nederland. Informeel, actueel en verdiepend, tegelijk Vol relevante ontwikkelingen en interessante mensen, een initiatief van CMI Nederland en een sector baken, dat je niet wilt missen. Fijn, dat je luistert. Als we kijken naar de cijfers, dan lijkt de bouwmateriaalhandel zich anno 2025 licht te herstellen. Dat betekent, dat de ondernemers in de branche voorzichtig optimistisch zijn over de nabije toekomst, maar dit maakt de uitdagingen binnen de branche. Voorzichtig optimistisch zijn over de nabije toekomst, maar dit maakt de uitdagingen binnen de branche niet minder groot, want Nederland wordt snel, duurzamer, digitaler en drukker, met grote effecten voor de bouwtoelevering.

Speaker 1:

Binnen dit krachtenveld wil brancheorganisatie Koninklijke Hiebin zich inzetten voor initiatieven, die bijdragen aan versnelling van de bouw en renovatieopgave, minder primaire grondstoffen, data voor stroomleiding van de bouwsector En hindervrije bouwlogistiek. Voor vandaag in deze Afro Actueel, hoe zij dat zien en wat je van hen kan verwachten, uit de mond van Ant Blokker, programmanager maatschappelijke opgave bij Hiebin, in gesprek met Sebastian van der Vecht en Christian Vurens Heren, van harte welkom in Afro Actueel, ad, wat leuk, dat je er bent, en jij natuurlijk ook.

Speaker 3:

Ja, tuurlijk Helemaal goed.

Speaker 1:

Super, hé Ad, een recente cultuurmeting, want daar citeerde ik eventjes uit Dat is jullie cultuur meting. Conjunctuurmeting moet ik zeggen, van Hibin, die laat een voorzichtig herstel zien. Hoe verklaar je die ontwikkeling?

Speaker 3:

Ja, goedemorgen allemaal.

Speaker 1:

Jij ook goedemorgen Hoe verklaar ik die ontwikkeling.

Speaker 3:

De ontwikkeling is eigenlijk redelijk eenvoudig. Als je nu kijkt, wat voor harmonica effect we allemaal hebben in de bouw, dan zie je, dat grote werken, die uitgesteld waren, opvergunningen of netcongestie, noem het allemaal maar op Het is op dit moment echt een harmonica, en we hebben een flinke dip gehad. Dus nu komt er behoorlijk weer wat vrij aan grote werken En woningbouw, en dat resulteert nu gewoon, dat de cijfers weer iets positiever gestemd zijn, de verwachting. Als je kijkt naar aannemend Nederland, laten we het in de breedste zin van het woord pakken dan zit bij iedereen de orderportofijl eigenlijk prima gevuld, alleen of het hangt op een vergunning, of het hangt op een netcongestie, en dat is gewoon, waar we mee te maken hebben. Dus de orderportofijls zijn goed gevuld, dus ja, de orderportafuizen zijn goed gevuld, dus ja dan is de handel eigenlijk ook altijd wel positief gestemd.

Speaker 3:

We zien ook een duidelijke toename in de renovatiemarkt. Dus ja, dat is allemaal positief voor de handel.

Speaker 4:

Laten we het zo zeggen Renovatie is toch al eens jaar en dag groeiende.

Speaker 3:

Ja is meestal stambiel Niet een hele erge dip ingezeten, klopt Alleen op het moment, dat grote aannemers meer de focus gaan leggen richting grote renovatie, dan zie je daar toch weer een toename. Dus meer handel wordt er afgenomen.

Speaker 1:

Merken jullie dat ook? Sebastian, Dat het wat aantrekt.

Speaker 4:

Of positief ontwikkeld. Het sentiment is zo, dat het er allemaal aan zit te komen. Een goed gevulde orde portefeuille geeft rust, wat ik trouwens wel apart vind, want ik weet ook niet helemaal, hoe dat werkt. De aannemer heeft een goed gevulde orde portefeuille, dan loopt het toch niet meer vast op vergunningen.

Speaker 3:

En net congestie.

Speaker 4:

Obstipatie.

Speaker 1:

Zo voelt het wel volgens mij, of niet? Zo voelt het wel af en toe.

Speaker 3:

ja, Een recent voorbeeld van een aantal grote aannemers, waar ik mee aan tafel gezeten heb, is, als je met ze praat, dat de vergunning, alles is rond. Alleen doordat netcongestie drie maanden uitgesteld wordt, wordt het complete werk even drie maanden opgeschoven. Ja, ja, dus moeten ze drie maanden met het complete UTA-personeel ergens heen. Nou, daar ga je je op focussen. Dus, je gaat je focussen op een renovatiemarkt, want ja, je moet dat personeel toch aan de gang houden.

Speaker 4:

Maar is dat niet altijd wel een heel groot probleem geweest? Die nutsbed gedaan, wat ze wilden.

Speaker 3:

Absoluut Alleen. het is op dit moment wel extremer. Je hoort echt grote werken, grote woningbouwprojecten, die stilgelegd worden over een boomkikkertje. Dat is echt niet overdreven. Je hebt gewoon een half jaar uitstel. Als je daar wel op ingezet hebt, van over een half jaar gaat dat werk spelen, dan heb je ook je personeel daar klaar voor staan. Half jaar gaat dat werk spelen, dan heb je ook je personeel daar klaar voor staan, klopt. En dit is precies die harmonica, die nu wel extremer is, dan wat het de afgelopen jaren was.

Speaker 4:

Dat heeft de oorzaken. Ik heb nog geen antwoord gegeven op jouw vraag. Maar de stemming is er, maar de drukte is er nog niet. Begin 2025 loopt eigenlijk prima, maar geen hectiek, geen hectiek. Ik moet zeggen, dat ik hectiek altijd wel lekker vind.

Speaker 1:

Ja, dat is wel leuk. In de business is dat wel lekker.

Speaker 3:

Dat is ook precies, wat de conjectuurmeting aangaf. Vorig jaar had iedereen verwacht, van nou, einde jaar, dan gaan we nog wel even knallen. Dat knallen bleef weg, en nu zien we licht positief. Dat is precies, wat de conjectuurmeting aangaf Licht, positieve geluiden. Dat onderstreept dus precies ook, wat jij zegt. Het is wel lekker.

Speaker 1:

Maar het kan nog wel even drukker. Deze thermometer in de markt is dus een van de dingen, die jullie doen, maar jullie doen veel meer. Vertel eens de koninklijke Hiebin. Waar staat die voor? Wat doet die? Wat doe je daar zelf?

Speaker 3:

Vertel eens, hoe zit dat in elkaar De koninklijke Hiebin Eigenlijk begint het al bij de afkorting Hiebin staat voor handel in bouwmaterialen in Nederland.

Speaker 2:

Kijk dan voel je je hier thuis.

Speaker 3:

Heel creatief waren we in 1800 zoveel. Wat doen wij als IBN? Wij hebben een aantal spinpunten. Ik denk, dat het belangrijkste is, wij onderhandelen over de CO. Kijk, wij verzorgen een heel groot gedeelte van de opleidingen, die je niet buiten de branche kan vinden. Dus de handel inbouwmaterialen is toch wel iets unieks, en je kan niet overal leren, hoe jij een goede bestekzoeker kan worden Of hoe jij op een binnendienst moet handelen, dat soort vakopleidingen, dat verzorgen wij, en ikzelf ben daar verantwoordelijk voor de maatschappelijke opgave. Wij zijn een bureau.

Speaker 1:

Het is een brancheorganisatie.

Speaker 3:

Dus wij hebben een bestuur, en het bestuur heeft eigenlijk aangegeven, er zijn drie onderdelen, waar eigenlijk de hele complete bouwmateriaalhandel mee stoeit. Dat is een stuk digitalisering, dat is een stuk bouwlogistiek en dat is ook een stuk minder primaire grondstoffen. Daar hou ik me mee bezig. Dus ik probeer elke keer de vertaalslag te maken van redelijk complexe onderwerpen. Maar oké, en wat houdt dat nu morgen in voor de bouwmateriaalhandel? Precies, en dat doe ik in ondersteuning op webinars of dat doe ik op themamedagen, ja net wat de beste manier is, om tot de leden te komen.

Speaker 1:

En ja, dan hebben we de juiste man aan tafel, toch Zeker?

Speaker 2:

Hoe kijk jij naar de Hiebin? De Hiebin is natuurlijk naast voor mij als medewerker van belang in verband met de CAO, natuurlijk ook daarnaast heel erg van belang voor de branche, voor ons als bedrijf zijnde binnen die bouwmateriaalhandel. Kijk, wij kunnen het wiel wel zelf gaan uitvinden, maar vaak weet je daarvan, dat dan de kosten en de opbrengsten niet helemaal in balans zijn. En dan is het heel fijn, als je daar in een brancheorganisatie hebt zoals de Hibin, die daarin kan ondersteunen, het bredere plaatje kan bekijken, want CMI is maar één van de spelers in punt één in de afbouwtoelevering, punt twee in de gehele bouwmaterialen toelevering, en dan is het fijn, als er daar een partij is, die daar boven zweeft met een helikopterview, die bepaalde dingen kan duiden voor ons, dat er een leidraad eigenlijk wordt gegeven.

Speaker 1:

En daar is de Hibin voor mij belangrijk in En jullie zijn ongetwijfeld ook een partij, die in contact staat met de overheid In relatie tot regelgeving en dat soort dingen.

Speaker 3:

Rechtstreeks met de overheid niet zozeer. Wij doen wel lobby, maar dan is het meer op gemeentelijk niveau. Dan moet je ook weer gewoon herkennen, waar je staat als handelaar, want zo word je dan in Den Haag niet direct serieus genomen, maar wij trekken bijvoorbeeld wel weer op met een Bouw het Nederland op bepaalde vlakken, omdat dat gewoon ons beide raakt. Dus dan heb je wel weer een stem richting Den Haag En NOAB.

Speaker 1:

Noa, de NOA, sorry.

Speaker 3:

Ja, we kennen elkaar. Raken we elkaar Nee, niet zozeer, omdat ieder toch wel weer op een eigen vlak opereert. En NOA biedt bijvoorbeeld weer heel erg vakgerichte opleidingen voor de afbouw.

Speaker 4:

Daar zitten wij weer. Wat minder NOA is afbouw, en hier is het natuurlijk voor de bouwmaterialenhandel. Wij zijn eigenlijk ook een vreemde eend in de buit, omdat wij een specialistische bouwmaterialenhandel zijn, en je hebt natuurlijk ontzettend veel generalisten.

Speaker 3:

Generalisten zijn ook medeleden, die wij voornamelijk bedienen.

Speaker 1:

Als ik naar die website ga die hebben jullie uiteraard. Ik kan iedereen aanraden, om dat een keer te doen Dan lees ik, dat jullie willen bijdragen aan versnelling van bouw en renovatieopgave. Minder primaire grondstof ik zei het in de inleiding al En data voor stroomleiding, kortom. Dat is nogal wat Noomlijning kortom, dat is nogal wat.

Speaker 3:

Ja, dat is absoluut nogal wat.

Speaker 1:

Ja, en gekoppeld aan die maatschappelijke opgave, wat je er straks hebt aangegeven. Dus dat betekent dat, ik kan me zo voorstellen dat, en in dit huis hebben we het veel over verduurzaming en over regelgeving en dat soort dingen. Daar hou je mee bezig. Maar bijvoorbeeld data en digitalisering, dat zal in jouw pakket zitten, toch Absoluut.

Speaker 3:

Gelukkig zit er wel een hele goede rode draad erin. Dat is mooi. Kijk, elk van deze onderwerpen, die je beetpakt, is data key. Alles moet aantoonbaar zijn, en wat wij dus proberen te bevorderen, is laten we die data nou laten stromen, dus onze relatie richting bijvoorbeeld de leveranciers, de toeleveranciers van de bouwmaterialen Daar spelen we ook wel degelijk een rol, om kenbaar te maken, welke data de behoefte eigenlijk bij de bouwmaterialen zit, maar ook bijvoorbeeld bij een bouwend Nederland Of de aannemer, de afnemer de daadwerkelijke bouwer, maar ook bijvoorbeeld wel weer richting een stukje overheid.

Speaker 3:

Want als we het hebben over duurzaamheid Bijvoorbeeld, weer richting een stukje overheid, want als we het hebben over duurzaamheid, Dan kom je uiteindelijk wel weer op aantoonbare duurzaamheid.

Speaker 1:

Dus data Precies, dat snap ik, maar wat voor initiatieven nemen jullie dan, om dat te stimuleren, of hoe moet ik dat zien?

Speaker 3:

Als ik nou even het onderdeel digitalisering beetpak, zijn wij bijvoorbeeld aangesloten bij het DigiGo programma, onderdeel digitalisering beetpak, zijn wij bijvoorbeeld aangesloten bij het DigiGo-programma, het DigiGo-programma is gefinancierd vanuit de Digitale Bouwadviseringsraad Direct overheid Heeft ook overheidsteun.

Speaker 3:

En het DigiGo-programma is een programma, waar we met heel veel ondernemers proberen, te komen tot een oplossing. Hoe kunnen we die data nou versnellen? Met heel veel ondernemers Proberen te komen tot een oplossing Van joh, hoe kunnen we die data nou versnellen? Dat klinkt allemaal heel vaag, wat ik nu vertel, absoluut, maar eigenlijk proberen we, vanuit een leverancier Gewoon een ideal te creëren.

Speaker 3:

Als je nou Heel eenvoudig Vanuit een leverancier Een tikkie kan sturen, een aannemer of een handelaar, waarin je het opent en je zegt, deze data wil ik exporteren in mijn PIM-systeem, zodat ik een goed bonnetje kan maken, en dat is op een betrouwbare manier, dat is op een eenvoudige manier. Het is met name dat vertrouwelijke, dus je wil dat geverifieerd hebben. Kijk ik nou eigenlijk wel naar de juiste data. Dit wil je zo vereenvoudigen, dat het eigenlijk op een tikkie manier gedeeld kan worden. Daar staan wij dus voor, en daar probeert iedereen mee te denken Hoe zit ons speelveld als bouwmateriaal allemaal eruit, hoe ziet dat bij een aannemer eruit, en hoe kunnen we dat nou allemaal samenbrengen?

Speaker 4:

Hoe kijk jij daarnaar? Data is natuurlijk een hartstikke sexy woord.

Speaker 1:

Ja, zeker Dat is superbelangrijk, en daar worden mensen heel erg rijk mee Vrij breed ook, ik denk, ook superbelangrijk, maar data is niks onder context.

Speaker 4:

Ja, dat is ook waar, zeker, ik hoor, de data is nodig, ook voor naar de overheid En blijkbaar, om te bewijzen voor iets. Maar het kan ook net zo goed een tegenargument zijn. Als jij niet weet, wat je leest, heb je niks aan cijfers.

Speaker 3:

Precies dit, en daarvoor zit die hele verificatie stuk er tussen. En een van de dingen, waar wij dus ook volop mee bezig zijn, is een stukje lobby richting fabrikanten Van jongens. Kom nou tot een eenduidige uitwisselformaat En kom nou tot een overeenstemming op het gebied van CO2. Ik noem maar even een voorbeeld Welke milieukenmerken willen we nou eigenlijk met z'n allen zien? En laten we dan appels met appels vergelijken, in plaats van iedereen, die zomaar maar een getal neerzet.

Speaker 3:

Dan zal dat niet direct gebeuren, maar je wil dat gewoon geharmoniseerd hebben. Dus een van de dingen, waar wij dus ook weer voor staan gelijk speelveld.

Speaker 1:

Appels met appels. Maar dat moet jou als muziek in de oren klinken toch Sebastian.

Speaker 4:

Ja, absoluut Gelijk speelveld, dat is altijd makkelijk.

Speaker 1:

Ja, en laat me eerlijk zijn, en dit is ook een klein stapje, want we hebben het vaak over verduurzaming hier, als we is. Dat kun je op twee manieren zien. Je kunt nou, ik stel weggeving. Of je kunt zeggen ja, wacht even. Dat moet je sowieso, want als je een verantwoordelijke ondernemer bent in de bouwmaterialen of in de afbouw of wat dan ook, dan is het gewoon helemaal logisch op dit moment En ik kijk ook even naar jou, christian Dan is het gewoon logisch, dat je weet, waar je winsten kan halen. Dat bedoel ik.

Speaker 4:

We hebben er al wat dingetjes over gewijd In deze podcast. Er zijn best wel hele snelle winsten te behalen. Waarom zou je dat niet doen? Het is natuurlijk hartstikke mooi, als je dat kan registreren En ook kan laten zien.

Speaker 1:

Maar dan komen die twee dingen toch bij elkaar, want op het moment, dat je met data dan heb, je de context is de verduurzaming, en als je het naar beneden wil brengen, moet je wel weten, waar je vandaan komt, want anders doe je niks.

Speaker 4:

Precies, je moet een nulmeting hebben, waar je vanuit komt, en waar wil je op uitkomen, waar wil je naartoe?

Speaker 1:

Ik heb jou wel eens horen zeggen Ad Kijk, eigenlijk is het een enorme kans. Absoluut Vertel.

Speaker 3:

Absoluut Kijk, als je de stappen. Overigens hebben we daar een stappenplan voor gemaakt. We hebben een werkgroep gehad over de CSCD Met iedereen, die tot voor kort nog moest rapporteren, voor het hele Om die Bus verhaal. Ja want.

Speaker 1:

inmiddels is dat een beetje veranderd.

Speaker 3:

Precies En een twee jaar uitstel. Dat lijkt veranderd, maar dat is dus niet zo volgens mij. Nee, eigenlijk verandert er heel weinig. De uitvraag blijft op dit moment nog precies hetzelfde. Alleen hebben we twee jaar uitstel met elkaar, en ik denk, dat we die twee jaar uitstel ook hard nodig hebben, waarom Niet iedereen kan die nulmeting nog doen, en er is nog geen duidelijkheid, wat we precies willen rapporteren. Dus weten we ook nog niet precies, wat we allemaal gaan vragen aan elkaar, om die datastroom Op gang te brengen, hebben we echt nog wel twee jaar nodig. Dus, die harmonisering Op het gebied van data moet nog komen. Maar als het leuke van dit hele traject is Want dat was eigenlijk je vraag, biedt het een kans, ja, op het moment, dat jij je complete bedrijf doorlicht Over wat die CSD eigenlijk voor jou gaat betekenen, dan ga je eigenlijk al heel snel komen tot een stukje strategie, die je zelf bepaald hebt. En die strategie begint allemaal weer met kaartjes. Het zijn heel veel afkortingen achter elkaar.

Speaker 1:

Maar ik begreep, dat die later nog toegelicht worden.

Speaker 2:

Chris, we hebben een lijst We hebben inderdaad op onze website semi-nederlandnl hebben we de subpagina over duurzaamheid, en daar hebben we inderdaad een hele lijst, die we continu bij blijven, die we aan blijven vullen met alle afkortingen, die betrekking hebben op duurzaamheid, maar soms ook gewoon afkortingen, die je in de reguliere bouw tegenkomt. Het staat gewoon allemaal uitgeschreven daar, dus mocht je ooit zo'n ding langs zien.

Speaker 1:

komen even naar de website van CMI en dan weet je, hoe het zit Precies.

Speaker 2:

De dikke vandalen van CMI.

Speaker 1:

Ja, de dikke vandalen van CMI. Ik vind hem wel mooi.

Speaker 3:

Als je die KPIs voor je bedrijf hebt bepaald, dan ga je sturen, en dan ga je dus ook richting leverancier uitvragen. Ik wil eigenlijk meer weten over je product op dit vlak, op het gebied van circulariteit, op het gebied van biobased, en eigenlijk tik je daar alle duurzaamheidsaspecten wel weer aan, en op dit moment wordt daar nog heel weinig in gedeeld. Dus, om een goede CCD rapportage uiteindelijk voor elkaar te krijgen, heb je nog zoveel data te verzamelen, en een van de aanjagers zijn wij. Dus om, jongens, kom nou maar op als leverancier met die data, want we hebben het straks keihard nodig.

Speaker 1:

Maar ik hoor jou ook zeggen, we weten nog niet precies, wat we moeten doen. Ik zie hier een samenwerking in de branche toch in de keten ontstaan, of vergis ik me daar nou in?

Speaker 4:

Ja, ergens zal iemand een stap moeten zetten, van zo gaan we dat doen. Ik bedoel, een klein voorbeeld is de CO2 uitstoot van onze vrachtwagens bijvoorbeeld. Je wilt dat graag meten, en de klanten willen op projecten dat ook kunnen aantonen. Van nou, wij gaan met ons transport goed uit, daar gaan we goed mee overweg, we doen het elektrisch of we doen het op HVO of weet ik veel wat, en ik wil eigenlijk zo min mogelijk CO2. Maar nou, die vrachtwagen, die wordt hier beladen, die heeft zes, zeven adressen op zijn vrachtwagen. Die rijdt naar Amsterdam toe, en de tweede rit is naar Hilversum en de derde rit is naar Utrecht. Zo heeft hij nog Hoeveel uitstoot is dat ritje geweest naar Amsterdam?

Speaker 3:

Het is heel grappig, dat je dit voorbeeld precies aanhoudt. Ik zit ook weer in een werkgroep bij de SER, dan zit je dus dicht tegen de overheid aan. Daar heb ik dit voorbeeld geschetst. Dan zeg je ja, het gaat gewoon van A naar B, zo werkt de handel niet.

Speaker 4:

Hij gaat hier weg met zeg maar 3000 kilo in de vrachtwagen, waardoor de uitstoot hoog is, en hij gaat met een lege tank en een lege vrachtwagen terug, waarbij zijn uitstoot laag is.

Speaker 3:

Het kan ook wel zijn, dat je pallets meeneemt terug.

Speaker 4:

Wij proberen, dat gewoon makkelijk te maken en praktisch te maken, totdat er eenduidigheid is. Wij doen gewoon zeg, maar Je hebt zoveel uitstoot, heeft die hele rit gekost. Het zijn zes leveringen, je deelt dat door zes En je hebt het, dus, je moet het maar praktisch, pragmatisch inrichten.

Speaker 3:

Hier moet dus eigenlijk gewoon duidelijkheid in komen. Zijn we het daar allemaal over eens?

Speaker 1:

op rapporteren, Maar hoor ik jou eigenlijk zeggen altijd een beetje richting de overheid dat men eigenlijk helemaal geen idee heeft, hoe dat in elkaar zit.

Speaker 4:

Nee, dat durf ik echt wel te zeggen Het heeft natuurlijk ook het heeft het net ook even over de keten, en dan moet het allemaal samenwerken. Maar teken die keten eens uit. Nee, dat snap ik, en moet je eens kijken, hoeveel schakels daar tussen zitten En ga dat maar eens opleinen. Dat is absoluut niet Succes.

Speaker 1:

Nou ja, maar goed, met name is het mooi, dat we deze podcast maken, want je ziet dus uit ervaring jullie hebben hier de ervaring gewoon van de gestampte muisjes iedere dag spullen zorgen, dat die dingen naar de bouw gaan.

Speaker 4:

Het grappige is ik wil dat wel even aanvullen Uiteindelijk op de horizon. Iedereen weet wel ongeveer. En als iedereen nou voor zichzelf een klein beetje denkt van nou, dit is denk ik, wel een handige manier, om duidelijk te komen, komen we wel ergens, we gaan elkaar wel vinden.

Speaker 1:

En dat is precies de rol, die jullie spelen. Maar is ook de rol, die jullie spelen, absoluut Gewoon aangeven? laat me nou even niet zo ingewikkeld doen.

Speaker 4:

Iemand moet de kaart trekken.

Speaker 1:

Dat is het punt Verantwoordelijkheid nemen, precies We hebben het over leiderschap hier Toch.

Speaker 4:

Ja, ja.

Speaker 3:

Je merkt gewoon best wel dat, als je kijkt naar de hele bouwkolom We zijn best wel innovatief Op heel veel vlakken, heel veel vlakken. Daarvoor is het onderwerp duurzaamheid ook best wel lastig. Daarvoor is het onderwerp duurzaamheid ook best wel lastig, want praten we over biobase, praten we over circulair, praten we nou over bouwlogistiek Het zijn precies alle thema's, waar ik mee bezig ben. Maar het is ook aantoonbaar maken. Dus dat hele digitaliseringstuk komt er weer erin. Als je kijkt, welke initiatieven er allemaal zijn binnen de bouw, zijn dat er echt heel veel Alleen. Er wordt altijd naar de bouw gekeken. Er gebeurt zo weinig, het is zo conservatief. Dit is flauwekul, helemaal eens.

Speaker 1:

En dan zit ik niet in de bouw, maar ik heb, onder andere via deze prachtige podcast heb ik leren kennen, wat er gebeurt. Ik ben van mijn stoel gedonderd, echt, en niks verwijzen naar. Ja, maar dat komt, omdat er regelgeving zijn Of het politieke druk. Wij vinden, dat we een bijdrage hebben te leveren, we hebben een verantwoordelijkheid En dus doen we het. En dat is niet alleen hier, maar dat zie ik bij alle grote fabrikanten van bouwmaterialen. Ik vind het echt fantastisch, wat er gebeurt.

Speaker 4:

Ik word daar enthousiast van. Ik enthousiast van. Ja, ik ga misschien wel wat lelijk zeggen, maar dat zit wel aan de leverancierskant. Wat je hier hoort, zit wel veel aan de leverancierskant.

Speaker 4:

Er zijn heel veel leveranciers zijn voor lijfsbehoud en ook naar de toekomst toe, omdat sommige dingen gewoon steeds moeilijker worden, best veel doen, en wij als handelaren zijn ook goed aan het nadenken. Ik weet niet, of aan de aannemerskant, of dat nou net zo hard gaat. Kijk, er is natuurlijk een probleem binnen de bouw En uitzonderingen daar gelaten, maar over het algemeen wordt er weinig verdiend, oké.

Speaker 4:

En als je goed verdient, kun je innoveren. Ja, en als je niet zoveel verdient, dan moet je vooral beschermen, wat je hebt, en daarvoor heel hard knokken. En ik heb wel eens het idee, dat daar het probleem ligt.

Speaker 3:

Hoe zie jij dat dan? Ik denk, dat we onszelf daarmee tekort doen, want ik denk, dat die innovatie eigenlijk al aan de slag is. Je noemt net heel even, terloops Zeg je van wil je het geleverd met HVO 100 of elektrisch, wij regelen het? Dit was drie jaar terug ondenkbaar. Drie jaar terug was dit nog niet ingebakken, was er een enorm verzet tegen elektrische auto's. Nu zegt iedereen moeten we de binnenstad beleveren, prima, we regelen het. Dat is ook wel weer typisch.

Speaker 4:

De handel Wij bewegen wel mee.

Speaker 3:

Maar dit is eigenlijk wel een hele grote innovatieslag, die we al maken.

Speaker 4:

Ja, dat klopt. Maar ik zei ook, dat vanuit onze leverancierskant er best wel heel veel gebeurt. De handel zet er al best wel een stapje vooruit.

Speaker 3:

Alleen. Ik denk dat in die laatste keten. Dat is zo, en toch denk ik, dat want. Ik onderschat de de bouwers niet, zeker niet. Daar zit echt wel innovatie Zeker.

Speaker 1:

Waar ik veel meer naar kijk.

Speaker 3:

Is de opdrachtgever, is die bereid, om dat te betalen?

Speaker 4:

Ik heb onlangs hebben we een gesprekken ergens gehad, in dit geval met de aannemer. Ik laat het verder allemaal. We noemen geen naam. Dat is ook niet relevant.

Speaker 4:

Ik snap ook heel erg goed, waarom ze doen, wat ze doen. Om een vergunning los te krijgen, moet je aankunnen, dat je minder CO2 uitstoot, dan hetgeen ervoor zat. Daar blijft het ook bij. Dus dat is hetgeen, wat ze willen meten. Dus producten dat hebben wij ook wel eens uitgediept, zoals bijvoorbeeld biobased, die op papier en met name dat CO2 stukje eenmaal in de beginfase van dat product, hoe dat gemeten wordt, hartstikke goed scoort, maar het verder niet te recyclen is, dat wordt buiten beschouwing gelaten, omdat het op dat moment niet relevant is. En dat is wel een beetje, wat ik bedoel. Het ligt heel erg aan de uitvraag. Daarom zie je, dat bij overheden dat eigenlijk al heel goed werkt, want die zeggen, we willen elektrisch aangeleverd hebben, we willen zo min mogelijk, en daar zijn ze bereid, voor te betalen.

Speaker 1:

Maar Chris, jij bent dus Sorry, dat gaat allemaal over geld, Dat snap ik ook al wel. Maar ik ben een optimist, en als eenvoudige krantenlezer kijk ik naar die bouw, en dan kijk ik naar jou, chris. De hele dag ben jij bezig, om hiernaar te kijken. Het verduurzaming. Je bent gespecialiseerd, je bent vrijgemaakt, om daar handen en voeten aan te geven En te vertalen. Dus jij ziet, wat er gebeurt. Is het nou zo gek, als ik zeg, dat er heel veel gebeurt, in die hele kolom?

Speaker 2:

Nee, het is niet gek, om te zeggen, dat er heel veel gebeurt, want er gebeurt wel degelijk iets Alleen. Heel veel dingen worden heel snel ook weer normaal, die gaan weer op in de orde van de dag. En ja, je kunt daar verschillende dingen van bedenken. Je kan het hebben over verpakkingsmaterialen, die verduurzaamd worden, maar ja, als we twee keer die verpakking hier hebben gehad, de voorraad is verkocht en al die nieuwe verpakkingen staan hier, is dat de nieuwe normaal. Hetzelfde met alternatieve brandstoffen voor voertuigen. Ja, weet je, als je dat ook een aantal keer getankt hebt, dan denk je daar ook niet bij na, dan pak je gewoon die andere slang of je pakt het stekkertje en die stop je erin. Het wordt heel snel normaal, en dat is natuurlijk wel met meer dingen in het leven zo. Maar is dat niet ook de bedoeling?

Speaker 2:

Het is uiteindelijk ook de bedoeling. Het Maar daardoor kunnen dingen misschien, die heel innovatief zijn op zichzelf Kunnen, heel snel normaal gevonden worden, en dat is in principe niet erg, want dat betekent, dat je weer een stap verder bent En dat je weer gaat kijken naar wat is weer de volgende stap, die we kunnen nemen.

Speaker 1:

Dat lijkt mij ook. Maar even naar die inzoomen op die aannemers. Herken jij, wat Christian zegt En wat Sebastian zegt?

Speaker 3:

Ja, alleen ik Ja, tuurlijk herken ik het. De andere kant is wel, dat, als je met de aannemersfederatie of met een bouwend Nederland of rechtstreeks met de aannemers zelf spreekt en je vraagt, eigenlijk, wat het probleem is, dan is het 9 van de 10 keer Ja, het wordt niet betaald. Een recent voorbeeld is, dat wij benaderd zijn. Wij willen, dat de Hibin een enorme promotie gaat maken op het gebied van Biobased. Prima Kunnen wij als handel prima doen, maar het gaat in staat met afname, en zolang die afname er is ik zeg wel gekscherend, meer een handelaar, als hij morgen zijn hele handel op moet zeggen, omdat het een enorme vraag is op roze fietsen, dan gaan ze morgen roze fietsen verkopen. Zo snel schakelt de handel. Want ja, daar is nou eenmaal iets in te verdienen.

Speaker 3:

Dus op het moment, dat er weinig vraag is op biobased materiaal, dan kunnen wij wel heel hard gaan roepen van ja, jullie moeten het kopen. Maar als ik dan heel plat sla, en je hebt zelf een verbouwing thuis en je hebt een budget van 10.000 euro, maar voor 11.000 euro is alles biobased, dan zal de meeste particulier Zal toch denken De volgende keer Weet je wat. Toch is het nog niet zo erg, om de transitionele materialen te gebruiken, en dit is, denk ik, precies het euvel, en het is nog niet het nieuwe normaal. Dat is wel een van de lastige dingen Met duurzaamheid, of je het nou over biobased of circulair hebt. Circulair heb je een andere uitdaging.

Speaker 4:

Verandering gaat ook niet snel. Nee, je moet het ook stap voor stap nemen. Ik ben alleen wat bij Zroms, en ik hoorde net ook al een klein beetje Heel veel mensen zijn natuurlijk wel snel geneigd, om achterin de auto te gaan zitten. Ja, En ik denk, dat het soms wel eens goed is, om even aan het stuur te gaan zitten, Nou ja goed, weet je ja, maar dat vraagt het niet. Of het wordt niet betaald, Of je hebt daar ook een rol in.

Speaker 4:

Maar even voor de goede orde, want ik hoor jou zeggen, die aannemer, dat kan niet uit Zal ik maar zeggen hè Nee, maar ik wil niet spitsen op de aannemer, het gaat er een beetje over, dat ik zeg, dat er best wel veel gebeurt. Daar hadden we het over, dat het zeg maar wel zeg. maar die ontwikkelingen zitten wel veel al. En dat stukje conservatisme, wat heel erg logisch is Ja, die aannemer moet het ook gewoon doen met de middelen, die hij heeft En die gevraagd worden. Dat snap ik heel erg. Maar wat zou er moeten veranderen? Wat denk jij? Wat zou er kunnen veranderen? Wat zou er kunnen?

Speaker 4:

Om die ruimte te creëren Een open sollicitatie, om de Tweede Kamer in te gaan. Het zijn heel veel facetten.

Speaker 3:

Ik heb daar nu niet zo'n antwoord op Het is twee sporen.

Speaker 4:

Ik denk ja, het wordt niet gevraagd, je kan het ook aanbieden, je kan het ook uitleggen Ga met elkaar in gesprek.

Speaker 3:

Er is voldoende aanbod. Absoluut Wil je alternatieven op het gebied van bouwmaterialen Zijn die alternatieven.

Speaker 4:

Die zijn er. Kijk en let wel, dat is wel. Bijna iedere grote aannemer Heeft op dit moment gewoon een afdeling, die zich volledig richt op verduurzaming. Dus daar gebeurt echt wat.

Speaker 1:

Nee, want verduurzaming en verdienen Zijn elkaars vriendjes.

Speaker 4:

Het is een langzaam traject, en ik moet ook heel eerlijk zeggen, de regels zijn ook nog niet helder. Dus wat gaan we nou precies doen?

Speaker 3:

Dan komen we weer een beetje terug, ook op regelgebied. Kijk, sommige producten zijn ontworpen Met een bepaalde technische eigenschap, die je bijvoorbeeld met biobased of circulair nog niet kan halen. Ook daar zit wetgeving wel eens in de weg, om die hele verduurzamingsslag te maken. Ja, precies Dat. Simpel is het. Het zijn technische eisen, waaraan je moet voldoen. Dat kan je niet altijd met alternatieve bouwmaterialen oplossen. Dus ook daar loop je nog wel tegenaan.

Speaker 1:

Aan de andere kant Ik heb ook hier dingen langs zien komen Gewoon, volstrekt vernieuwende bouwmaterialen, die gewoon voor dezelfde prijs kunnen worden verkocht. Dat zien we ook gebeuren Absoluut, en dan is het een stuk gemakkelijker natuurlijk, dan is het uitwisselbaar, en dan ga je plus plus doen, toch.

Speaker 3:

Eigenlijk gaat daar een stukje wetgeving weer hand in hand met leveranciers, leveranciers, die steeds meer circulaire materiaal Binnen het virgin materiaal gebruiken, steeds meer biobased. Je haalde net even verpakking aan. Er is ook een wetgeving op, om dat steeds circulairder te maken. Dus er worden echt wel stappen genomen. Alleen gaat het inderdaad heel langzaam, maar het is een nieuw normaal. Als jij nu een verpakking ziet Met Maar het is een nieuw normaal. Als jij nu een verpakking ziet Met 80% circulaire plastic erin, dan vindt men het normaal, want het ziet er nog steeds uit als hetzelfde plastic.

Speaker 1:

Maar het is wel degelijk een enorme. De luisteraar kan je zien. Maar Chris, die kijkt even op zijn waterflesje.

Speaker 2:

Ik kijk op mijn waterfles, en daar staat inderdaad ook Deze fles is is. Die voor mijn gevoel altijd al in de supermarkt stond, en niet per se duurder is geworden.

Speaker 4:

Het kan, je had het ook ergens nog eens over hindervrije bouwlogistiek.

Speaker 3:

Wat bedoel je daar precies mee? Duidelijke trend, die met name binnenstedelijk nu heel erg gaand is. Binnenstedelijk bouwen wordt natuurlijk steeds lastiger. We bouwen allemaal op een possegel, de stad gaat dicht. Vorige week nog een meeting meegemaakt in Amsterdam. Ja, noem maar op, wat we daar aan beperkingen hebben, kades, die niet begaanbaar zijn. Dus de vraag vanuit gemeentes wordt gewoon heel duidelijk Jongens, denk goed na over, hoe jij die bouw gaat beleveren. En ik zie daar een hele duidelijke rol voor elke bouwgroothandel. Want er wordt al heel snel gesproken door gemeentes over We moeten gaan huppen. Ja, de bouwgroothandel is één grote hup, dus waarom zou je gaan huppen? We hebben hier allemaal prachtige dc's, waar geconditioneerd transport die kant op gaat. Verzamel het spul hier, en we gaan het geconditioneerd die stad inbrengen.

Speaker 3:

Zolang je vooraf maar overlegt, denk ik, dat er geen enkele handelaar tegen is, om handel, die hem vreemd is. Lees als jullie in een toiletpotten van de Technische Unie weg moeten brengen, dan weet ik zeker, dat jullie daar voor openstaan. Als dat voor een grote bouwer is, dan zeg je prima, daar gaan we een oplossing voor verzinnen. En dit is wel de indervrije bouwlogistiek, waar wij een enorme toegevoegde waarde kunnen hebben. En of het dan met wielen moet, elektrisch moet HVO 100. Of via water. Prima, het is wel in te vullen door de handel. Dat heeft de nodige uitdagingen Absoluut. Maar ik denk wel, dat de sleutel daar richting de handel ligt. Een aannemer heeft ook vaak geen idee, hoe je dat moet oplossen. Hij heeft zelfs vaak niet eens inzichtelijk, hoeveel partijen er leveren op een dag. En als je dat dan voorttrekt bij een hoofdaannemer, door vooraf na te denken van joh, we gaan het op deze logistieke manier, gaan we het aanpakken met elkaar, dan is er zoveel winst te pakken.

Speaker 1:

Hoe? Hoe kijk je dan naar de sluiting?

Speaker 4:

Ja, weet ik eigenlijk niet, weet ik eigenlijk niet.

Speaker 1:

Maar je herkent het wel.

Speaker 4:

Ik herken, hoe moeilijk het leven is in de binnenstad van Amsterdam. Tot op heden gaat het ons prima af, dus is het er nog. Maar er zijn gewoon plekken, die niet of nauwelijks bereikbaar zijn. Eén, ik zou niet weten, waarom een hub niet werkt.

Speaker 3:

Dat is één, het werkt wel, hij hoeft niet per se aan de rand van de stad te staan. Dat bedoel ik al mee te zeggen. Het hoeft niet een los nieuw gecreëerd op en overslagmodel te zijn, dat kan al prima hier plaatsvinden. En als jij het dan naar een boot in Amsterdam brengt met een volle vracht, en daar gaan drie, vier vrachten op een boot de stad in, dan moet je kijken, hoeveel transporten je eruit haalt.

Speaker 4:

Dat is bizar. Ja, maar goed, wat in die boot gaat. We hebben namelijk al een project zo gedaan op deze manier, dat weet ik, in die boot gaat. We hebben namelijk al een project zo gedaan Op deze manier. Wat in die boot gaat, moet met een vrachtwagen er heen. Hij heeft alleen een ander afleveradres. Klopt Alleen het laatste stuk Die stad in, ja, die stad in. Daar ontlast je de stad zelf mee.

Speaker 3:

Maar dat zijn gewoon. Zeker op dat grote project. Ik denk, dat je een paar honderd transporten die stad in bespaard hebt. gebleven Hier slim over nadenken.

Speaker 1:

Ik vind het een briljante zet, wat jullie daar gedaan hebben, is dit een van de grote uitdagingen Ad Absoluut Voor de komende tijd.

Speaker 3:

Maar dit is ook, dit wordt alleen maar meer de eis. Of je nou met Utrecht praat of Rotterdam, amsterdam of Eindhoven, groningen, allemaal gaan ze naar dit soort modellen toe, want ze willen gewoon die grote en zware transporten de stad uit hebben. En des te meer je dit kan conditioneren aan de voorkant, des te meer kan de aannemer daar punten mee scoren Op het gebied van zijn BLVC plan Bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie. Om het even direct toe te lichten Als je daar vooraf bij nagedacht hebt, dan gaat de gemeente altijd een voorrang geven, en als je daar als handel bij meedenkt, vooraf aan dit soort grote projecten, dan weet ik zeker, dat er winst te behalen is.

Speaker 4:

Ik had onlangs nog een project, en dat zat een hele presentatie van een keer een pagina of twaalf over, hoe daar aangeleverd moest worden op dat project. Met geen mogelijkheid komt daar een vrachtwagen Nog niet bijna, dus aan de voorkant hartstikke goed over nagedacht, alleen niet over de afmeting van die vrachtwagen, denk ik.

Speaker 3:

Dan komt mijn rol als hier weer gelukkig weer. Ik denk dus nu mee in bijvoorbeeld een nieuw BLVC-kader voor de stad Utrecht, en dat willen ze voor meerdere gemeenten straks gaan gebruiken. Peur, om dit soort zaken eruit te halen Van jongens. Als je dan zo'n plan schrijft, zorg wel, dat er gewoon een vrachtwagen kan komen.

Speaker 4:

En als er geen vrachtwagen Maar, is er dan al meer bij. Want dat vind ik dus dan zo. Dat vraag ik me dan af Wie neemt daar? Jij zit daar, zeg maar voor de handelemers. Zij hebben natuurlijk een megagrote rol hier.

Speaker 3:

In dit geval zijn er drie van de top zes aannemers zitten daar daadwerkelijk aan tafel, om mee te denken van joh, het is allemaal wel leuk, wat je bedenkt. Maar denk ook, dat de infra anders is als het bouwrijd maken, dat de ruwbouw heel anders is Als de afbouwfase. Die input is daar wel, gelukkig wel voldoende.

Speaker 1:

En heb je ook het idee, dat daarna je geluisterd wordt, absoluut.

Speaker 3:

Daar wel, daar wel.

Speaker 4:

Ja, en daarna gebeurt er helemaal niets meer. Jawel.

Speaker 3:

Bij andere gemeentes, andere meer. Jawel, jawel, nee, maar bij andere gemeentes. andere gemeentes nemen dit durven, niet zo snel in gesprek te gaan met de praktijk.

Speaker 1:

Waarom niet?

Speaker 3:

Weerstand, hier is natuurlijk ook weerstand. Een gemeente wil iets, en ja, iedereen, die moet gaan bouwen, die zet gelijk zijn hakken in het zand. Wacht even, ik moet wel kunnen blijven bouwen, wat ook logisch is, en uiteindelijk moet je tot een compromis komen, en die komt er Maar niet. Elke gemeente staat er voor open.

Speaker 4:

Dat is eigenlijk al heel lelijk. Je moet gewoon komen tot een hele goede oplossing.

Speaker 1:

Ja, Want het moet toch gebouwd. Nou, dat vinden we wel.

Speaker 3:

Nou ja, maar dat vinden gemeenten ook hoor. Ja, precies, Ja toch.

Speaker 1:

Wat dat betreft. Ter afronding Aant, dit is een grote uitdaging. En andere digitalisering hebben we het over gehad. We hebben het ook over wetgegeven. In relatie tot verduurzaming Vanuit de gedachte, verduurzaming moet je sowieso, dus kijk nou niet naar die regelgeving, er komt weer wat. Nee, je maakt er nou gebruik van. Dat is een ding. Is er nog een ander ding, waarvan je zegt ja, dat is een grote uitdaging voor de komende jaren?

Speaker 3:

Ja, maar daar gaan we wel weer heel erg ons afkomen. Ik zie een EUDR wetgeving op ons afkomen.

Speaker 1:

Ik verwijs dan eventjes naar de afkortingenlijst van de CSMI op de website.

Speaker 3:

Laat ik hem even heel hoog overpakken, als je kijkt, welke maatregelen er getroffen moeten worden om fit for 50, noemen ze dat het klimaatneutrale. Daar komt nog wel heel veel wetgeving bij kijken, en dat gaat ons allemaal raken, van leverancier tot aan de bouwer, en we moeten gewoon iets Uiteindelijk moeten we verduurzamen?

Speaker 1:

Dat is misschien een rhetorische vraag. Ik denk, dat het verstandig is, om elke keer weer op terug te komen En bij wijze van spreken ieder half jaar of ieder jaar bij elkaar te zitten En zeggen oké, er moet nog steeds heel veel gebeuren. Maar als we nou ook eens een keer kijken, wat er allemaal wel is, gedaan al, en dat we in wezen die berg is misschien nog steeds even groot, maar we hebben hem wel een kilometer of tien verplaatst, toch.

Speaker 4:

Is dat ook een?

Speaker 1:

idee. Ik zie een nieuwe afbouw actueel in serie aankomen, christiaan. Nee, maar dit is wat we doen. We kijken natuurlijk, we kijken naar wat er moet, maar we kijken vooral ook van ja, maar pas even op. We mogen ook trots zijn op de dingen, die gebeuren. En ja, we kunnen aanwijzen, daar moet nog een tandje bij, en daar moet het een tandje bij. Maar dat zijn we ook vast Vonden we het ontzettend fijn, dat jij er was, dat er dus ook allerlei organisaties zijn En Hiebben is er daar een van Die gewoon in het kader van de handel, in het kader van de bouw, maar ook in het kader van de verduurzaming.

Speaker 4:

Actief. het gesprek voert met iedereen In het kader van de wereld.

Speaker 3:

Koos, wat zeg je In het kader van de hele wereld? In het kader van de hele wereld? Daar doen we het uiteindelijk voor In de hele wereld, als aap op je schouder, ad Je was van de maatschappelijke projecten.

Speaker 1:

Hè, ik voelde de druk, jongens, ik voelde de druk, hé, ad, ik wil jou ontzettend danken, en ik houd van mogelijk, dat het niet de laatste keer is. Graag gedaan, dankjewel. Dankjewel, koos. Dit was het weer voor vandaag. Namens Ad Blokker, sebastian van der Vecht en Christian Vurens. Bedankt voor het luisteren naar Afbouw Actueel. En realiseer je, dit is een maandelijkse podcast, dus over een paar weken is er alweer een nieuwe editie En voor nu mijn na Volgende Afbouw Actueel, maar ook via Spotify, google Podcasts en Apple Podcasts. En wil je geen enkele aflevering missen, abonneer je dan via deze platforms, dan krijg je automatisch een bericht, waar je een nieuwe Afbouw Actueel beschikbaar is. Tot de volgende.